x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Polițiștii vor reține permisele șoferilor care nu-și achită amenzile

Polițiștii vor reține permisele șoferilor care nu-și achită amenzile

23 Feb 2013   •   09:44
Polițiștii vor reține permisele șoferilor care nu-și achită amenzile
Polițiștii vor reține și vor suspenda permisele șoferilor amendaţi, care nu achită valoarea sancţiunii, în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal. Sancțiunea suspendării va înceta în momentul prezentării dovezii de plată a amenzii. Măsura este prevăzută într-o nouă propunere legislativă de modificare a Codului rutier, lansată vineri în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Cei interesaţi pot să-şi exprime punctul de vedere sau să facă sugestii vizavi de modificările propuse, în termen de zece zile, după care proiectul va intra în circuitul de avizare, înainte ca Guvernul să îl poată adopta, prin ordonanță de urgență.
În prezent, maxim 35 la sută dintre amenzile aplicate în trafic sunt plătite de contravenienţi, în condiţiile în care doar până la 2 la sută dintre ele sunt contestate în instanţă, a declarat, pentru MEDIAFAX, comisarul-şef Florin Catană, de la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române.
Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a carei rază de competenţă a fost constatată fapta.
Însă, plata amenzii nu va fi suspendată prin contestarea sancţiunii, decât în situaţia în care instanţa de judecată, la cererea contravenientului, dispune suspendarea până la emiterea unei hotărâri definitive şi irevocabile, "în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente", se arată în proiectul de OUG. "Cererea de suspendare se va judeca de urgenţă, cu citarea părţilor", potrivit proiectului de act normativ.
Dacă, pe lângă amendă, contravenientul a fost sancţionat şi cu suspendarea dreptului de a conduce, prin contestarea în instanţă, executarea acestei sancţiuni complementare va fi suspendată până la emiterea unei hotărâri definitive şi irevocabile.

×