x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Povestea dispariţiei unui copil

Povestea dispariţiei unui copil

de Ionela Gavriliu    |    05 Aug 2009   •   00:00
Povestea dispariţiei unui copil

De aproape două săptămâni nu se ştie nimic de Costi, băieţelul de 7 ani dispărut în munţii Parâng. Astăzi, bunicii băiatului s-au întors la Constanţa, iar căutările continuă prin păduri cu aproximativ 15 poliţişti, jandarmi şi salvamontişti. "Căutăm punctual, pe lângă drum, pe lângă case”, a declarat şeful Salvamontului Gorj.



Au trecut 13 zile de când Constantin Velcev, un băieţel de 7 ani din Techirghiol, a dispărut din localitatea Rânca, judeţul Gorj. Copilul se afla în vacanţă la munte cu bunicii materni şi a fost văzut ultima oară de bunică joi, 23 iulie, când aceasta i-a spus să se ducă în spatele cabanei unde bunicul şi un prieten de familie aveau grijă de grătar.

Copilul era încălţat cu papuci de pluş de culoare verde şi a mai fost văzut de câţiva martori o oră mai târziu, la 18:30, pe un drum din spatele cabanei. Nedumerire : cum de timp de o oră bunicii nu s-au alarmat de lipsa copilului, aflat într-un loc nou şi atât de aproape de pădurile nesfârşite din munţii Parâng ?


SPECULAŢI, DAR S-O ŞTIM ŞI NOI!
"Să nu facem speculaţii. Căutările continuă în fiecare zi cu 10-15 oameni. Să lăsăm oamenii care fac şi altfel de cercetări să-şi facă treaba...", e ultima declaraţie a inspectorului şef al IPJ Gorj, Viorel Caragea. Acesta spunea acum câteva zile că familia băiatului a colaborat secvenţial cu poliţia, iar acest fapt a fost pus pe seama stresului.

Timp de alte câteva zile, în presă s-a lansat ideea că băiatul ar fi avut probleme locomotorii. Anchetatorii au ajuns la concluzia că, dacă s-a pierdut în pădure, Costi, cum îl striga familia, n-ar fi putut ajunge departe, având în vedere că a străbătut doar 900 de metri în răstimp de o oră, timpul care s-a scurs de când a fost văzut la cabană de bunica lui până când l-au întâlnit martorii pe drumul din spatele vilei. Numai că, de fapt, copilul n-avea nicio problemă cu picioarele, lucru confirmat pentru Jurnalul Naţional de educatoarele lui.

S-a vehiculat ţi ideea că băiatul ar avea "probleme de comunicare", însă acestea erau un alt nume pentru faptul că băiatul nu prea înţelegea limba română, pentru că în familie vorbea ruseşte. "Una ni s-a declarat nouă în scris şi alta li s-a spus ziariştilor de către familie. Trebuie să înţelegeţi că omul, când trebuie să scrie pe hârtie şi scrie: "jur să spun adevărul şi numai adevărul", de regulă spune adevărul. Adevărul real. Când e să spună ceva, oral, începe să o dea puţin mai pe lângă," lămureşte inspectorul şef din psihologia omului audiat. Bunicii şi mama au fost supuşi testului poligraf şi l-au trecut. Mama a declarat că oferă recompensă oricui îi poate aduce un semn de la Costi.
CÂND NU AI VIZIUNE, DEGEABA MAI ADUCI TERMOVIZIUNEA
În prima săptămână de la dispariţia copilului, Costi a fost căutat de sute de oameni, poliţişti, jandarmi, salvamontişti, oameni de la firme de pază şi protecţie, voluntari, pădurari, câini de urmă, câini de cadavru. Nici urmă de copil.

Numărul maxim de oameni a fost atins în weekend-uri, când munţii au fost periaţi cu maşinile de teren, cu ATV-urile, cu motocicletele sau la pas. Nimic. Deşi avea posibilitatea să cheme un elicopter cu termoviziune chiar de-a doua zi de când băiatul a dispărut, inspectorul-şef Caragea a preferat să amâne cu o zi, spunând "că nu era necesar". Printre atâţia căutători care împânzeau munţii, elicopterul nu a detectat nimic relevant. Câteva zile mai târziu, poliţiştii de frontieră au adus 4 aparate de termoviziune. Fără rezultate.

"Nu cred că e în zona montană, nu cred că s-a rătăcit în pădure", spunea ieri şeful Salvamontului Gorj, Sabin Cornoiu. "Faptul că nu am găsit o haină, o urmă cât de mică, iar câinii nu au simţit nimic, nu au făcut un pas în pădure, mă face să cred că rătăcirea e ultima variantă", a declarat Cornoiu.

Când variantele logice s-au epuizat, au apărut şi clarvăzătorii şi cititorii în cristale, care au dat indicaţii care mai de care mai vagi despre locul unde s-ar putea afla copilul. În continuare, nici urmă de Costi, iar căutările se fac cu câţiva oameni în anumite puncte din Rânca şi din pădure.  


0-98641-minor_velcev_constantin.jpg"NU ŞTIU NIMIC"
Au fost interogaţi ciupercarii care au coborât de pe munte, ciobanii din zonă, şoferii care intrau şi ieşeau din Rânca. A fost verificat tatăl natural al lui Costi: se afla la Constanţa în ziua dispariţieie şi nu ştia mai nimic de copil de ceva vreme. Nimic, nimic. Bunicii lui Costi au plecat azi din Rânca spre Constanţa şi bunicul repetă obsedant de fiecare dată când este întrebat ceva despre copil sau despre căutări: "Eu nu ştiu nimic. Nu ştiu..."

În tot acest timp, căutătorii s-au întâlnit destul de des cu urşi în pădure. Vremea a început să se răcească noaptea, iar câteva zile a plouat. Pădurile din zonă, cu toată bunăvoinţa, sunt imposibil de periat temeinic, astfel că varianta rătăcirii şi a căderii într-o râpă rămâne singura valabilă.

×
Subiecte în articol: observator parang costi copil disparut