x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Policlinica Elias, motiv de dispută

Policlinica Elias, motiv de dispută

01 Iul 2009   •   00:00

CSAT vrea ca o parte din Policlina Elias să fie trecută de Guvern în administrarea Ministerului Apărării, dar forul academic nu este de acord cu această iniţiativă.



Potrivit lui Ioan Păun Otiman, secretarul general al Academiei, reprezentanţi ai Consiliului Suprem de Apărare a ţării (CSAT) au solicitat Academiei Române trecere unei părţi din Policlinica din strada Washington (fosta Policlinică numărul 10-n.r.) din cadrul Spitalului Elias, care-i deserveşte pe preşedintele şi pe premierul României, în administrarea Ministerului Apărării, informează Mediafax. Policlinica din strada Washington-sectorul 1 Bucureşti este Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă, care asigură servicii de ambulatoriu pentru Spitalul Elias. "În urmă cu zece zile a fost la Academie cineva de la CSAT pentru a ne solicita trecerea unei părţi din Policlinica Washington - care deserveşte preşedintele, primul-ministru şi pe cei doi preşedinţi ale Camerelor Parlamentului ­ din administrarea Academiei Române în cea a Ministerului Apărării Naţionale. Noi (conducerea Academiei Române ­ n.r.) nu ne-am dat avizul pentru aceast lucru", a declarat, marţi, pentru Mediafax, Ion Păun Otiman, secretarul general al Academiei Române.

Academicianul Eugen Simion: "Este o injustiţie enormă!"
Pe de altă parte, academicianul Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei, acuză în termeni duri Guvernul pentru această intenţie. "Mi se pare o iniţiativă absolut surprinzătoare deoarece cu trei ani în urmă, preşedintele Traian Băsescu a apărat drepturile Academiei Române asupra acestui spital, mai ales pentru că Academia are prin Fundaţia Elias dreptul de proprietate asupra a mai mult de jumătate din Spitalul Elias. Elias a donat acest spital Academiei Române", a explicat Eugen Simion. Academicianul spune că Guvernul nu a consultat Academia Română cu privire la transferul Spitalului Elias la Ministerul Apărării. "Este un lucru care ne îngrijorează enorm. Se discută în momentul de faţă la Guvern despre această injustiţie enormă pentru Academia Română. De ce Guvernul domnului Boc vrea să ia acest spital de la Academia Română şi vrea să-l dea Ministerului Apărării Naţionale? Nu ştiu de ce Guvernul vrea să pedepsească Academia Română", a mai afirmat Eugen Simion.

Bătălie mai veche
Academia Română a intrat în grupul instituţiilor cu reţea sanitară proprie, administrând Spitalul Elias şi Ambulatoriul Olăneşti, potrivit unui amendament acceptat, în februarie 2006, de către Executiv, la proiectul de lege privind reforma în domeniul sănătăţii. Atunci, spitalul Elias din Bucureşti a fost sursa unor scandaluri între Eugen Nicolaescu, fostul ministrul al Sănătăţii, şi preşedintele Academiei Române de la vremea respectivă, Eugen Simion, privind administrarea unităţii medicale, după ce Nicolăescu a demis Consiliul de Administraţie, precum şi Comitetul Director al unităţii medicale, condus de Sorin Oprescu. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat la momentul respectiv că toate acţiunile lui privind demiterile au fost perfect legale, întrucât spitalul Elias face parte din reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii, în Legea Academiei Române neexistând nicio precizare care să ateste că respectiva unitate sanitară este inclusă în reţeaua proprie a acestei instituţii. Consecvent pe poziţie, preşedintele Academiei Române, Eugen Simion, a apelat la preşedintele Băsescu pentru a-l convinge pe ministrul Sănătăţii că Spitalul Elias este în adminsitrarea Academiei Române în proporţie de 65 la sută, iar restul în administrarea Fundaţiei Elias. Preşedintele Traian Băsescu, prezent la una din şedinţele din ianuarie 2006 ale Guvernului, a propus ca Academia Română să-şi menţină autoritatea asupra Spitalului Elias, recomandând Ministerului Sănătăţii să analizeze, împreună cu Academia, modul de rezolvare a situaţiei acestui spital. După mai bine de o lună de discuţii contradictorii, în 17 ianuarie 2006, Academia Română a nominalizat-o pe medicul Doina Dimulescu director al Spitalului Elias.

În 3 februarie 2006, doctorul Sorin Oprescu a anunţat nu va reveni în funcţia de director general al Spitalului Elias, însă este posibil să ocupe o funcţie în Consiliul de Administraţie al instituţiei, deşi a câştigat în instanţă procesul prin care a fost demis de la conducerea spitalului. Ultimul act care să legifereze faptul că Academia Română este administratorul Spitalului Elias şi al Ambulatoriului Olăneşti este tocmai pachetul de legi privind reforma în sănătate. Astfel, după aprobarea actelor normative, Academia Română a devenit legal instituţie cu reţea sanitară proprie.


×