x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prefectul contestă eolienele

Prefectul contestă eolienele

de Alexandru Nastase    |    28 Aug 2007   •   00:00
Prefectul contestă eolienele
Sursa foto: ARIS MESSINIS/

Prefectul de Tulcea, Chirică Lefter, a anunţat că, dacă va descoperi cea mai mică ilegalitate in demersul primăriei Sulina de a construi un parc eolian, va apela la justiţie. Nu este prima dată cănd Lefter reacţionează impotriva iniţiativelor la limita legii ale primarului Aurel Dimitriu (PD).


Cazul eolienelor de la Sulina se complică. Guvernatorul Paul Cononov (PNL) afirmă că nu a primit solicitări din partea administraţiei locale Sulina. De partea cealaltă, primarul Aurel Dimitriu (PD) susţine că a depus documente atăt la Ministerul Mediului, căt şi la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi că incă nu are un răspuns pe această temă. "Noi am dat anunţ in ziar, in timpul acesta trebuiau să fie anunţate toate instituţiile statului care sunt direct interesate sau cei care trebuie să-şi dea acordul. Noi am trimis peste tot adrese, insă nu am primit nici un răspuns. Noi vom incheia un parteneriat cu orice firmă interesată de astfel de investiţii in zona Sulina. Terenurile se scot la licitaţie conform legilor statului romăn", a spus Dimitriu. Nu este insă in regulă: potrivit legii, primăria Sulina nu poate anunţa o licitaţie fără să aibă acordurile instituţiilor de mediu. Rezultatul? O dată desemnat căştigătorul, acesta nu poate demara investiţiile care sunt şi aşa la limita legalităţii. Ca să-şi susţină demersul, primarul spune că are hotărări de Consiliu Local in favoarea proiectului eolienelor.


CONTRAATAC. Cel care il contrazice şi de această dată pe Dimitriu este prefectul Chirică Lefter. Acesta spune că, pănă in prezent, pe masa prefectului nu a ajuns nici un astfel de act normativ pentru supervizare. Documentele, spune Lefter, vor fi atacate in contencios administrativ, dacă se va constata cea mai mică urmă de ilegalitate. De altfel, nu ar fi prima dată cănd prefectul amendează deciziile primarului. Acelaşi lucru s-a intămplat şi anul trecut, cănd aproximativ o mie de hectare de teren din Rezervaţie - zona Sulina - au fost trecute din domeniul public de interes naţional in domeniul public de interes local. In 2006 a fost vorba tot de un parc eolian, dar şi de un aerodrom.


"PE LEGE"
"Noi am trimis peste tot adrese, insă nu am primit nici un răspuns. Noi vom incheia un parteneriat cu orice firmă interesată de astfel de investiţii in zona Sulina. Terenurile se scot la licitaţie conform legilor statului romăn"
Aurel Dimitriu, primar Sulina


Părere

"Dacă administraţia publică Sulina va incerca să treacă domenii din public in privat pentru realizarea de instalaţii eoliene va fi atacată in contencios administrativ. Dacă insă este vorba de un domeniu privat al oraşului căruia vor să-i dea ca destinaţie parcuri eoliene, şi aici trebuie să aibă avizul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, dar şi al Ministerului Mediului. El poate să concesioneze pe domeniu privat, dar trebuie să obţină autorizaţiile necesare de la instituţiile de mediu. Eu nu am ştiinţă de astfel de intenţii", a declarat prefectul Lefter.

×
Subiecte în articol: verde! sulina