x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Posibilă grevă generală în şcoli

Posibilă grevă generală în şcoli

de Diana Scarlat    |    08 Mar 2010   •   00:00

Membrii Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) au decis să declanşeze o serie de proteste, care pot ajunge până la grevă generală.

Decizia a fost luată vineri, la Congresul Extraordinar al Federaţiei Educaţiei Naţionale. Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate de diminuarea veniturilor salariale, în urma aplicării Legii salarizării unitare, de neacordarea unor sporuri şi de disponibilizările din învăţământ, prin desfiinţarea a 15.000 de posturi de la 1 septembrie 2010, conform prevederilor OUG 114/2009. FEN reclamă şi anularea dreptului constituţional la negocierea colectivă a salariilor şi a sporurilor în domeniul bugetar, prin OUG 1/2010, şi refuzul punerii în executare a hotărârilor judecătoreşti, prin care au fost câştigate în instanţă drepturi salariale, blocate prin adrese ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Sindicaliştii protestează şi faţă de comasarea nejustificată a unor unităţi de învăţământ, concomitent cu creşterea efectivelor de elevi la clasă şi cu subevaluarea costurilor standard per elev. De asemenea, protestele sindicale se îndreaptă şi împotriva subfinanţării accentuate a învăţământului, prin acordarea unor fonduri insuficiente în vederea funcţionării unităţilor şcolare. Reprezentanţii FEN mai susţin că se încearcă "discreditarea sindicatelor din învăţământ, prin declaraţii provocatoare şi iresponsabile ale unor reprezentanţi ai puterii actuale şi ai ministerului". Sindicaliştii FEN vor participa la manifestările de protest ale CNS "Cartel Alfa", împreună cu celelalte federaţii afiliate, iar calendarul acţiunilor de protest ale FEN urmează să fie stabilit împreună cu celelalte federaţii sindicale din învăţământ.

×
Subiecte în articol: scoala