x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PREMIERĂ Bancnotă aniversară cu Regele Ferdinand şi Regina Maria

PREMIERĂ Bancnotă aniversară cu Regele Ferdinand şi Regina Maria

04 Dec 2018   •   14:16
PREMIERĂ Bancnotă aniversară cu Regele Ferdinand şi Regina Maria

Cu ocazia Centenarului Unirii de la 1 Decembrie 2018, Banca Naţională a României a introdus în circuitul numismatic o bancnotă cu valoarea nominală de 100 de lei, reprezentând pe Regele Ferdinand şi Regina Maria, Suveranii Marii Uniri, cu ocazia centenarului acestui eveniment, potrivit Casei Regale a României.
Bancnota are fundalul albastru specific celor obişnuite de 100 de lei, şi aceeaşi dimensiune, dar altă imagistică. Pe lângă portretele Suveranilor, se mai pot observa o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia (pre avers), cât şi intrarea în Bucureşti a Regelui Ferdinand, la 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, într-o imagine de epocă, pe fundal tricolor.
Bancnota, pusă în circulaţie prin sucursalele Băncii Naţionale a României, reprezintă o premieră multiplă:
     -  este prima bancnotă de după 1947 reprezentând un Suveran al României;

  • este prima bancnotă românească reprezentând o femeie anume (au mai existat doar alegorii şi portrete generale feminine);
  • este prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI (ultima a fost bancnota de 2000 lei vechi, emisă în 1999, cu ocazia Eclipsei de soare).

Bancnota este emisă în 10.000 de exemplare (100 lei x 100 ani) şi marchează un punct de cotitură în istoria numismatică românească, prin însemnătatea premierelor menţionate mai sus.

×
Subiecte în articol: bnr Regele Ferdinand Regina Maria