x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta: Mi-am luat un angajament personal în faţa europarlamentarilor PSD să votez împotriva proiectului Roşia Montană

Ponta: Mi-am luat un angajament personal în faţa europarlamentarilor PSD să votez împotriva proiectului Roşia Montană

11 Sep 2013   •   23:01
Ponta: Mi-am luat un angajament personal în faţa europarlamentarilor PSD să votez împotriva proiectului Roşia Montană
Sursa foto: EPA

Premierul Victor Ponta a explicat în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, de la Antena 3, că va vota împotriva proiectului minier de la Roşia Montană pentru că şi-a luat acest angajament, cu mai mulţi ani în urmă, în faţa mai multor europarlamentari PSD, preocupaţi de impactul ecologic pe care cianurarea ar putea-o avea, printre care şi soţia sa, Daciana Sârbu.

"A fost un angajament al meu personal. Dar, chiar dacă eşti împotriva a ceva, e important să asculţi toate argumentele. Nu e o decizie foarte uşoară. Influenţează viitorul nostru ca ţară", a declarat Ponta.

Premierul a adăugat că a fost împotriva proiectului, înainte să-l cunoască mai bine, şi pentru că era susţinut de Traian Băsescu, afirmând că i s-a părut normal să considere că ceea ce susţine Băsescu nu poate fi bun pentru România.

Ponta spune însă că a ales să trimită în Parlament proiectul de lege privind Roşia Montană pentru că a considerat că va aduce beneficii importante României.

Premierul a adăugat că exploatarea Roşiei Montană de către statul român este, momentan, imposibilă, din cauza costurilor prea mari. Potrivit premierului, demararea unui astfel de proiect presupune o cheltuială iniţială de 1,9 miliarde de dolari, bani pe care România nu îi are.

Un alt motiv invocat de Victor Ponta este acela că firma canadiană a obţinut, în 1998, o licenţă de exploatare a minereurilor din perimetrul Roşia Montană valabilă timp de 20 de ani, cu acordul Guvernelor Radu Vasile şi Isărescu.

"Nu vreau să cădem în pantă: să îi dăm pe străini afară din România. Nu vreau să ne întoarcem la anii 90, cu gonitul străinilor", a mai spus Ponta.

Ponta a mai vorbit la Antena 3 şi despre situaţia actuală a sitului de la Roşia Montană. 

×
Subiecte în articol: roşia montană Victor Ponta