x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Povestea unui consumator de heroină: ''În puşcărie mă drogam non-stop''

Povestea unui consumator de heroină: ''În puşcărie mă drogam non-stop''

26 Sep 2012   •   08:16
Povestea unui consumator de heroină: ''În puşcărie mă drogam non-stop''

A fost o vreme in care a vietuit numai cu iluzii ce i-au ravasit trupul si mintea, a fost prins in zbateri dezlantuite pe care nu le-a inteles si, cu siguranta, nu le va intelege niciodata. Bucati din destinul lui Dragos, un adevarat invingator in fata mortii, s-au scris cu varful acului care-i picura, zi de zi, otrava in venele-i flamande. Acum, barbatul de 33 de ani, din Bucuresti, isi spune tulburatoarea si, totodata, dramatica poveste care, in cazul lui, a avut un final fericit.

Cand a simtit prima intepatura, Dragos, la acea vreme fiind asistent la Salvare, a zis ca nu-i mai trebuie nimic. A uitat de datorii, de necazuri si chiar si de familie.''Prima oara m-am intepat din curiozitate. Ma gandeam atunci ce pot simti prietenii mei. Si am aflat. Din pacate, mi-a placut de la prima doza, apoi a urmat alta si alta. Ani de-a randul n-am stiut de mine. Ajunsesem sa doresc doza, iar corpul m-a scancionat. Am inceput sa am dureri groaznice. Simteam ca imi crapa carnea iar oasele imi plesnesc. Aveam stari de voma si transpiram mult. In final am ajuns sa doresc doza doar ca sa opresc durerile alea insuportabile'' povesteste Dragos. Cum drogul nu se procura gratis, tanarul din ce in ce mai slabit si rapus de dependenta cancerului ''mortii albe'' a pasit pe un alt taram. ''Am inceput sa fur. Luam din casa tot ce imi pica in mana. Mi-am jecmanit parintii care au incercat din rasputeri sa ma scoata din ghearele dependentei''.Acum, tanarul de 33 de ani din Bucuresti, isi spune povestea tulburatoare care v-a avea un final fericit.
''Am vandut tot. Frigider, televizor, haine si aur. Drogatul primeste la inceput doze gratis ori cel mult pe datorie. Am incercat sa ma las, am tot fost internat de mult ori''. Dragos a ajuns in cele din urma in inchisoare. '' Ajunsesem un fel de traficant, la mine in cartierul Berceni. Doar ca in 2005 m-au prins si m-au bagat la piscarie. Si in arest si in puscarie m-am drogat non-stop. Cand in arest aparea un consumator nou, stiam ca -se va face primire-. Ca sa nu-l prinda inghitea marfa si o vomita la noi in celula. Puscaria, e plina de droguri care ajung prin orice metoda, insa sunt de zece ori mai scumpe si daca nu ai bani sa ti le procuri, faci alte servicii''.

Un doctor il ajuta sa se reintegreze

Cosmarul lui Dragos i-a sfarsit cand in inchisoare s-a inscris intr-un program de care s-a tinut cu ambitie. Acum, el se imparte intre sport si voluntariat pe care il face la Fundatia Phoenix Haga Romania .Merge la sala si se antreneaza: ''E bine ca dupa ce ies din inchisoare, consumatorii sa fie ajutati. Asta face fundatia noastra, proaspat infiintata'' declara doctora Carmen Istrate.

Conform unui studiu privin consumul de droguri in penitenciare, realizat de Agentia Nationala Atidrog, unul din patru detinuti poate obtine, intr-un interval de cel mult o spatamana, droguri ilegale la comanda. Cel mai usor de obtinut este herorina, iar cel mai putin usor este cocaina. Ele se procura in schimbul unor sume de bani, al unor produse alimentare sau chiar contra unor favoruri sexuale.

×