x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prea comozi ca să trăim "verde"

Prea comozi ca să trăim "verde"

de Alexandru Nastase    |    29 Ian 2010   •   00:00
Prea comozi ca să trăim "verde"
Sursa foto: /Reuters

Milioane de oameni din toată lumea cred că modul de viaţă şi comportamentul lor nu contribuie în nici un fel la schimbările climatice şi consideră că ar fi un efort prea mare din partea lor să adopte un stil de viaţă "verde". Aceasta este concluzia unui raport prezentat la New York.



Aproape un sfert din persoanele chestionate a fost de acord cu următoarele afirmaţii: "Ar fi un efort prea mare să fac lucruri care să nu dăuneze mediului înconjurător" şi "Nu cred că prin comportamentul sau modul meu de viaţă de zi cu zi contribui în vreun fel la încălzirea globală". Un număr de trei ori mai mare de respondenţi a afirmat că este total de acord cu mesajele ecologiste, pe care le consideră mai degrabă adevărate decât panicoase sau ipocrite.

O urmă de comportament ecologist reiese totuşi din acest studiu. Mai mult de jumătate din cei intervievaţi au declarat că nu lasă niciodată televizorul în stand-by peste noapte şi nici nu uită cu orele telefoanele mobile în priză, cu mult peste timpul de încărcare a acestora. În plus, aproape 60% din subiecţi susţin că închid întotdeauna lumina atunci când ies din încăpere. Cu toate astea, o cincime spune că nu au nici o problemă dacă lasă televizorul în stand-by, iar un procent similar afirmă că închid robinetul la baie în timp ce se spală pe dinţi cu periuţa electrică.

Rezultatele studiului au fost prezentate de Departamentul pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale, care a centralizat datele culese de la aproape 4.000 de subiecţi, care au răspuns la întrebări legate de transport, reciclarea deşeurilor, stil de viaţă şi schimbarea obiceiurilor. Studiul este cel mai recent dintr-o serie de şase astfel de proiecte realizate în ultimii 20 de ani, precedentul fiind în 2001.

Întrebaţi care ar fi domeniile de care ar trebui să se preocupe guvernele, oamenii au plasat în mod constant mediul pe locul al patrulea în răspunsurile lor, după infracţiuni, sănătate şi educaţie. Spre deosebire de 2001, când 25% din respondenţi au opinat că mediul ar trebui să fie principala preocupare a executivelor, de data aceasta doar 19% din cei intervievaţi au fost de acord cu această variantă. Infracţiunile au "câştigat" 10 procente faţă de 2001 (49% faţă de 30%).

ECOLOGIŞTI ŞI NU PREA
Rezultatele arată că 67% din cei intervievaţi au fost de acord că "omenirea este capabilă să găsească metode prin care să rezolve problemele de mediu cu care se confruntă Planeta". Cu toate acestea, doar 19% consideră că "oamenii de ştiinţă vor găsi soluţii împotriva încălzirii globale fără ca oamenii să fie nevoiţi să facă schimbări majore în modul lor de viaţă". 17% spun că "schimbările climatice au scăpat de sub control şi este prea târziu pentru a se mai face ceva". În ceea ce priveşte comportamentul, 71% din respondenţi spun că reciclează mai mult decât o făceau în trecut.

Mai mult de jumătate afirmă că aruncă mai puţină mâncare şi au redus consumul de gaze şi electricitate din propriile locuinţe. Aproape trei sferturi folosesc becuri economice. În 2001, doar 31% din respondenţi făceau astfel de afirmaţii. În timp ce 29% din cei intervievaţi spun că fac eforturi să folosească mai puţin maşina personală şi să zboare mai puţin, aproximativ o treime spune că "n-ar prea vrea să facă astfel de schimbări".

×
Subiecte în articol: verde!