x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Potopul din nord-estul ţării ţine până joi

Potopul din nord-estul ţării ţine până joi

de Aniela Nine    |    28 Iun 2010   •   00:00
Potopul din nord-estul ţării ţine până joi
Sursa foto: Gabriel Apetrii/Agerpres

O nouă avertizare va fi emisă în această dimineaţă pentru 12 judeţe. Până acum au fost evacuate 500 de persoane



Jumătate de milion de oameni eva­cuaţi, sute de case şi gospodării inundate, sute de hectare de culturi distruse total, dar, cel mai grav, cinci morţi. Este bilanţul inundaţiilor care au afectat 32 de judeţe începând cu 23 iunie.

Vestea cea mai rea a venit însă ieri tot pentru cele mai afectate judeţe, cele din Moldova, directorul ANM anunţând la Guvern emiterea unei noi avertizări de ploi şi inundaţii pentru nord-estul ţării, avertizare care urma să intre în vigoare de azi dimineaţă. Ion Sandu a atras atenţia că, timp de trei zile, în judeţele Maramureş, Suceava, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Neamţ, Iaşi, Co ­vasna, Vrancea, Galaţi, Vaslui şi Bacău trebuie să se acorde o atenţie deosebită cantităţilor de precipitaţii.
"Cantităţile de precipitaţii sunt de 20-40 litri/metru pătrat care, dacă suprafaţa solului ar fi uscată, nu ar crea nici o problemă, dar având în vedere că întreaga cantitate de apă se scurge, în aceste trei zile vom emite şi vom actualiza pentru această regiune o atenţionare pentru zonele în care se depăşesc 20-20 litri/metru pătrat. De joi încolo, această regiune va scăpa de ploi", a spus directorul ANM la videoconferinţa cu prefecţii convocată de premierul Emil Boc special pe tema inundaţiilor.

Directorul Institutului Naţional de Hidrologie, Petre Stanciu, a anunţat că este instituit cod roşu pe Oltul superior, pe râul Negru şi pe Homoroade şi că urma să fie instituit cod roşu şi pe Prut, sectorul Doroftiana-Rădăuţi Prut.
"Vine al doilea val de viitură, mai mare decât cel anterior. Avem cod de inundaţii pe sectoare restrânse de râu, ca Târnava Mare. Pe restul râurilor, pe Siret şi Tro­tuş, nivelurile sunt la cotele de atenţie, iar până mâine (n.r. - azi) pot să intre deja în cotele normale", a spus Stanciu.

Potrivit acestuia, Du­nă­rea înregistra ieri un debit de 12.900 metri cubi/secundă, aştep­tân­du-se pentru azi şi mâine să atingă un maxim de 13.000-13.200 metri­ cu­bi/se­cundă. Din această cauză, probleme se aşteptau în zona Brăila, Galaţi şi către Deltă.

Până ieri, bilanţul prezentat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arăta că peste 500 de persoane au fost evacuate în urma inundaţiilor, dintre care 290 în judeţul Botoşani, 100 în Brăila, 57 în Neamţ, 30 în Harghita, 25 în judeţul Bacău şi o persoană în Vrancea. Numai în ultimele două zile inundaţiile au afectat 85 de localităţi, din 20 de judeţe, 660 de gospodării şi 740 de locuinţe, o persoană decedând şi o alta fiind dată dispărută. Numărul morţilor a ajuns astfel la cinci. Datele de la MAI arătau că inundaţiile au afectat patru drumuri naţionale, 10 drumuri judeţene şi 26 de drumuri comunale, iar 2.107 hectare de păşuni, 3.140 de hectare de păduri şi 790 de hectare de teren arabil au fost inundate.

×
Subiecte în articol: observator