x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prefectura Timiş, falimentată de procesele deschise de fostul prefect

Prefectura Timiş, falimentată de procesele deschise de fostul prefect

de Mircea Opris    |    10 Iun 2009   •   00:00
Prefectura Timiş, falimentată de procesele deschise de fostul prefect
Sursa foto: Mircea Opriş/

Prefectura Timiş are de plătit, la o primă estimare, nu mai puţin de 57.000 de lei, după ce mai multe procese au fost pierdute în instanţă. Problema prefectului Mircea Băcală este că instituţia nu are de unde plăti şi nici nu are buget propriu.



Termenul-limită a expirat deja, asfel că prefectul a cerut ajutorul Ministerului Administraţiei pentru a scoate prefectura din "faliment". Mircea Băcală a declarat că instituţia ar putea fi executată silit, însă nici dacă s-ar vinde toată mobila din birouri, parte din ea donaţie de la fostul prefect Ion Răducanu, şi tot nu s-ar acoperi sumele de plătit către diverşi păgubiţi. Datoriile s-au adunat din mai multe sentinţe de despăgubiri date în procese pierdute pe vremea fostului prefect Ovidiu Drăgănescu. Prefectura Timiş este acum chemată în 900 de procese, toate moştenite de la fosta conducere a lui Ovidiu Drăgănescu.


PREFECTURA PLĂTEŞTE OALELE SPARTE DE DRĂGĂNESCU

Primul semnal de alarmă a venit încă din luna mai. Actualul prefect anunţa atunci că prefectura va fi executată silit, după ce a pierdut mai multe procese şi nu are de unde să scoată banii. Predecesorul său, Ovidiu Drăgănescu, a intentat procese pe bandă rulantă, în cauze care nu erau de competenţa instituţiei şi pe care acum aceasta le pierde unul după altul. Unul dintre cazuri este cel al retrocedării casei care găzduieşte Memorialul Revoluţiei.

Prefectura a atacat în instanţă un contract de vânzare-cumpărare între două persoane fizice şi a pierdut. La 19 mai a venit la uşa instituţiei executorul care a spus că prefectura are de plătit 47.000 de lei plus onorariul executorului. "Sunt convins că cei de la Juridic au plecat la treabă cu sarcini nescrise. Doar nu credeţi că şefa de la Juridic a avut ea iniţiativa să atace un contract între două persoane fizice!", a declarat atunci Mircea Băcală.
PAGUBELE SUNT MULT MAI MARI
Un alt caz prezentat de prefect este procesul cu omul de afaceri Adrian Luca, care a fost catalogat de Ovidiu Drăgănescu drept "samsar de terenuri". Fostul prefect a refuzat ani la rând să îi semneze acestuia nişte titluri de proprietate, deşi omul de afaceri avea sentinţe definitive şi irevocabile cu titlu executoriu. Băcală a afimat că acest proces este la un pas să fie pierdut şi se aşteaptă ca omul de afaceri să ceară despăgubiri de cel puţin  300.000 de euro. La această sumă se adaugă şi alte amenzi şi penalităţi.

"Pentru că sentinţele nu au fost puse în aplicare, am solicitat instanţelor de judecată să aplice amenzi civile de 50 de lei pentru fiecare zi de întârziere atât pentru comisia locală, cât şi pentru cea judeţeană. Totalul acestor amenzi civile ajungând în prezent la aproape 400.000 de euro. Cu toate că aceste amenzi civile trebuiau plătite, nimeni de la administraţia financiară nu s-a obosit să pună în aplicare aceste amenzi, nimeni nu este interesat de colectarea banilor la buget. Am făcut plângeri la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, care în urma unui control l-a amendat pe primarul comunei Dumbrăviţa, unde sunt litigiile, pe Szilagyi Geza, cu 300 milioane de lei "pentru întârzieri nejustificate în reconstituirea dreptului de proprietate şi pentru nerespectarea unor sentinţe civile definitive şi irevocabile", a declarat omul de afaceri Adrian Luca. La aceste dosare se adaugă cel al unei angajate din Prefectură, Florica Purcel, pe care fostul prefect Drăgănescu a dat-o afară fără motiv. Femeia a dat Prefectura în judecată şi a câştigat. Acum, instituţia ar trebui să-i plătească salariul pe 10 luni, plus penalităţi şi plus cheltuieli de judecată.


PREFECTURĂ ÎN FALIMENT
Mircea Băcală spune că Prefectura nu are din ce să plătească, dacă apar executorii. "Tot ce deţine Prefectura e un autoturism Espero din 1996, un VW Touareg al Ministerului Administraţiei şi nişte mobilă donată de fostul prefect Ion Răducanu, în urmă cu nişte ani. Iar de stat, stă în clădirea CJT. Deci, n-are cum să acopere sumele."

Băcală l-a atacta pe ex-prefectul Drăgănescu: "Am înţeles că se lucrează la un dosar la DNA care îl vizează pe Drăgănescu pentru treburi pe care le-a atacat în instanţă şi n-aveau legătură cu instituţia prefectului". El a precizat că va scrie o scrisoare ministerului în care va spune că se află "într-o postură pe care nu şi-a dorit-o, dar a moştenit-o. Prefectura are în acest moment pe rol 900 de procese numai pe legea fondului funciar".

Fostul prefect, Ovidiu Drăgănescu, detaşat ca inspector guvernamental în judeţul Maramureş, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Ultima sa declaraţie a fost făcută în luna mai. "E vorba despre unele dosare mai vechi, pe care le-am avut tocmai cu acel Luca. Câte plângeri penale are actualul prefect? Eu nici nu le mai ştiu numărul, la câte am avut. Să aibă grijă el să nu se trezească cu dosar la DNA", i-a recomandat "groparul prefecturii", Ovidiu Drăgănescu, actualului prefect.

×
Subiecte în articol: observator prefectura draganescu prefect