x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Polul drogaţilor

Polul drogaţilor

de Mara Raducanu    |    Lucian Florea    |    13 Mar 2008   •   00:00
Polul drogaţilor

SECTORUL 4 ● Poliţie pentru Patriarhie, dar şi pentru Berceni
Cel mai mare aflux de consumatori de droguri din Capitală este în Sectorul 4. Cetăţenii şi poliţiştii de aici se confruntă atât cu drogaţii care locuiesc în cartierele Berceni sau Giurgiului, cât şi cu cei care "migrează" din toată Capitala. Ţinta lor: centrul de recuperare, unde primesc gratuit metadonă, care funcţionează chiar lângă o şcoală generală.



Polul drogaţilor
SECTORUL 4 ● Poliţie pentru Patriarhie, dar şi pentru Berceni
42,7 - Suprafaţa în kilometri pătraţi ● 570 Străzi cu o lungime de 435 de km ● 336.147 Populaţie stabilă ● 198 Maşini, din care 70 la ordine publică
Cel mai mare aflux de consumatori de droguri din Capitală este în Sectorul 4. Cetăţenii şi poliţiştii de aici se confruntă atât cu drogaţii care locuiesc în cartierele Berceni sau Giurgiului, cât şi cu cei care "migrează" din toată Capitala. Ţinta lor: centrul de recuperare, unde primesc gratuit metadonă, care funcţionează chiar lângă o şcoală generală.


Sudul Capitalei a devenit în ultima vreme o zonă atractivă din punct de vedere imobiliar. Preţurile terenurilor au "explodat", dar imaginea cartierelor de aici încă poartă stigmatul consumatorilor de droguri şi al clanurilor de romi scandalagii. Chiar dacă, potrivit datelor oferite de Poliţia Sectorului 4, infracţionalitatea a scăzut semnificativ în ultimii ani, mulţi bucureşteni sunt încă reticenţi când vine vorba despre zone ca Berceni, Vitan sau Constantin Brâncoveanu.


Oamenii legii se laudă că au "curăţat" prostituatele de pe străzi şi că au mai domolit încăierările dintre familiile de ţigani. E drept că nu se mai văd "fetiţe" la tot pasul în zone ca Strada Reşiţa, care altădată era fieful acestora. Printr-o bună colaborare cu procurorii s-au întocmit dosare penale repetate, iar prostituatele au fost trimise în judecată şi condamnate la închisoare. "Având mandate de executare a pedepsei, se feresc să mai iasă la stradă", explică şeful Secţiei 16, responsabil de zona Şoseaua Giurgiului, comisarul-şef Gabriel Corneliu Levenţiu. Reversul acestui fenomen este faptul că s-a "dezvoltat" prostituţia "de apartament". Chiar dacă nu mai sunt vizibile în stradă, reţelele sunt mai bine organizate şi se feresc mai eficient de oamenii legii.


Însă problema cu adevărat arzătoare a Sectorului 4, cel puţin din punctul de vedere al adjunctului şefului Poliţiei de sector, o reprezintă consumatorii de droguri. "Traficanţii nu sunt o problemă la noi. Consumatorii noştri se aprovizionează din alte zone, cum ar fi Zeţari, în Sectorul 5. Dar consumul de droguri naşte mica infracţionalitate şi fapte de violenţă: tâlhării, furturi din maşini, altercaţii", spune comisarul-şef Marinică Neagu.


PARCĂRILE, OCHIUL DRACULUI. Comandantul nu crede că locuitorii sectorului sunt mai "iuţi la mânie" decât alţi bucureşteni, dar explică scandalurile dese şi prin lipsa locurilor de parcare. În cartiere cu străzi înguste, pline de blocuri în care mai toţi locatarii au cel puţin câte o maşină, locul de parcare devine o proprietate greu de dobândit şi aproape imposibil de apărat. "Dacă vine omul acasă şi îşi găseşte locul ocupat de altă maşină, sunt şanse mari să provoace o distrugere", a declarat Neagu. Situaţia se regăseşte în numeroasele reclamaţii care vin la Poliţie pentru oglinzi rupte, cauciucuri tăiate etc.


Violenţa stradală din sector a fost în atenţia opiniei publice recent, prin cazul tânărului Andrei Tătar, înjunghiat mortal într-o staţie de autobuz pentru că s-ar fi uitat urât la cineva. A fost un conflict spontan, care nu putea fi anticipat de oamenii legii, însă probabilitatea ca astfel de incidente să se producă ar fi mai mică dacă prezenţa poliţiştilor în stradă ar fi mai mare. O recunoaşte chiar adjunctul Poliţiei de sector, comisarul-şef Neagu. El susţine că maşinile de patrulare sunt suficiente, însă numărul agenţilor de ordine publică este mic. La fel ca în toate celelalte sectoare, schemele de personal ale secţiilor, care oricum sunt subdimensionate faţă de nevoile străzii, nu sunt ocupate 100%. Iar tinerii nu manifestă un interes prea mare pentru munca de poliţist, mai ales pentru că nu este una foarte bine plătită, dar implică riscuri, devotament şi sacrificii, consideră comandantul Secţiei 16, comisarul-şef Levenţiu.


ROMII ŞI CÂINII POLIŢIŞTI. Cu toate acestea, scandalurile de stradă s-au mai împuţinat. 2.000 de familii de romi trăiesc în zona Giurgiului – Turnu Măgurele – Brâncoveanu, pe raza Secţiei 16. Alte aşa-zise "clanuri" sunt şi în jurisdicţia Secţiei 26. În ambele cazuri, după acţiuni în forţă ale Poliţiei, ţiganii s-au mai potolit. "Aveam membri ai clanului Sportivilor care locuiau aici. Am făcut descinderi, arestări, au urmat condamnări. Acum, chiar dacă mulţi dintre ei au fost eliberaţi, nu mai avem probleme cu ei. Dacă înainte aveam nevoie de mascaţi ca să intrăm peste ei, în prezent putem merge doar noi, cu forţele noastre", spune şeful de la Secţia 16.


Comandantul Vasile Toma, de la Secţia 26, a încercat mai multe metode să calmeze spiritele în zonele cu scandaluri frecvente. "Am făcut stabor cu ei şi i-am rugat să se potolească, dar n-a mers. Apoi i-am ameninţat cu jandarmii călare, sau cu câinii poliţişti. În cele din urmă le-am zis că trimit mascaţii peste ei. De câteva luni avem linişte", afirmă comisarul-şef. Tot el are în grijă şi târgul de maşini din Vitan, frecventat în fiecare duminică de zeci de mii de oameni şi care atrage hoţi de toate categoriile.


Spargerile de locuinţe din Sectorul 4 s-au mai redus pentru că au fost anihilate mai multe grupări care acţionau organizat. Însă furturile din auto rămân o problemă, mai ales în contextul numărului mare de consumatori de droguri. Un punct fierbinte este la mall-ul de la Eroii Revoluţiei şi în spatele blocurilor din zonă. Secţia 16 desfăşoară în această perioadă o acţiune în perimetrul respectiv, cu un număr suplimentat de poliţişti, atât civili, cât şi în uniformă. Mai mulţi hoţi au fost prinşi, iar numărul cazurilor semnalate a scăzut semnificativ, cel puţin pentru moment.


DROGAŢI LÂNGĂ ŞCOALĂ. Laboratorul de Sănătate Mintală din Strada Argeşelu este un centru pentru recuperarea celor care se lasă droguri. Dependenţii primesc aici metadonă, o substanţă care îi ajută să scape de sevraj. Medicamentul este de fapt un drog mai slab. Problema e că Laboratorul e situat chiar lângă Şcoala 110, într-o zonă aglomerată. "Aici vin consumatori din multe zone ale Capitalei. După ei, pe stradă se văd urmele: tâlhării, furturi din maşini... Nu poţi să tratezi lângă şcoală oameni dependenţi de droguri, care în anumite situaţii nu mai sunt răspunzători de faptele lor. Acest centru ar trebui mutat în afara oraşului sau într-o zonă mai puţin aglomerată", afirmă comandantul Levenţiu.



Forţe reduse în Parcul Tineretului

Parcul Tineretului se întinde pe mai bine de 80 de hectare şi nu oferă un grad de siguranţă demn de o capitală europeană. Primăria îl asigură cu o firmă privată de pază, care nu face faţă, iar Secţia 14, care are acest teritoriu în grijă, nu are suficienţi agenţi de ordine publică. În viitor ar putea fi introduse patrule de jandarmi călare şi poliţişti pe scutere. Până atunci însă, aici au loc multe tâlhării şi sunt greu de combătut, pentru că se petrec foarte repede şi nu lasă urme. "Poliţia Comunitară a rezolvat problemele din Parcul Carol, dar nu au resurse să ne ajute şi în Tineretului. Facem faţă destul de greu unei suprafeţe atât de mari", spune comandantul Secţiei 14, comisarul Ion Ruşeanu. Tot în grija sa este Patriarhia, dar şi zona sectorului cea mai apropiată de centrul oraşului, unde locuiesc cei mai înstăriţi cetăţeni din zona administrativă. Atraşi de bani, aici "operează" hoţi din sectoarele 3 şi 5, dar şi "navetişti" din provincie.



Secţii improvizate prin blocuri

Problema spaţiilor insuficiente pentru munca de poliţie se observă cel mai bine în Sectorul 4. Cetăţenii sunt primiţi în birouri mici, iar două dintre cele patru secţii ale sectorului sunt improvizate în spaţii neadecvate. Secţia 16 funcţionează într-o scară de bloc, dar este pe listă într-un program de extindere. Iar "emblema" sectorului, Secţia 26, are sediul la etajul al III-lea al unui cămin, într-o zonă greu accesibilă de la marginea Capitalei. Deşi a fost înfiinţată în 2006 şi are dotări logistice demne de invidiat (birouri, calculatoare, chiar şi o sală de mese pentru oamenii legii), unitatea nu are lift. De multe ori, persoanele mai în vârstă care nu pot urca pe jos trei etaje sunt primite şi audiate la parter, la ofiţerul de serviciu.



Opinii de comandant

Întrebări-fulger pentru adjunctul şefului Poliţiei Sectorului 4, comisar-şef Marinică Neagu.

  • Jurnalul Naţional: Care e principala problemă cu care vă confruntaţi?
Marinică Neagu: Consumatorii de droguri, pentru că acest fenomen naşte mica infracţionalitate: furturi din autoturisme, tâlhării etc.

  • Vă place Sectorul 4?
Să spunem că îmi place că e o zonă care se dezvoltă, sudul "creşte" mult.

  •  L-aţi vota pe Adrian Inimăroiu dacă ar mai candida şi dacă aţi locui aici?
Aş vota pentru cel mai bun primar, nu ştiu dacă e Inimăroiu.

  • Ce notă daţi Poliţiei de Proximitate?
8, poate 9. E nevoie de pregătire mai bună, să fie mai implicaţi.

×
Subiecte în articol: observator sectorului droguri