x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta a dezvelit, la Istanbul, o plachetă comemorativă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu

Ponta a dezvelit, la Istanbul, o plachetă comemorativă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu

29 Oct 2013   •   14:50
Ponta a dezvelit, la Istanbul, o plachetă comemorativă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu

Premierul Victor Ponta a dezvelit astăzi, la Istanbul, la Muzeul Yedikule, o plachetă comemorativă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu și celor patru fii ai săi, în cadrul unei ceremonii oficiate alături de viceguvernatorul Istanbulului.

"Pentru istoria noastră comună este un moment cu adevărat extraordinar și vreau să mulțumesc, de asemenea, pentru sprijinul personal pe care primul-ministru Erdogan l-a oferit acestui proiect care se referă la istoria noastră comună. Cele două popoare au o istorie comună de aproape 700 de ani, o istorie în care au fost și multe lucruri bune și multe războaie și multe confruntări. Cu atât mai mult sunt bucuros astăzi să văd că ne unește o istorie comună, o cultură, interese economice și o relație între cele două țări extraordinară. Pentru poporul român, domnitorul Constantin Brâncoveanu reprezintă mai mult decât o parte tragică a istoriei. Astăzi facem un gest istoric de reconciliere cu istoria și de asumare a istoriei noastre comune", a declarat premierul, potrivit Agerpres.

Victor Ponta a subliniat că, pentru români, domnitorul Brâncoveanu reprezintă, în primul rând, un domnitor care aproape de un sfert de secol a încercat să-și modernizeze țara și să supraviețuiască într-un context politic extrem de complicat.

"25 de ani de domnie într-o țară mică, între mari imperii, nu au fost cu siguranță, deloc, o perioadă ușoară, iar sfârșitul său tragic alături de familie reflectă doar dificultățile acelor vremuri. Dincolo de activitatea sa politică, domnitorul Brâncoveanu a fondat în România un stil arhitectural și cultural care, de altfel, îi poartă numele. A fost un domnitor care a sprijinit școala și educația. (...) Biserica Sfânta Parascheva de aici, din Istanbul, unde și astăzi oficiază preoți români, a fost reconstituită și reconstruită prin eforturile domnitorului Brâncoveanu", a afirmat Victor Ponta.

Premierul român a punctat și faptul că istoria comună a celor două țări oferă momente extraordinare, reamintind că în 2004 primul-ministru de la acea vreme, Adrian Năstase, a primit de la omologul său turc o copie a sabiei unui alt mare domnitor român, Ștefan cel Mare.

"Era un cadou din partea Guvernului Turciei la împlinirea a 500 de ani de la moartea domnitorului Ștefan. Anul viitor se vor împlini 300 de ani de la moartea domnitorului Brâncoveanu. Anul viitor, pentru noi, pentru România, va fi anul Brâncoveanu, un an în care vom avea foarte multe manifestări de omagiere a acelor vremuri și a lucrurilor care au rămas în România din punct de vedere istoric, cultural și architectural. Și vreau să mulțumesc încă o dată autorităților turce pentru faptul că practic anticipăm acest an Brâncoveanu prin acest gest de asumare a istoriei noastre comune", a adăugat premierul.

Victor Ponta a precizat, la finalul ceremoniei, referitor la anul Brâncoveanu, că a purtat discuții cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, în vederea lansării unui concurs de proiecte pentru realizarea unui grup statuar care să-l înfățișeze pe domnitorul român și care urmează să fie amplasat în zona Piața Unirii din București.

Premierul român a declarat că va fi cu atât mai bucuros să adreseze în această zi cele mai bune urări de Ziua Națională a Turciei în contextual participării sale la un alt eveniment istoric, "deschiderea tunelului de cale ferată care leagă Asia de Europa'.

La finalul ceremoniei, premierul român a depus la baza piedestalului care susține placheta comemorativă dedicată lui Constantin Brâncoveanu un buchet de trandafiri albi legați cu o panglică tricoloră.

Pe placheta dedicată memoriei lui Brâncoveanu este inscripiționat în română, turcă și engleză următorul text, agreat între cele două ministere ale Afacerilor Exteerne: "În memoria Domnitorului Constantin Brâncoveanu și a celor patru feciori ai săi, care au fost întemnițați în închisoarea Yedikule la începutul secolului al 18-lea departe de scumpa lor patrie și întru statornica amintire a istoriei comune a popoarelor român și turc".

Din partea turcă, la eveniment a participat viceguvernatorul Istanbulului, Kazim Tekin. Acesta a transmis cele mai cordiale salutări premierului român și a punctat faptul că evenimentul dedicat domnitorului român coincide cu un moment extrem de important pentru Turcia, acela al lansării a ceea ce reprezintă pentru Guvernul de la Ankara "proiectului secolului, tunelul "Marmaray".

Premierul Victor Ponta a fost însoțit de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și de ambasadorul României la Ankara, Radu Onofrei.

×