x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premierul Boc, onorat de gardă, huiduit de popor

Premierul Boc, onorat de gardă, huiduit de popor

de Violeta Fotache    |    Adriana Duţulescu    |    01 Dec 2010   •   12:15
Premierul Boc, onorat de gardă, huiduit de popor

De Ziua Naţională, Traian Băsescu a generat un scandal, chiar şi în lipsă, el fiind plecat din  ţară pentru două zile, la Summit-ul OSCE din Kazahstan. În absenţa sa, al doilea om în stat, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a fost desemnat, potrivit propriilor declaraţii, să conducă ceremoniile de la Arcul de Triumf.

 Însă, Traian Băsescu a dat ordin ca onorul militar să fie dat nu lui Geoană, ci lui Emil Boc.

Sobru. Mic la stat. Şi la vorbă. Cu puţin mov la gât, premierul şi-a făcut apariţia la parada militară organizată miercuri la Arcul de Triumf în cinstea Zilei Naţionale a României. În lipsa preşedintelui ţării, aflat în Kazahstan la Summit-ul OSCE de la Astana, primul-ministru, Emil Boc, a primit onorul, deşi la paradă a fost prezent şi Mircea Geoană, al doilea om în stat (potrivit protocolului instituţional). În tribuna oficială, Boc a stat cu vreo două-trei persoane mai “la dreapta lui Blaga”. Nu s-a mai ridicat pe vârfuri, nici n-a zâmbit în timpul paradei. Mi s-a părut serios, însă un coleg de partid de-al premierului a tradus altfel limbajul nonverbal al lui Boc: “Cred că-i îngheţat!”. Un alt membru PDL, partidul care ne guvernează austeritatea, a zâmbit ironic în barbă comentând ţinuta premierului: “Hmmmm! Uite la el, şi-a pus cravată mov!”. Şi ne-am amintit de deja celebra “Flacăra Violet”. La sfârşitul paradei militare, întrebat de reprezentantul cotidianului Jurnalul Naţional ce are de spus românilor de Ziua Naţională, premierul a răspuns sec: “La mulţi ani!”. Câţiva paşi mai încolo, Boc a devenit mai vorbăreţ, minunându-se: “Este un miracol că acest popor a reuşit în decursul istoriei să facă faţă la toate provocările pe care le-a avut, că a fost vorba de imperiile care au încercat să ne cucerească - noi am rezistat. Asta este o mare mândrie pentru fiecare român, pentru fiecare dintre noi că am reuşit ca, în ciuda vitregiilor vremii, să rămânem un popor unit şi să avem în 1 Decembrie un simbol al unităţii naţionale”. Întrebat dacă nu i se părea normal ca, la începutul paradei militare de Ziua Naţională onorul să-i fie dat lui Mircea Geoană, în calitate de preşedinte al Senatului şi al doilea om în stat, premierul a spus: “Protocolul este cel care a stabilit(…) Preşedintele m-a desemnat în acest sens”, a spus primul-ministru. La trecerea lui Emil Boc, din mulţime au răsunat huiduielile oamenilor adunaţi la sărbătoare. “Democraţia este consacrată de 20 de ani în România”, a spus Boc drept replică, părăsind zona înconjurat de SPP-iştii care îi asigură protecţia.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că a fost desemnat marţi de Traian Băsescu să îi ţină locul de Ziua Naţională. “Eu am fost anunţat de ieri (marţi – n.n.) pe linia protocolului de la Senat, instituţional, pe procedura normală, că-i voi ţine locul preşedintelui la manifestările de Ziua Naţională. Am primit şi instrucţiunile pentru prezentarea onorului militar, că aşa se face, ţi se comunică unde să stai, câţi paşi să faci etc. De dimineaţă, când am ajuns la Arcul de Triumf, au venit cei de la proctocol de la Senat să îmi spună că vine Boc şi că primeşte el onorul militar. Boc nu are nici dreptul, nici căderea să primească onorul militar, şi Constituţia, şi ordinele MApN stabilesc clar ierarhia în astfel de stuaţii. Dar aş vrea şi eu să ştiu cine a dat ordinul şi pe ce linie”, a declarat pentru Jurnalul Naţional preşedintele Senatului, Mircea Geoană.  De altfel, Geoană a transmis printr-un comunicat de presă că  “este pentru prima oară când preşedintele României lipseşte de la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale în ultimii 20 de ani” şi că va  solicita instituţiilor abilitate să investigheze cauzele care au generat “incidentul” de la parada militară desfăşurată la Arcul de Triumf, susţinând că onorul militar se acordă în ordine preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, apoi primului-ministru. “Încălcându-se protocolul oficial, care, conform Ordinului MApN din Nr. 30 din 12 Martie 2009, publicat Monitorul  Oficial nr. 208 bis din 1 aprilie 2009, stabileşte Regulamentul Onorurilor şi Ceremoniilor militare, onorul militar a fost dat primului-ministru şi nu preşedintelui Senatului, prezent la eveniment. Conform Ordinului amintit, în articolul Nr. 10 se specifică: «Onorul militar se acordă în situaţiile şi în condiţiile stabilite pentru fiecare caz în parte de către organizatori, conform anexei nr. 2, astfel: a) preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, primului-ministru, ministrului Apărării Naţionale şi şefului Statului Major General»“, a precizat ulterior PSD.

În replică, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a declarat că Mircea Geoană “încearcă să creeze confuzie, distribuind informaţii false”. “Preşedintele Traian Băsescu l-a delegat pe primul-ministru în urmă cu două zile să primească raportul la parada de 1 Decembrie. Este o situaţie de reprezentare şi nu una de interimat al funcţiei. România nu se află în situaţia de predare constituţională a atribuţiilor şefului statului, astfel încât domnul Geoană să fie nevoit să primească raportul”, a declarat Turcan.

UPDATE: MApN: Desemnarea demnitarilor cărora li se acordă onorul militar nu e atributul ministerului
Ministerul Apărării Naţionale a precizat că modul de reprezentare şi desemnare a demnitarilor statului cărora li se acordă onorul militar la ceremoniile de sărbătorire a Zilei Naţionale nu sunt atributul său, ci se fac conform unui regulament din martie 2009.

"Acordarea onorului militar se face potrivit Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militare în vigoare din martie 2009. Modul de reprezentare şi desemnare a demnitarilor statului cărora li se acordă onorul militar cu prilejul ceremoniilor de sărbătorire a Zilei Naţionale a României nu sunt atributul Ministerului Apărării Naţionale", precizează MapN într-un răspuns transmis joi în legătură cu motivele pentru care la ceremonia de 1 Decembrie Regimentul de Gardă i-a prezentat onorul premirului Emil Boc.

Ministerul Apărării Naţionale mai precizează că nu a organizat parada de 1 Decembrie singur, ci alături de Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul Protecţie şi Pază şi în colaborare cu alte autorităţi publice.

Ordinul M30 din martie 2009 privind Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militare prevede, la articolul 10, că "onorul militar se acordă în situaţiile şi în condiţiile stabilite pentru fiecare caz în parte de către organizatori (...) astfel: a) preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, primului-ministru, ministrului Apărării Naţionale şi şefului Statului Major General".

Articolul 12 din Regulament arată că "onorurile militare cuvenite unor funcţii se prezintă numai titularilor sau înlocuitorilor legali".

De asemenea, conform articolului 45 din secţiunea Regulamentului dedicată paradei militare naţionale, "onorul trupelor se primeşte de preşedintele ţării, comandantul forţelor armate ale României", fără a se face precizări la situaţia în care şeful statului nu este prezent.

 

Steaguri îngheţate
Militari, pompieri, jandarmi, ofiţeri ai ser­vi­ciilor secrete, înarmaţi cu tehnică MApN, MAI, SRI şi SIE au defilat prin faţa tribunei oficiale instalate la Arcul de Triumf. Vip-urile din tribună, printre care Mircea Goană, Emil Constantinescu, Adriean Vi­dea­nu şi Vasile Blaga, tre­mu­rau la propriu în ritmul fluturării în vânt a stea­gu­rilor îngheţate. "Anul ăsta avem o paradă cu 25% mai mi­că", a glu­mit Videa­nu. Din cauza gerului, doi sol­da­ţi au făcut hipotermie şi altul a leşinat. "Urez la mulţi ani şi toate cele bune camarazilor din teatrele de operaţii. Le urez un sin­cer «La mulţi ani!« tuturor cetăţenilor din Capitală şi din ţară. Au fost atât de mulţi ală­­­turi de noi, şi asta înseamnă că în sufletul şi-n pieptul fiecăruia dintre noi, bate o ini­mă de ro­mân", ne-a declarat generalul Ni­c­olae Ciucă, co­man­dantul Paradei militare.


 

×
Subiecte în articol: video emil boc 1 decembrie 2010