x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Cluj-Napoca: Drapelul românesc alături de steagurile UE, Ungariei şi secuiesc

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Cluj-Napoca: Drapelul românesc alături de steagurile UE, Ungariei şi secuiesc

15 Mar 2013   •   13:29
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Cluj-Napoca: Drapelul românesc alături de steagurile UE, Ungariei şi secuiesc
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Sute de persoane au participat, astăzi, la un marş de comemorarare a zilei de 15 Martie, desfăşurat în centrul municipiului Cluj Napoca. Participanţii la marş aveau steagurile Ungariei, României şi UE, dar şi steagul secuiesc.

Manifestanţii au fost însoţiţi de o fanfară şi au intonat cântece religioase, tradiţionale maghiare, precum şi imnul Ungariei.

Printre participanţi s-a numărat şi consulul general al Ungariei la Cluj, Magdo Janos. El a declarat că ziua de 15 martie este asociată de către maghiari cu libertatea.

"Este 15 martie, ziua naţională a maghiarilor din Ungaria şi pretutindeni, astăzi sărbătorim 165 de ani de la începerea revoluţiei din 1848-1849, care a început la Budapesta, dar peste câteva zile toţi maghiarii din Ungaria au început să lupte împotriva jugului habsburgic de atunci. Aceasta este ziua de libertate, să zic aşa, a maghiarilor şi de aceea are o importanţă simbolică pentru toată naţiunea", a spus Magdo Janos, potrivit Agerpres.

La ora transmiterii acestei ştiri, participanţii asistă la o slujbă religioasă oficiată în Biserica Romano-Catolică "Sfântul Mihail", iar ulterior va avea loc o depunere de coroane de flori la plăcuţa de pe fostul hotel Biasini, unde a dormit, în 1848, poetul şi revoluţionarul Petofi Sandor.

Marşul a fost supravegheat de Poliţie şi jandarmi, nefiind înregistrate incidente.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată în majoritatea judeţelor din Transilvania

La Arad, aproximativ o mie de persoane sunt asteptate, vineri, de la ora 17.00, la manifestarile comemorative organizate de comunitatea maghiara locala in Parcul Reconcilierii Romano-Ungare. Maghiarii vor depune coroane de flori la baza Statuii Libertatii, ridicata in memoria a 13 generali ucisi in oras in 1849.

Cu cateva ore inainte insa, Noua Dreapta va organiza in municipiu un mars de comemorare a lui Avram Iancu, avand "un mesaj impotriva iredentismului maghiar". Acest mars, la care ar urma sa participe circa o suta de persoane, este considerat de liderul UDMR Arad, Levente Bognar, o contra-manifestatie la comemorarile din Parcul Reconcilierii.

In judetul Bihor, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcata in peste 60 de sate si orase prin manifestari organizate de UDMR, impreuna cu bisericile traditionale maghiare si cu organizatiile civice, in timp ce Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) va avea actiuni separate.

Astfel, manifestarile organizate de UDMR vor incepe, la Oradea, la ora 15.00, cu depunerea unor coroane de flori la mormantul revolutionarului pasoptist polonez Kazimir Rulikovski din Cimitirul Municipal si la statuia lui Nicolae Balcescu, din parcul cu acelasi nume. La ora 16.00, liderii UDMR Bihor si membrii comunitatii maghiare vor participa la o slujba ecumenica oficiata la Biserica "Sfantul Ladislau", iar apoi, in Parcul "Iosif Vulcan", se vor depune coroane la statuia revolutionarului maghiar Szacsvay Imre, unde vor fi citite mesajele premierului roman si ungar.

De acolo, participantii vor strabate, precedati de "husari" si avand torte in maini, centrul municipiului Oradea, spre Parcul "Petofi", unde vor fi depuse coroane de flori la statuia poetului Petofi Sandor. Manifestarile se vor incheia cu un spectacol de teatru, muzica si dansuri sustinut de trupa "Szigligeti" la Teatrul din Oradea.

PPMT Bihor urmeaza sa aiba actiuni separate pentru a marca 15 Martie, liderii partidului acuzandu-i, la inceputul anului, pe cei ai filialei UDMR ca au "monopolizat" manifestarile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

In Bistrita-Nasaud, judet unde traiesc circa 15.000 de maghiari, manifestarile de 15 martie sunt organizate de UDMR. Astfel, la Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" din Bistrita va avea loc un spectacol sustinut de elevii de la sectia maghiara a Colegiului National "Andrei Muresanu" si membrii unei formatii care activeaza la Biserica Romano-Catolica.

La Cluj-Napoca, la manifestarile organizate, vineri, de UDMR, sunt asteptate sa participe peste 2.000 de persoane.

Aici, manifestarile de 15 Martie vor incepe la ora 11.00, cu un mars de la Institutul Teologic Reformat pana la Biserica Romano-Catolica "Sfantul Mihail", unde va fi oficiata o slujba religioasa. Dupa ora 13.00, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la placuta de pe fostul hotel Biasini, unde a dormit poetul si revolutionarul maghiar Petofi Sandor in 1848.

La ceremonia de depunere de coroane de flori sunt asteptate si oficialitati romane - primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Ioan Vuscan si presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu -, lideri ai PPMT si PCM din judetul Cluj, dar si consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos.

In Covasna, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcata, ca in fiecare an, in aproape toate localitatile, dar manifestarile principale vor avea loc la Targu Secuiesc si la Sfantu Gheorghe, unde este invitat si vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

La Sfantu Gheorghe, manifestarile vor incepe, vineri, in jurul orei 15.00, cu o defilare a grupurilor pastratoare de traditii ale husarilor si cercetasilor, iar de la ora 16.00 mii de persoane, intre care autoritati locale, judetene, reprezentanti ai organizatiilor civice si politice maghiare, sunt asteptate in centrul municipiului. Evenimentele de la Sfantu Gheorghe sunt organizate in comun de partidele maghiare, iar organizatorii au facut apel la participanti sa vina cu steaguri secuiesti. Pe parcursul manifestarilor vor fi impuse restrictii de trafic rutier.

Alte cateva mii de persoane sunt asteptate sa participe la manifestarile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni organizate in centrul municipiului Targu Secuiesc, care vor incepe cu o parada a locuitorilor din comunele invecinate. Acestia vor defila in carute, purtand costume populare si cantand muzica traditionala.

In Harghita, manifestarile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni se desfasoara, in acest an, pe parcursul a doua zile, joi si vineri, evenimente de amploare diferita avand loc in majoritatea localitatilor.

Vineri, manifestarile vor debuta la ora 10.00, cu un moment comemorativ la Scoala Generala "Petofi Sandor" din Miercurea Ciuc, iar de la ora 12.00, autoritatile locale si judetene, reprezentantii serviciilor deconcentrate si alti participanti la manifestari vor depune coroane de flori la statuia generalului Gal Sandor. De la ora 18.00, Ansamblul National Secuiesc Harghita va prezenta un program de gala pe scena Teatrului "Csiki Jatekszin".

La manifestari va participa si consulul general al Ungariei in Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.

La Odorheiu Secuiesc, vineri, la ora 12.00, "husarii" vor deschide manifestarile comemorative de depuneri de coroane la statuia "Secuiului de Fier", eveniment la care sunt asteptate cateva mii de persoane.

Tot vineri, de la ora 14.00, vor avea loc comemorari in Pasul Nyerges, unde, de-a lungul timpului, au participat la manifestarile de 15 Martie presedintele Ungariei Solyom Laszlo, in 2009, reprezentanti ai Parlamentului si ai Executivului de la Budapesta. Anul acesta, Pasul Nyerges va fi locul central al manifestarilor UDMR de 15 Martie, acolo urmand sa fie prezenti liderul Uniunii, Kelemen Hunor, si seful Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, care vor tine discursuri. Tot acolo vor avea loc o slujba religioasa si un program artistic.

De altfel, Kelemen va participa la mai multe manifestari in Harghita, vineri dimineata el urmand sa depuna coroane la Carta, localitatea sa natala, si in comuna vecina Danesti.

In Hunedoara, comunitatea maghiara va marca 15 Martie prin manifestari organizate de UDMR in mai multe localitati.

Astfel, la Simeria va avea loc, de la ora 10.00, o depunere de coroane in curtea bisericii romano-catolice, in timp ce la Deva elevii Grupului Scolar "Teglas Gabor" vor sustine un program cultural, de la ora 12.00, iar de la ora 14.00 vor fi depuse coroane la Monumentul Eroilor din cimitirul reformat din municipiu.

La Hunedoara, manifestarile vor incepe la ora 16.00, cu depuneri de coroane la statuia poetului Petofi Sandor de la Biserica Reformata, momentul fiind urmat de un program cultural festiv in Sala Bethlen din Castelul Huniazilor, de la ora 17.30.

La Petrosani, de la ora 17.00, vor fi depuse coroane de flori la monumentul inchinat eroilor Revolutiei de la 1848 din curtea Bisericii Romano-Catolice, iar apoi la Biserica Unitariana va avea loc un program cultural.

Manifestari culturale si comemorative vor mai avea loc la Lupeni, Streisangeorgiu, Orastie, Petrila si Brad.

In Mures, cele mai importante manifestari vor avea loc la Targu Mures, unde sunt asteptate circa 2.500 de persoane, insa ziua de 15 Martie va fi marcata si la Sighisoara, Reghin, Tarnaveni, Ludus, Sovata, Miercurea Niraj, Sangeorgiu de Padure, Sarmasi, precum si in 31 de sate.

La Targu Mures, UDMR va organiza, vineri, de la 10.30, o ceremonie de depunere de coroane in memoria generalului Bem Jozsef, in Piata Bernady, iar de la ora 14.00 o adunare la Monumentul Secuilor Martiri. La aceasta va participa si vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, care anterior va merge la manifestarile din localitatile Neaua, Miercurea Nirajului, Livezeni.

Pe de alta parte, manifestarile PPMT includ, de la ora 14.00, depuneri de coroane la statuia lui Petofi Sandor, in timp ce Tineretul Maghiar Ardelean (EMI) va depune coroane la statuia aceluiasi poet de la ora 18.00, iar de la ora 19.00 va organiza un traditional mars cu torte de la monumentul respectiv pana pe strada Secuilor Martiri.

Potrivit estimarilor jandarmilor, la manifestarile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni de la Targu Mures sunt asteptate in total aproximativ 2.500 de persoane.

In Sibiu, manifestari de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni vor avea loc in mai multe localitati, comunitatea maghiara comemorandu-i pe eroii Revolutiei din 1848-'49. Astfel, la Sibiu, Ocna Sibiului, Slimnic, Medias vor fi depuse coroane la placile comemorative Petofi Sandor si Bem Jozsef, precum si in parcurile "Petofi Sandor" din Sibiu si Copsa Mica.

La Sibiu si Medias, de la ora 18.00, vor avea loc spectacole cultural-artistice comemorative, iar Centrul Cultural Maghiar va organiza, in cadrul Zilelor Filmului Maghiar, proiectii de scurt-metraje, de la ora 22.00, intr-un local din Sibiu.

In judetul Timis, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcata prin prelegeri istorice si depuneri de coroane la monumente si placi comemorative.

Astfel, la Timisoara, reprezentantii UDMR vor depune, vineri, de la ora 15.00, coroane de flori la bustul lui Eftimie Murgu, la placa comemorativa a lui Gyorgy Klapka, din centrul orasului, dar si la monumentul Petofi Sandor din cartierul Freidorf, unde vor fi tinute discursuri si va avea loc un program cultural. La aceste manifestari este invitat Both Francisc, atasat militar din partea Ambasadei Ungariei in Romania.

Tot vineri, la Biserica Milenium din Timisoara va avea loc o prezentare a coroanei regale a Ungariei si a insemnelor regale maghiare, sustinuta de profesori de istorie din statul vecin, si va fi expusa o copie a insemnelor de incoronare regale din Ungaria.

×