x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta: Trebuie înăsprită legislaţia rutieră. Întărirea autorităţii poliţiştilor, o prioritate guvernamentală

Ponta: Trebuie înăsprită legislaţia rutieră. Întărirea autorităţii poliţiştilor, o prioritate guvernamentală

07 Mai 2013   •   13:33
Ponta: Trebuie înăsprită legislaţia rutieră. Întărirea autorităţii poliţiştilor, o prioritate guvernamentală
Sursa foto: Stefan Teodorescu/Intact Images

Premierul Victor Ponta s-a declarat îngrijorat de numărul ridicat de accidente rutiere şi de victime înregistrat în perioada Paştelui. Şeful Executivului a precizat că trebuie înăsprită legislaţia rutieră şi întărită autoritatea poliţiştilor care aplică legea.

"Am o mâhnire personală când văd, şi mi se pare inacceptabil, numărul de accidente, morţi, oameni care şi-au pierdut viaţa în această săptămână, care ar trebui să fie una fericită", a spus Ponta, care a admis că zona de infrastructură trebuie îmbunătăţită.

"Avem o mare problemă de implementare a autorităţii legii în domeniul rutier. Sunt hotărât să încercăm o înăsprire a legislaţiei şi o întărire a autorităţii celor care sancţionează abateri pe drumuri publice. E inadmisibil să mă uit câţi oameni îşi pierd viaţa în aceste zile", a continuat premierul Victor Ponta.

El a arătat că modificarea legislaţiei în domeniul rutier în sensul înăspririi sancţiunilor şi întăririi autorităţii poliţiştilor reprezintă o prioritate guvernamentală.

Premierul a mai declarat că doreşte o implementare mai dură a legislaţiei rutiere, arătând că problema României ţine de faptul că există prea multă "lejeritate" a participanţilor la trafic faţă de sancţiunile legale aplicate de poliţişti, permisele se dau la "oricine" şi "toată lumea" este instructor.

"Există o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale de Automobilism care prevede o strategie de politici publice pentru diminuarea accidentelor rutiere. Nu e problema României, e a omenirii, a Europei. Dar nu vreau să trăim cu minciuna că totul e de la infrastructură. Nu poţi avea reguli ca Franţa şi Germania neavând aceeaşi infrastructură, dar în România avem o problemă de implementare a regulilor, o problemă de autoritate", a spus Ponta, care a precizat că nu există o sigură măsură prin care să se reducă numărul de accidente rutiere, cum ar fi dublarea amenzilor, ci este vorba despre implementarea unor strategii întregi, aşa cum au făcut alte ţări, ca, de exemplu, Franţa.

"E o strategie din alte ţări, sunt hotărât să încercăm implementarea în România. Rezultatele nu vin peste noapte, ci în nişte ani", a spus Ponta.

Premierul a acuzat faptul că România are o problemă de nerespectare a legii şi o alta privind lipsa de autoritate a celor care aplică legea.

Ponta a mai spus că în România "toată lumea" e instructor auto, iar permisele de conducere se dau la "oricine".

Totodată, premierul a afirmat că nu este în regulă nici în ceea ce priveşte practica actuală, de a ataca în instanţă o sancţiune de suspendare a permisului, cel în cauză conducând în continuare încă un an în baza dovezii de deţinere a permisului.


×