x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Povestea SÂNGEROASĂ a COMORII descoperite într-o CETATE de la țărmul MĂRII NEGRE

Povestea SÂNGEROASĂ a COMORII descoperite într-o CETATE de la țărmul MĂRII NEGRE

12 Ian 2013   •   10:31
Povestea SÂNGEROASĂ a COMORII descoperite într-o CETATE de la țărmul MĂRII NEGRE

Arheologii au descoperit o comoara incredibila, ingropata de locuitorii unui oraș aflat sub asediul armatei romane acum 2.000 de ani, scrie LiveScience. Sute de monede de bronz, precum și diferitele bijuterii din aur și argint au fost gasite îngropate sub cetatea Artezian, peninsula Crimeea, Ucraina.

Comoara, cred cercetatorii, a fost îngropată în grabă de oamenii bogați, disperați că legiunile romane care asediau orașul ar putea pune mâna pe agoniseala lor de-o viață. "Cetatea a fost clar asediată. Oamenii bogati din comunitatea respectivă, dar și cei din vecinătate au încercat să se ascundă acolo de la romani", a declarat Nikolai Vinokurov, profesor la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova. "Au îngropat tezaurul în interiorul cetatii", spune profesorul. Potrivit dovezilor arheologice, lupta a fost una extrem de sângeroasă, iar locuitorii cetății decimați până la ultimul om.

Cetatea a căzut în mâinile romanilor în anul 45 AD, iar la momentul asediului, Artezian facea parte din Regatului Bosforului, obiectul rivalități a doi frați: Mitridate al VIII-lea și Cotys, ambii dorind control politic total, însă prin viziuni diferite.  Mitridate dorea independența față de Imperiul Roman, în timp ce fratele său mai mic, Cotys, dorea să păstreze regatul ca stat clientelar romanilor.

Fotografii incredibile cu tezaurul gasit la Artezian, AICI.

×