x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta, despre seismele din Galaţi: "Să nu intre nimeni în panică. Monitorizăm fenomenul"

Ponta, despre seismele din Galaţi: "Să nu intre nimeni în panică. Monitorizăm fenomenul"

30 Sep 2013   •   10:53
Ponta, despre seismele din Galaţi: "Să nu intre nimeni în panică. Monitorizăm fenomenul"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Despre activitatea seismică din ultima perioadă, din zona Izvoarele, judeţul Galaţi, premierul Victor Ponta a declarat, în cadrul comandamentului de urgenţă convocat la Palatul Victoria, că "nu trebuie nimeni să intre în panică, monitorizăm fenomenul".

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a înregistrat luni, la ora 08.01, în zona Galaţi, unde în septembrie au fost înregistrate alte opt seisme, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Cutremurul a avut intensitatea II în zona epicentrală şi s-a produs la o adâncime de cinci kilometri, a precizat Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Oraşele apropiate de epicentrul seismului sunt Galaţi (20 de kilometri), Brăila (28 de kilometri), Măcin (38 de kilometri),Tecuci (51 de kilometri) şi Focşani (53 de kilometri).

Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richeter, s-a produs duminică, la ora 21.10, la o adâncime de 10 kilometri. Epicentrul seismului a fost la 17 kilometri de municipiul Galaţi, la 27 de kilometri de Brăila, la 36 de kilometri de Măcin, la 53 de kilometri de Tecuci şi la 57 de kilometri de Focşani.

În luna septembrie au avut loc alte şapte cutremure în zona Galaţi, unul dintre acestea, de 3,2 grade pe scara Richter, fiind înregistrat în 27 septembrie.

În 25 septembrie s-au produs patru cutremure în zona Galaţi, la ora 3.36 - de 3,3 grade pe scara Richter, la ora 5.50 - de 3,4 grade, la 17.05 - de 2,8 grade şi la 18.43 - de 3,2 grade.

Alte două cutremure s-au produs în zona Galaţi în 23 septembrie, având magnitudinea de 2,8 şi, respectiv, 3 grade pe scara Richter.

Toate cele nouă cutremure s-au produs în aceeaşi zonă epicentrală. Cercetătorii au instalat în zonă aparatură de monitorizare a mişcărilor telurice, pentru a stabili din ce cauză se produc seismele. Specialiştii iau în calcul mai mulţi factori, printre care instabilitatea solului, inundaţiile din ultimele săptămâni şi exploatările petroliere din zonă.

×
Subiecte în articol: ponta seisme cutremure galaţi izvoarele