x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Predoiu, presat să ia urma afacerii Daimler în România

Predoiu, presat să ia urma afacerii Daimler în România

de Monica Iordache Apostol    |    14 Sep 2010   •   00:00
  Predoiu, presat să ia urma afacerii Daimler în România
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Senatorul Dan Voiculescu îi solicită din nou ministrului să ceară detaliile anchetei americane, având în vedere că implicaţiile scandalului ţin şi de România.
 
Senatorul Dan Voiculescu i-a cerut ieri ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să transmită procurorului general al României o scrisoare primită de la oficialităţile americane, care se arată dispuse să ofere informaţii despre ancheta referitoare la activitatea firmei Daimler AG în România. De numele grupului Daimler este legat un scandal internaţional de corupţie, cu sume uriaşe pe care reprezentanţi ai grupului german le-ar fi oferit unor demnitari din SUA şi ţări europene pentru a primi contracte pe bani publici. Mai exact, România este una dintre cele 22 de ţări unde Daimler AG a dat mită 3,3 milioane de euro pentru a-şi asigura contracte cu autorităţile în perioada 1998-2008. Concluzia este formulată în documentele rezultate în urma unei anchete desfăşurate de procurorii americani, în SUA Daimler făcând obiectul unui proces ce se va încheia printr-o înţelegere evaluată la 140 de milioane de euro. Senatorul Dan Voiculescu s-a adresat procurorului general adjunct al SUA, Gary G. Grindler, coordonator al anchetei în cazul Daimler, şi a solicitat detalii referitoare la afacerile grupului în România, iar răspunsul a fost că Departamentul de justiţie al SUA poate oferi României toate informaţiile de care dispune, dar este nevoie de o solicitare din partea Ministerului Justiţiei Român.

Este însă pentru a doua oară când senatorul Dan Voiculescu îi solicită ministrului să ceară detaliile anchetei americane, având în vedere că implicaţiile scandalului ţin şi de România. Prima scrisoare în acest sens a fost trimisă către ministru în urmă cu aproximativ două luni, dar abia ieri Cătălin Predoiu a promis că va înainta solicitarea lui Dan Voiculescu către procurorul general. "Am fost solicitat în mod expres de senatorul Dan Voiculescu să transmit procurorului general al României o scrisoare pe care domnia sa a primit-o de la procurorul general al SUA în legătură cu ancheta care s-a desfăşurat în SUA şi care ar avea relevanţă şi pentru ţara noastră, o anchetă legată de o firmă care a făcut plăţi nelegale", a declarat ieri ministrul Justiţiei, după o întâlnire cu membrii celor două Birouri Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Predoiu, care a dat indicii vagi despre afacerea respectivă, a declarat că va înainta scrisoarea către Parchet.

Deşi ancheta din SUA a avut ecouri internaţionale, autorităţile române n-au avut până acum curiozitate să afle care sunt infomaţiile referitoare la România, în timp ce ţări precum Croaţia, Ungaria sau Rusia au început deja propriile anchete. În România, singurul contract care a implicat autorităţile române şi grupul Daimler a fost cel prin care RATB a cumpărat 1.000 de autobuze Citaro în două tranşe de câte 500 de bucăţi. Valoarea contractului a fost de peste 200 de milioane de euro şi datează din 2005, din perioada mandatului de primar al lui Adriean Videanu, el fiind cel care a semnat decizia prin care firma EvoBus (dealer Mercedes) a fost declarată câştigătoarea licitaţiei, în defavoarea companiei franceze Iris Bus (dealer Iveco).


Predoiu va transmite scrisoarea procurorului general al României
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că senatorul Dan Voiculescu i-a solicitat, în mod expres, să transmită procurorului general al României o scrisoare pe care Voiculescu a primit-o din partea procurorului general al Statelor Unite pe tema unor anchete desfăşurate în SUA.

Predoiu a făcut această precizare după ce a participat la şedinţa Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.

El a spus că această scrisoare se referă, potrivit senatorului Voiculescu, la "unele anchete care s-au desfăşurat în Statele Unite şi care ar avea relevanţă pentru ţara noastră".

"Este vorba doar despre o anchetă legată de o firmă europeană care ar fi făcut plăţi în derularea unor contracte, plăţi nelegale şi care ar menţiona o serie de operaţiuni şi în România", a explicat Predoiu, arătând că nu poate să facă precizări referitoare la aceste anchete.

×
Subiecte în articol: observator