x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţia zice pas la alegerile prezidenţiale!

Poliţia zice pas la alegerile prezidenţiale!

de Mara Raducanu    |    14 Aug 2009   •   00:00
Poliţia zice pas la alegerile prezidenţiale!
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

După ce a organizat şi a reorganizat Ministerul de Interne (MAI), a demis şi a numit în funcţie oameni după bunul plac, Dan Nica, bosul de la Interne, pare şi el învins de... criză.



Potrivit sindicaliştilor de la Pro Lex, ministrul reformator este "cam depăşit de situaţie". În consecinţă, subordonaţii săi îl ameninţă că-şi vor lua concediul impus de Guvern chiar de alegerile prezidenţiale.
În urmă cu câteva zile, Nica anunţa că în MAI vor fi reduse 1.200 de posturi, mai multe la Arhivele Naţionale şi la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex au sărit imediat la gâtul ministrului, spunând că "Dan Nica este depăşit de situaţie, fiind resemnat că nu poate asigura fonduri pentru a soluţiona aceste revendicări", a precizat Vasile Lincu, lider sindical al Pro Lex. Pe fondul acestei situaţii, aceştia au anunţat că, începând cu 17 august, vor relua protestele, deoarece situaţia de faţă nu este sub nici o formă încurajatoare.

CINE NU ARE BANI DE CHIRIE, ACASĂ!
După greva de marţi, Nica le-a promis sindicaliştilor că le va asigura plata salariilor până la sfârşitul anului, însă problema chiriilor va rămâne în mod cert nerezolvată. "Mai grav este că, pe zi ce trece, deficitul de personal creşte. Oamenii nu-şi mai pot lua zile libere pentru refacerea capacităţii de muncă. Noi solicităm colegilor noştri să nu mai facă ore suplimentare decât din dispoziţia scrisă a ministrului, acest lucru va însemna lipsa poliţiştilor în stradă", declara Vasile Lincu.

Cu alte cuvinte, ecuaţia este simplă. Omul legii îşi primeşte salariul. Problema este că aceia din provincie, detaşaţi cu serviciul la Bucureşti, vor da mai mult de jumătate din el pe plata chiriei. Lucru care evident îi nemulţumeşte, deoarece mulţi dintre ei au familii de întreţinut. "Momentan, la Ministerul de Interne situaţia e pesimistă. Cine nu are bani de chirie se întoarce acasă. Asta e. Probleme sunt peste tot, aşa este în perioada asta. Pe nicăieri nu e de bine", ne-au declarat surse din cadrul MAI.

Mai mult, situaţia se poate complica dacă poliţiştii vor decide să-şi ia cele zece zile de concediu forţat de care vorbea deunăzi ministrul Pogea chiar în campania electorală şi în ziua alegerilor prezidenţiale. Acest lucru a fost susţinut ieri de liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, după întâlnirea pe care a avut-o cu Dan Nica. Marin Gruia a precizat că nu se ştie cu exactitate dacă poliţiştii vor fi obligaţi să intre în concediu fără plată timp de zece zile, însă dacă acest lucru se va întâmpla, atunci vor alege perioada campaniei electorale şi ziua alegerilor prezidenţiale.

×
Subiecte în articol: observator politia alegeri prezidentiale