x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prahova: Încălziţi cu... pământ

Prahova: Încălziţi cu... pământ

de Laura Calciu    |    01 Noi 2008   •   00:00

Elevii şcolii generale din comuna prahoveană Gorgota stau în tricouri cu mânecă scurtă. În instituţie a fost montat un sistem care utilizează ca sursă termică pământul.

Instalaţia de încălzire centrală care utilizează ca sursă neconvenţională pământul este deja pusă în funcţie şi a costat 300.000 de lei. Acum, lem-nele şi sobele cu gaze au devenit o amintire. “Estimăm că se vor reduce la mai bine de jumătate costurile legate de încălzire. Practic, este un sistem ecologic care utilizează această sursă naturală, care este pământul. Prin instalaţie circulă de fapt apa forată de la o adâncime de 80 de metri,” a spus Veronica Ioniţă, primarul comunei Gorgota.

Centrala foloseşte apa extrasă din pânza freatică. Pe tot parcursul anului, aceasta are o temperatură constantă de 10 grade Celsius, iar prin compresare se ajunge la circa 60 de grade Celsius. Astfel, iarna face cald, iar vara frig. Şcoala din Gorgota a fost aleasă, alături de alte nouă unităţi de învăţământ, să facă parte dintr-un proiect-pilot iniţiat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Programul urmăreşte echiparea unor unităţi şcolare din mediul rural cu instalaţii de încălzire centrală utilizând surse neconvenţionale. Primăria intenţionează să monteze pe şcoală şi panouri solare pentru producerea apei calde.

×
Subiecte în articol: verde!