x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PNL este marele câştigător al alegerilor (presa ungară)

PNL este marele câştigător al alegerilor (presa ungară)

de Istvan Deak    |    13 Iun 2012   •   15:04
PNL este marele câştigător al alegerilor (presa ungară)

Cotidianul ungar Nepszava sustine ca Partidul National Liberal este marele castigator al alegerilor locale din Romania, in timp ce partidul sustinut de Traian Basescu, PDL, este marele perdant.

"Sustinatorii lui Basescu s-au redus la o treime, fapt dovedit si de numarul de mandate castigate. Au pierdut Bucurestiul care, de la mandatul de primar al lui Basescu, a fost timp de 12 ani vopsit in portocaliu. Conform rezultatelor oficiale, s-au topit bazele PDL din teritoriu, in special din Ardeal. Rezultatele social-democratilor condusi de premierul Victor Ponta nu sunt iesite din comun, deoarece ei au fost castigatorii alegerilor locale si in 2008, le-au lipsit doar doua mandate sa se incoroneze si castigatorii alegerilor parlamentare. Pornind in uniune cu liberalii este dificil de masurat care au fost performantele obtinute de fiecare partid in parte', comenteaza jurnalistii de la Nepszava. Ei merg insa mai departe si privesc dincolo de cifre: "Din numaratoarea oficiala a voturilor reiese ca PNL a fost castigator in interiorul coalitiei. Socialistii si-au pastrat si si-au marit dominarea dincolo de Carpati, insa cei care s-au impus in Ardeal la functiile de consilieri si primari au fost reprezentatii din partea PNL'.

Cat va rezista Uniunea?
Jurnalistii ungari fac si previziuni pentru la toamna:'Daca Uniunea va rezista pana la alegerile parlamentare, si sunt sanse mari sa se intample asta, atunci USL va obtine cel putin doua-treimi din voturile alegatorilor'. Ei se intreaba insa care va fi "durata de viata' a USL. "Cat va rezista Uniunea pe termen lung depinde de colaborarea dintre cele doua parti, daca PNL, un partid clasic de dreapta, va reusi sa ajunga la un numitor comun cu PSD, un partid clasic de stanga. Din experientele anterioare o astfel de coalitie nu are o viata lunga. A treia putere in Romania a devenit pe baza celor 8% obtinute, partidul de televiziune al patronului OTV, Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD). Aceasta formatiune politica populista nu este atat de xenofoba precum Partidul Romania Mare, insa a reusit sa isi insuseasca alegatorii acestuia. Diaconescu si ai lui vor intra sigur in Parlament', este concluzia jurnalistilor de la Nepszava, intr-o analiza intitulata "Alegerile au redesenat harta politica a Romaniei'. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×