x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Politia Rutiera in saptamana securitatii

Politia Rutiera in saptamana securitatii

02 Mar 2004   •   00:00

Politia Rutiera, in colaborare cu ONU si Ministerul Transporturilor, a organizat ieri cea de-a patra etapa a "Saptamanii Securitatii Rutiere".

Obiectivul este ca, pana in anul 2010, accidentele rutiere sa fie reduse cu 50%. Potrivit statisticilor, in Europa, una din trei persoane este victima unui accident de circulatie. Costul accidentelor rutiere direct masurabil se ridica la aproximativ 45 de milioane de euro. Costurile indirecte sunt insa de patru ori mai mari, deoarece valoarea anuala este de aproximativ 160 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta echivalentul a 2% din PIB-ul UE.

"ASASINUL NEVAZUT". Accidentele de circulatie ocupa primul loc in lume in cazul mortilor violente. In Romania, Politia a reusit anul trecut sa reduca semnificativ numarul si consecintele acestor tragedii. Comparativ cu anul 2002, in 2003 au fost cu 5,2% mai putine accidente, soldate cu 6% mai putini morti si cu 3,7 mai putini raniti. Vinovatia in producerea accidentelor se regaseste, cu 61,4%, in cadrul soferilor, urmati de pietoni, cu 33,8%, biciclisti, cu 3,3%, carutasi cu 1,2% si de conditiile de drum, cu 0,3%.

PREVENTIE. Coordonatoarea agentiilor ONU, Socknan Han Jung, a precizat ieri ca cea mai buna masura de prevenire a accidentelor este sensibilizarea si educarea populatiei. "50% din decese sunt reprezentate de tineri si adulti intre 15 si 44 de ani, varsta care corespunde segmentului celui mai productiv si sanatos al populatiei generale", a declarat coordonatorul ONU.

×
Subiecte în articol: observator