x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Populaţia va consuma de anul viitor doar energie hidro şi nucleară

Populaţia va consuma de anul viitor doar energie hidro şi nucleară

de Mediafax    |    20 Dec 2013   •   18:13
Populaţia va consuma de anul viitor doar energie hidro şi nucleară

Populaţia va fi alimentată de anul viitor, în regim reglementat, doar cu energie produsă de Nuclearelectrica (SNN) şi Hidroelectrica, din acest segement fiind excluşi producătorii de energie în termocentrale şi cei în unităţi regenerabile.

"Hidroelectrica şi Nuclearelectrica s-au calificat în baza unei metodologii. Dacă un producător termo sau unul regenerabil ar fi avut preţuri mai bune ar fi intrat şi ei", a declarat Emil Calotă, vicepreşedintele al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Conform lui Calotă, anul viitor piaţa reglementată va reprezenta circa 11 TWh de energie, din care doar 8 TWh vor fi livraţi de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

De asemenea, consumatorii industriali vor cumpăra de anul viitor doar energie de pe piaţa liberă, conform calendarului de dereglementare convenit de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional.

Preţurile reglementate pentru populaţie vor dispărea în 2017, potrivit calendarului de dereglementare.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt controlate de stat, prin Departamentul pentru Energie, şi sunt cei mai mari producători de energie din România.

×
Subiecte în articol: hidroelectica nuclearelectrica