x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţiştii timişeni au pierdut suspectul principal

Poliţiştii timişeni au pierdut suspectul principal

de Mircea Opris    |    01 Noi 2009   •   00:00
Poliţiştii timişeni au pierdut suspectul principal

Poliţia de Frontieră Timiş a înregistrat un al doilea angajat, mort prin împuşcare, sâmbătă dimineaţă, la Sânnicolau Mare. Acesta este cel de-al doilea poliţist de frontieră ucis de glonţul propriei arme din dotare, după ce la 5 februarie anul acesta, un coleg din aceeaşi structură s-a sinucis cu pistolul din dotare chiar în curtea unităţii. Dacă în cazul sinucigaşului din februarie rezultatele finale ale anchetei nu au fost făcute publice nici până astăzi, în cazul poliţistului de frontieră omorât sâmbătă, lucrurile sunt clare. Banda care l-a atacat a fost prinsă în mai puţin de 12 ore, cu excepţia, evident, a presupusului autor, care a fugit în Ungaria cu... bicicleta.

Şi asta, din neatenţia poliţiştilor români, care nu au reuşit să îl prindă pe teritoriul ţării, la fel ca şi pe ceilalţi patru. Evenimentul i-a adus în orăşelul de graniţă pe Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, şi Ioan Buda, şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din România. Aceştia nu au reuşit însă să obţină "dreptatea" pentru poliţistul omorât, după ce procurorii i-au eliberat pe cei patru suspecţi prinşi. Pentru al cincelea, considerat autorul crimei, autorităţile vor mai trebui să aştepte cinci zile până când va fi extrădat din Ungaria, unde a fost reţinut de poliţiştii din Szeged.


0-105692-sarbutiberiu.jpgÎMPUŞCAT CA UN CÂINE

Agentul Tiberiu Sârbu a murit în dimineaţa zilei de sâmbătă, după ce a fost împuşcat mortal în piept cu propria armă, un revolver Carpaţi de calibrul 7,65 milimetri. Povestea este, la pima vedere, simplă. Sârbu, cunoscut ca un om temperamental. şi-a părăsit intempestiv postul de pază de la poarta unităţii din Sânnicolau şi a fugit cu maşina pentru a prinde un grup de hoţi din autoturisme. Spre ghinionul său, raportul de forţe a fost de unu la cinci, astfel că tinerii "găinari" s-au luptat cu el, i-au smuls tresele şi i-au luat pistolul. Toate cele şase cartuşe au fost trase. Cert este că unul a fost letal chiar pentru agentul Tiberiu Sârbu, care a murit împuşcat cu propria armă din dotare. În urmă a lăsat o soţie îndoliată şi o fiică având probleme de sănătate.
IJP TIMIŞ A ACŢIONAT RAPID, DAR PROST
Lucrătorii Poliţiei Timiş s-au mişcat rapid şi exemplar. Profesioniştii au primit un "imbold" şi de la şeful IJP Timiş, comisar-şef Săndel Palade, cel care avea informaţii că oricum va fi schimbat din funcţie. Acesta a prins momentul pentru a face o demonstraţie de profesionalism a oamenilor săi. Cu atât mai mult, cu cât la Timişoara a fost şi temutul chestor Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică. Surse din cadrul IJP Timiş au declarat ieri că acesta avea în buzunar ordinul de revocare din funcţie a şefului de inspectorat Săndel Palade. Un argument în favoare acestor afirmaţii este vizita neoficială pe care Săndel Palade a făcut-o conducerii de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş, unde a tatonat posibila sa angajare pe funcţia de adjunct, în locul lui Ştefan Florea, care ar urma să părăsească actuala funcţie. Astfel, în mai puţin de 12 ore, poliţişti de frontieră, jandarmi şi trupe speciale ale Poliţiei Timiş au reuşit să prindă patru suspecţi cu vârste între 19 şi 23 de ani, toţi localnici, "găinari", care se ocupau cu furturi din maşini. "Eu am lucrat mult timp cu Tiberiu Sârbu şi ştiu că era un profesionist, coleg bun, dar foarte impulsiv uneori. De aceea cred că a plecat singur în urmărirea hoţilor şi şi-a uitat în unitate inclusiv telefoanele mobile. Era stilul său de a interveni imediat", ne-a declarat un agent al Poliţiei de Frontieră, care a lucrat mai mulţi ani cu victima.


PÂNDIT DE DEMITERE, COMISARUL-ŞEF PALADE FACE SHOW MEDIATIC
Şeful IJP Timiş, Săndel Palade, a cărui demitere este dată ca sigură în proporţie de 90%, le-a făcut şefilor veniţi de la Bucureşti o demonstraţie de forţă şi un show mediatic pe măsură. Prezent la Sânnicolau Mare pe toată durata operaţiunilor, acesta a dat mai multe declaraţii, însă a omis să spună despre greşelile privind actele procedurale atât pentru reţinerea suspecţilor, cât şi pentru extrădarea lui Gheorghe Breazu, din Ungaria.

Săndel Palade a ţinut o conferinţă de presă chiar duminică la prânz, în care a vorbit despre buna colaborare cu poliţiştii maghiari. "S-a vorbit în Ungaria, suspectul se află în arestul Poliţiei din Szeged, urmează ca mâine să fie dus la Budapesta pentru confirmarea mandatului de către un judecător. Există o cale de atac care poate fi sau nu folosită de suspect, astfel încât tragem speranţe că la sfârşitul săptămânii viitoare poate fi extrădat către autorităţile române, pentru a răspunde penal pentru fapta sărvâşită", a declarat comisarul-şef Săndel Palade. El nu a putut însă explica şi cum cei patru suspecţi au fost prinşi pe teritoriul român, însă cel de-al cincelea a trecut de toate forţele speciale dislocate în zonă şi a ajuns nestingherit în Ungaria. Culmea este că celor patru suspecţi eliberaţi nu li s-a interzis nici un drept, însă Palade este convins că aceştia vor colabora de bunăvoie. Cât despre fugar, autorităţile maghiare au nu mai puţin de 30 de zile să se pronunţe dacă acesta va fi extrădat sau nu. "Noi am avut în permanenţă contact cu colegii maghiari de la Inspectoratul de Poliţie Csongrad, astfel că i-am pregătit ca în cazul în care noi nu reuşim să punem mâna pe toţi şi vreunul intenţionează să treacă legal sau ilegal în partea maghiară, ei să fie pregătiţi pentru a-l putea prinde, lucru care s-a întâmplat", a mai declarat şeful IJP Timiş, Săndel Palade.  

Comandantul Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Timiş, chestorul Dorel Andraş, are o altă părere despre modul în care au acţionat poliţiştii români atât în ceea ce priveşte prinderea suspecţilor, cât şi greşeli de procedură în urmărirea şi reţinerea suspecţilor. Şeful Poliţiei timişene, Săndel Palade, s-a lăudat public despre o relaţie foarte bună cu poliţiştii maghiari, relaţie pe care structura condusă de el nu o are în realitate. Prinderea fugarului pe teritoriul maghiar a reuşit datorită cotactului permanent dintre poliţiştii de frontieră din Timiş şi colegii lor din Ungaria, în baza unei colaborări mai vechi, IJP Timiş neavând nici un merit în impulsionarea poliţiştilor maghiari. "Noi am făcut ce se putea face, dar nu am ieşit atâta «pe sticlă» cum au făcut cei din Poliţie. Nu ne-am grăbit să ieşim pe sticlă, şi eu nici nu am ieşit pe sticlă să mă repet că am făcut şi am dres, că nu ăsta era principalul scop. Poliţiştii trebuiau să se ocupe mai atent de actele procedurale şi de celelalte aspecte, atât cu suspecţii, cât şi cu fugarul care trebuie extrădat, dar asta nu e treaba noastră. Ce nu a spus domnul Palade este că noi am dat informaţia la colegii maghiari, pentru că avem în permanenţă legătura cu ei. Relaţia noastră cu şeful Poliţiei maghiare din zona de competenţă este foarte bună. La Cenad vom inaugura, la 1 decembrie, un punct de contact comun, unde poliţiştii noştri de forntieră vor lucra împreună cu cei maghiari. Avem oameni, şi ei deja lucrează, oarecum experimental şi datorită acestor legături s-a lucrat aşa de operativ. Eu am o relaţie personală de vreo 13 ani cu şeful Poliţiei din judeţul maghiar Csongrad. De aceea s-au şi mişcat atât de repede să prindă suspectul care le-a scăpat celor de la noi. Acest punct de contact este o premieră pentru zona de vest, cu activitate de urmărire, verificare şi transmitere a datelor în comun. Mai sunt în ţară doar două sau trei astfel de puncte de contact", a declarat, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, chestorul Dorel Andraş, comandantul IJPF Timiş.
PROCURORII I-AU DAT CU "FLIT" CHESTORULUI FĂTULOIU
Totuşi, mulţimea de forţe desfăşurate în oraşul de graniţă nu l-a împiedicat pe cel de-al cincelea suspect, Gheorghe Breazu, din Cenad, să treacă nestingherit graniţa în Ungaria, pe bicicletă. Prins de forţele maghiare din Szeged lângă localitatea Kiszombor, românii au emis mandatul european de arestare pe numele tânărului fugit în ţara vecină, iar documentul a fost trimis autorităţilor maghiare, pentru ca poliţiştii unguri, în baza acestui act, să îl poată reţine în arest. De abia peste patru zile, după ce toate formalităţile vor fi îndeplinite, tânărul va fi extrădat în Romania, unde va ajunge direct în faţa anchetatorilor. Cei patru suspecţi prinşi au fost audiaţi ore în şir chiar la sediul Poliţiei de Frontieră din Sânnicolau Mare, dar nici unul nu a recunoscut că l-ar fi omorât pe frontierist, în faţa şefilor veniţi de urgenţă de la Bucureşti. Chestorul Fătuloiu era sigur că aceştia vor fi condamnaţi. Eliberarea celor patru de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş vine în contradicţie cu afirmaţiile făcute sâmbătă după-amiază, la Sânnicolau Mare, de secretarul de stat din cadrul MAI, Dan Valentin Fătuloiu, şeful Departamentului de Ordine Publică. "Autorii au fost identificaţi. Sunt cinci autori, patru au fost reţinuţi şi al cincilea este în curs de prindere", a declarat Dan  Fătuloiu la ieşirea din sediul Poliţiei Oraşului Sânnicolau Mare. Ulterior, previzibil, cei patru suspecţi au fost eliberaţi, din lipsă de probe suficiente, o procedură defensivă devenită obişnuită la procurorii din Timiş, în cazurile delicate. "Cei patru au fost audiaţi în calitate de martori şi, în jurul orei 1:30, au fost eliberaţi. Cel de-al cincilea va fi predat autorităţilor române în aproximativ cinci zile", a spus Mihaela Pop, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş. Procurorii au luat această decizie deoarece, deocamdată, ei consideră că nu există probe care să îi implice direct pe cei patru în cazul uciderii poliţistului. Trei dintre ei sunt minori, unul în vârstă de 16 ani, doi de 17 ani, iar al patrulea are 19 ani.


FUGARUL RECIDIVIST, NEVĂZUT DE POLIŢIE, PĂSUIT DE JUSTIŢIE

Cel de-al cincelea suspect, prins  în Ungaria, nu este la prima abatere în faţa legii. Tocmai din cauza trecutului şi pe baza declaraţiilor celorlalţi patru suspecţi, anchetatorii cred că Gheorghe Breazu este cel care a folosit arma poliţistului şi l-a împuşcat mortal pe acesta din urmă. Gruparea infracţională era cunsocută în localităţile din zona de frontieră Cenad. Chiar pe pagina de internet a judecătoriei Sânnicolau Mare se poate verifica faptul că, în anul 2007, Breazu Gheorghe, din Cenad, minor la acea vreme, a fost condamnat pentru furt calificat în Dosarul 596/295/2006, pentru ca ulterior, în ianuarie 2008, să fie eliberat condiţionat înainte de majorat, conform datelor din Dosarul 1190/295/2007.  Grupul de spărgători de maşini era cunsocut Poliţiei din zona Cenad ­ Sânnicolau Mare, însă nimeni nu s-a obosit să îi prindă, deşi există mai multe plângeri legate de diverse spargeri, în care bănuielile se îndreptau spre "gruparea Breazu". De abia acum, după ce a murit un om, Gheorghe Breazu a fost acuzat de omor deosebit de grav, iar dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 25 de ani de închisoare sau chiar detenţie pe viaţă. Însă toate aceste decizii sunt în mâinile procurorilor. Expertizele ADN şi alte probe au fost duse cu elicopterul la Bucureşti, iar rezultatele sunt deja disponibile.

×
Subiecte în articol: observator