x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţiştii din faţa MAI-ului intră în greva foamei.

Poliţiştii din faţa MAI-ului intră în greva foamei.

de Diana Scarlat    |    Mara Raducanu    |    07 Iun 2011   •   13:36
Poliţiştii din faţa MAI-ului intră în greva foamei.

Politistii care au protestat doua zile la rand in fata Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) ameninta cu greva foamei. Mitingul organizat de Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) a continuat astazi, dupa ce luni, liderii sindicali s-au facut auziti pe aptroape toata durata zilei in Piata Constitutiei, desi prezenta manifestantilor a fost foarte redusa.

La miting au participat politisti si personal contractual din Bucuresti, Dambovita, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Teleorman, Galati si Constanta, carora li s-au alaturat astazi sindicalisti din Politie veniti din Republica Moldova, Bulgaria si Olanda. Din Republica Moldova a venit presedintele Sindicatului Politistilor “Solidaritatea', Mihail Lascu.

Liderul SNPPC, Toader Paraschiv, a anuntat ca trei dintre colegii sai au intrat in greva foamei, dar mai sunt si altii care vor sa recurga la acelasi gest. “Avem trei colegi care au anuntat ca intra in greva foamei pentru ca ministrul refuza dialogul. Traian Igas a refuzat sa raspunda la solicitarea noastra de a ne intalni mai devreme de ora 17.00', a declarat pentru Jurnalul National Toader Paraschiv, precizand ca ministrul a fost deranjat de materiale trimise de catre sindicalisti Parlamentului European. Manifestantilor li s-au alaturat astazi si colegi din Politia de Frontiera, fosti operativi disponibilizati prin ordin de ministru in ultimele luni si sindicalisti “Presiunea pe care o vom face prin Parlamentul European va fi foaerte mare si va trebui sa se rezolve problema dialogului social', a mai spus Toader Paraschiv.

Si Sindicatul “Pro Lex' a transmis astazi un comunicat de presa in care arata ca ca dupa ce s-a decis ca politicul poate dispune mutarea definitiva a politistului fara acordul acestuia, conducerea MAI propune noi modificari prin care anuleaza anumite drepturi prevazute in alte acte normative si in Constitutie, respectiv libera exprimare si alegerea libera a organelor de conducere sindicala.

Sindicalistii citeaza articolul 40, prin care politistului ii este interzis in orice imprejurare sa faca aprecieri neautorizate in legatura cu litigiile aflate in curs de solutionare si in care autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea are calitatea de parte, dar si articolul 41 alineatul 3, care prevede ca politistii pot participa la emisiuni audiovizuale, cu exceptia celor cu caracter politic, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor.

“Pro Lex' nu este de acord nici cu prevederile din articolul 42, care stabileste ca “activitatile sindicale se realizeaza numai in afara programului de lucru', ca “pe timpul actiunilor de protest si a mitingurilor politistii nu au dreptul sa poarte uniforma sau insemne oficiale', ca “politistilor le este interzis sa impuna altor politisti sa se inscrie in organizatii sau asociatii, indiferent de natura acestora, ori sa le sugereze acest lucru, promitandu-le acordarea unor avantaje materiale sau profesionale'.

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, se va intalni astazi, la ora 17.00, cu reprezentatii sindicatelor politistilor si personalului contractual din MAI.

Acuzatii da, arme ba!

NUP pentru politistii acuzati ca ar fi purtat arme la mitingul de la Cotroceni

Cei cinci politisti in cazul carora a fost sesizat Parchetul pentru ca ar fi avut pistoale la ei la mitingul de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie 2010, au primit neinceperea urmaririi penale. Acestia au fost cercetati de Parchetul Tribunalului Bucuresti pentru ca ar fi purtat armament la miting, incalcand astfel articolul 29 alineatul 1 din Legea 60/1991. ?n 9 mai 2011, procurorul care s-a ocupat de acest caz a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul celor cinci politisti, aratand, in rezolutie, ca din probele prezentate de Jandarmeria Capitalei nu reiese cu certitudine ca cei cinci au purtat arme la acel protest.Totodata, procurorul arata ca din declaratiile martorilor si ale politistilor cercetati reiese faptul ca acestia, pe parcursul mitingului, aveau tocurile de arma prinse la centura, fara insa ca in interiorul acestora sa se afle armamentul din dotare. ?n acelasi raport se precizeaza ca exista o asemanare vizuala intre obiectul purtat de doi dintre politisti in tocul de la centura si manerul si incarcatorul unui pistol Carpati, fara sa se poata stabili daca respectivele obiecte erau intr-adevar arme. Imediat dupa mitingul din 24 septembrie 2010, vreo cinci politisti au fost acuzati si cercetati penal ca ar fi purtat la ei arma din dotare. S-a tot vorbit despre probe si dovezi clare in acest sens, dar nu s-au aratat niciodata. Nici macar politistii acuzati nu au avut “privilegiul' sa le vada.Tot atunci, Traian Basescu a cerut un raport complet despre miting chiar intr-o sedinta CSAT. Raport pe care Traian Igas ni l-a tot prezentat ca fiind “bine documentat si stufos', dar pe care nu l-am vazut nici pana astazi. Tot ce am vazut facut concret, de atunci, au fost vreo cateva demisii- printre care si cea a chestorului Valentin Fatuloiu, responsabil cu Ordinea si Siguranta Publica in minister si cea a lui Petre Toba, fostul sef al Politiei Romane - ambii adusi de curand din nou in “ograda' Ministerului de Interne. Si, tot de atunci, oamenii legii au avut parte de “un tratament special' pentru ca au indraznit sa-si ceara drepturile chiar in fata Cotroceniului.

×