x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Precipitaţii doar în zona montană

Precipitaţii doar în zona montană

de Anca Ardeleanu    |    22 Sep 2008   •   00:00

De azi, precipitaţiile îşi vor face simţită prezenţa doar la munte. În restul teritoriului, temperaturile vor înregistra aceleaşi valori ca săptămână trecută, iar cerul va fi variabil.

De azi, precipitaţiile îşi vor face simţită prezenţa doar la munte. În restul teritoriului, temperaturile vor înregistra aceleaşi valori ca săptămână trecută, iar cerul va fi variabil.

Pentru unii, zăpada este foarte periculoasă. Dăunează grav sănătăţii. Sănătăţii capului! Cum au văzut la televizor că a fulguit un pic, câţiva bucureşteni, “raidării lu’ peşte prăjit”, au dat fuga la Bâlea Lac pentru o partidă de snowboard. Care partidă de snowboard a fost o ţeapă. Stratul de zăpadă este atât de subţire, încât nu permite practicarea sporturilor de iarnă.

 

O idee mai cald

Zilele cu ploaie au trecut pentru locuitorii din zona de şes şi de deal. Precipitaţii vor mai exista doar la munte, datorită prezenţei unui nucleu de aer rece. Temperaturile vor avea valori comparabile cu cele de săptămâna trecută. Pentru că nu vom mai avea parte de ploi, senzaţia va fi că vremea s-a îndreptat.

  • Sorin Anghel

Starea vremii - 22 septembrie 2008

ZĂPADĂ PE CRESTE
Ninsorile de la începutul săptămânii trecute au continuat şi în week-end.
Dacă în unele locuri a fost doar o fulguială, în Munţii Rodnei, Călimani, Făgăraş şi Parâng s-a depus un start subţire de 2-3 centimetri. "A fulguit şi s-a depus un strat subţire de zăpadă. Din experienţa mea de om al muntelui pot spune că nu e prima oară când ninge în septembrie. Şi tot din experienţă sunt gata să pun pariu că, după ce la munte ninge în septembrie, urmează o toamnă lungă şi frumoasă", a declarat Marcel Berbecar, şeful salvamontiştilor din judeţul Bistriţa-Năsăud.

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ

Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe umiditatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu barometrul.
● Azi (luni): Presiunea atmosferica va fi în scădere uşoară în jumătatea de est a ţării până la valori de 750 mm Hg.
● Mâine (marţi): Presiunea atmosferică va creşte uşor, mai ales în partea de vest a ţării, până la valori de 755-756 mm Hg.

COMENTARIU
Pentru zona geografică a României, contextul sinoptic cu care ne-am obişnuit în utlimele zile rămâne neschimbat. Astfel, la sol ne vom afla pe partea anterioară a unui brâu anticiclonic, într-un câmp relativ scăzut de presiune, în timp ce în straturile mai înalte beneficiem de prezenţa unui nucleu rece. În aceste condiţii vom mai avea parte de nebulozitate, cu precădere în regiunile situate în interiorul arcului Carpatic, dar şi în zona Moldovei, unde doar temporar vor mai cădea precipitaţii slabe, sub formă de ploaie şi burniţă. Tot aici, regimul termic va fi unul rece pentru această perioadă. În Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, unde circulaţia aerului la sol va fi predominant din sector vestic, înnorările vor fi temporare, ploile la nivel de condiţii, iar valorile maxime termice – deşi încă sub cele normale – par a fi acceptabile. (meteorolog Mihai Timu)

BUCUREŞTI
Centru: max.: 20°C min.: 9°C ● Periferie: max.: 19°C min.: 7°C
● Azi (luni): Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la
moderat. Presiunea atmosferică va scădea uşor.
● Mâine (marţi): Cerul va fi temporar noros, iar vântul slab. Temperatura va fi în uşoară creştere. Pentru că ploile s-au oprit, senzaţia de cald va fi una amplificată. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative. Maxima: 20°C, iar minima: 8°C.
● Poimâine (miercuri): Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Dimineaţa şi seara va fi răcoare, lucru absolut normal. Maxima: 21°C, iar minima: 9°C.

LA MUNTE
● Azi (luni):Cerul va prezenta înnorări. Va ploua local în Carpaţii Orientali şi doar pe arii restrânse în restul zonei montane. La altitudini de peste 1.800 de metri vor mai fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Temperatura aerului nu va avea variaţii importante. Izolat va fi ceaţă.
● Mâine (marţi): În Carpaţii Orientali, cerul va fi mai mult noros şi local va ploua. În restul zonei montane, înnorările vor fi
temporare, iar ploile se vor semnala izolat. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va creşte uşor.
● Poimâine (miercuri): Cerul va fi mai mult noros în Carpaţii Orientali, unde local va ploua, şi doar temporar noros cu
ploi izolate în rest. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii importante.

PROGNOZA ÎN EUROPA

În Europa nord-vestică şi nordică, la sol se va menţine un câmp ridicat de presiune atmosferică, prin persistenţa brâului anticiclonic. Prin urmare, în ţări precum Franţa, vestul Germaniei, Arhipelagul Britanic, Peninsula Scandinavă şi cea mai mare parte a Rusiei europene va fi o vreme în general frumoasă şi doar izolat şi trecător vor fi ploi slabe, iar în zonele mai joase şi ceaţă. În restul continentului, atmosfera este mai instabilă. Astfel, în jumătatea de nord a Peninsulei Iberice, Ucraina şi Polonia vor fi averse pe arii extinse şi mai însemnate cantitativ, însoţite şi de descărcări electrice. Ploi mai potolite sunt de aşteptat local în Peninsula Italică, Balcanică şi în ţările central-estice. Din punct de vedere termic vor fi valori apropiate de cele normale sau uşor sub acestea acolo unde fie nebulozitatea, fie ploile vor împiedica creşterea diurnă. (meteorolog Mihai Timu)


×
Subiecte în articol: meteo