x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta, în vizorul Inspecţiei Judiciare, în cazul "Bolintineanu". Macovei: "Intervenţia brutală a premierului a dus la oprirea unei anchete de corupţie"

Ponta, în vizorul Inspecţiei Judiciare, în cazul "Bolintineanu". Macovei: "Intervenţia brutală a premierului a dus la oprirea unei anchete de corupţie"

11 Iul 2013   •   12:29
Ponta, în vizorul Inspecţiei Judiciare, în cazul "Bolintineanu". Macovei: "Intervenţia brutală a premierului a dus la oprirea unei anchete de corupţie"

Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionuţ Popescu, Cristian Preda şi Sever Voinescu au trimis, marţi, o scrisoare preşedintelui CSM în care cer sesizarea Inspecţiei Judiciare în legătură cu declaraţiile premierului Victor Ponta privind ancheta în cazul de la Liceul "Bolintineanu". Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară să verifice dacă independenţa justiţiei a fost afectată în urma acestor declaraţii.

"Intervenţia brutală a premierului a dus la oprirea unei anchete de corupţie. Audierile elevilor nu au mai avut loc vineri, ci luni. Eu am auzit că procurorului i s-ar fi luat dosarul. Justiţia trebuie să se apere. Mi-e teamă că pierdem tot ce am câştigat în aceşti opt ani de zile. Pentru că CSM nu s-a autosesizat, aşa că l-am sesizat noi. Acest caz a produs emoţii pentru că aşa a fost prezentat. Justiţia este sub un atac continuu", a declarat Monica Macovei la Realitatea TV.

Semnatarii scrisorii i-au solicitat preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecţia Judiciară şi să exprime o poziţie publică a CSM cu privire la declaraţiile premierului Victor Ponta făcute în cursul anchetei din dosarul privind posibile cazuri de corupţie şi fraudă la bacalaureat de la Liceul "Bolintineanu", precum şi să analizeze "impactul asupra independenţei justiţiei al acestor declaraţii, care par a fi determinat oprirea audierii unor persoane şi modificări ale strategiei în ancheta penală".

"Credem că declaraţiile Primului ministru au urmărit încălcarea independenţei magistraţilor şi discreditarea unei intervenţii legitime a statului în ceea ce pare a fi un caz grav de corupţie în învătământ", au arătat Macovei, Baconschi, Papahagi, Popescu, Preda şi Voinescu în scrisoare.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Premierul Victor Ponta a afirmat atunci că a verificat ce se întâmplă în cazul cercetărilor procurorilor legate de bacalaureat şi că nu există un mandat de aducere a copiilor, astfel că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, "pe cale ierarhică", despre această situaţie.

×