x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premierul Ludovic Orban, bilanț al epidemiei de COVID-19 și anunț despre noile măsuri de criză

Premierul Ludovic Orban, bilanț al epidemiei de COVID-19 și anunț despre noile măsuri de criză

04 Mai 2020   •   20:33
Premierul Ludovic Orban, bilanț al epidemiei de COVID-19 și anunț despre noile măsuri de criză
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, că în România se înregistrează 4,1 decese la suta de mii de locuitori și a comparat aceste cifre cu cele din Spania, unde sunt înregistrate peste 25.000 de decese, față de 800 în țara noastră.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, la 6 luni de la învestirea Guvernului pe care îl conduce, că Executivul a avut o abordare preventivă în ceea ce privește măsurile împotriva epidemiei de coronavirus și că multe măsuri au fost luate înaintea altor țări. Orban a spus că România nu a fost pregătită pentru o astfel de provocare.

„România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu acest pericol. Nu am avut stocuri strategice. Structurile de sănătate publică, DSP-uri, spitale, nu au fost pregătite să facă față unei astfel de provocări. Am avut nevoie de o evoluție permanentă în toate domeniile. Am avut o abordare preventivă. Guvernul a luat măsuri înainte ca alte țări să ia astfel de măsuri, înainte să existe avertismente care să forțele guvernul sa ia astfel de măsuri”, a spus premierul.

Acesta a spus că primul caz diagnosticat în România a fost în 26 februarie și a comparat evoluția cu cea din Spania, care în aceeași dată avea 3 cazuri de persoane infectate.

„Astăzi în Spania sunt 247.000 cetățeni diagnosticați pozitiv, în România sunt 13.000, o diferență uriașă, care arată că măsurile severe au produs efecte și mai ales comportamentul cetățenilor a determinat o reducere a răspândirii virusului”, a spus Ludovic Orban, care a menționat că în timp ce în România sunt peste 800 de decese, în Spania numărul acestora a depășit 25.000.

„În România sunt 4,1 decese la suta de mii de locuitori”, a anunțat șeful Executivului.

Acesta a precizat că în acest moment sunt în țară 60 de centre de testare, iar capacitatea este de 11.000 de teste zilnic. Potrivit premierului, sunt în curs de acreditare 17 noi centre, iar obiectivul este creșterea capacității de testare la 15.000 pe zi.

40.000 de persoane fizice și juridice au beneficiat de suspendarea plății ratelor

Aproape 40.000 de persoane fizice și juridice au beneficiat de măsura suspendării plății ratelor, a mai anunțat premierul Orban.

 „Aproape 40.000 de persoane și firme au beneficiat până acum de această decizie, a suspendării ratelor. (...) Am suspendat propririle și executările silite pentru creanțele bugetare. Am ridicat presiunea care era pusă pe companii și pe persoanele fizice din cauza acestor propriri pentru creanțe bugetare. Am amânat termenul pentru depunerea solicitărilor de restructurare a crențelor bugetare. L-am amânat până la data de 30 octombrie cu notificarea prealabilă a organelor fiscale până la data de 31 iulie. (...) Am ridicat presiunea în privința taxelor și impozitelor locale prorogând termenul la care pot fi plătite până la 30 iunie”, a spus, luni, Ludovic Orban, într-o conferință de presă.

Șeful Executivului spune că 570.000 de angajați au primit șomaj tehnic.

„Am scutit de plata impozitelor speciale care se plăteau pe numărul de locuri de cazare sau suprafețe pe perioada stării de urgență și intenționăm să lungim această măsură până la redeschiderea activității în Horeca”, a adăugat Orban.

Măsuri pentru repornirea economiei: „Ne gândim să construim un fond de investiții”

Premierul Orban a mai anunțat că una dintre măsurile pe care Guvernul le are în vedere pentru repornirea economiei prevede înființarea unui fond de investiții. Alte măsuri vizează garantarea creditelor pentru companiile mari sau sprijinirea companiilor să se relocheze în România.

Orban a declarat că, din punct de vedere economic, lucrurile stau mai bine decât se aștepta, după această perioadă de criză.

„Pot să vă spun că față de previziunile unor analiști privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Ne-am uitat la încasările la bugetul de stat și cel de sănătate. Scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute. Acest lucru se datorează și măsurilor economice pe care le-am adoptat”, a spus Orban.

În ceea ce privește măsurile pe care Guvernul le va lua în perioada următoare pentru sprijinirea economiei, premierul a anunțat că există posibilitatea obținerii unor finanțări internaționale.

„În momentul de față suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada următoare. Aceste resurse provin din buget, din fonduri europene, din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din Romania, de pe piața internațională. Avem posibiltatea de a obține finanțări de la finanțatori instituționali. BERD va susține un program de invesții în România cu o valoare de 4 miliarde. Pilonii dezvoltării economice cu siguranță că se vor baza pe investiții publice și investiții private”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, România poate fi o țintă atractivă pentru relocarea unor capacități de producție. „Avem semnale favorabile în acest sens și poate fi un motor important de creștere”, a precizat Orban.

Acesta a mai spus că autoritățile vor adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru și pentru investiții și pentru companiile care nu pot accesa IMM Invest. „Va deveni operațională o schemă de ajutor de stat pentru reducerea prețului la energie electrică prin diminuarea cuantumul certificatelor CO2. (...) Punem la punct o schemă de ajutor de stat care deja funcționează în 5 țări europene. E o schemă de ajutor de stat de garantare și de implicare în asigurarea creditului comercial. Creditele de consum sunt foarte importate”, a mai spus Ludovic Orban.

Acesta a spus că Guvernul ia în calcul și posibilitatea înființării unui fond de investiții, după un model polonez.

„Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii. Avem un model care a funcţionat foarte bine, dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare iniţială de la stat, a fost listat pe bursă şi a permis, practic, achiziţia de acţiuni la fondul de investiţii de către sectorul privat. Acest instrument îl gândim ca un instrument de dezvoltare a unor domenii de activitate”, a declarat premierul.

Deplasarea în afara localității, permisă pentru anumite categorii de motive

Orban a mai spus că deplasarea în afara localității va fi permisă după 15 mai pentru anumite motive, cum ar fi în interes de serviciu, la rude sau pentru munci agricole. El a spus că și comerțul va fi deschis, cu excepția barurilor și restaurantelor.

Premierul Ludovic Orban a declarat că deschiderea activităților din comerț după 15 mai va stimula consumul și reluarea producției.

„Vom deschide comerțul cu excepția mall-urilor. E important că se deschide comerțul. Va fi un stimulent pentru reluarea producției. Și hotelurile vor fi deschise. Restricții vor fi la restaurate, cafenele, baruri. Din evaluarea noastră, restaurantele sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemilogice. Deschiderea frizeriilor, a cabinetelor stomatologice, și acestea sunt activități care vor permite revenirea la normalitate, din punct de vedere economic”, a spus Orban.

El a precizat că deși psihologic oamenii ar avea nevoie să socializeze în restaurante sau cafenele, acest lucru nu este posibil. Șeful Guvernului a spus însă că nu exclude varianta deschiderii cafenelelor și restaurantelor în spații deschise.

„Nu excludem ca cele în spații deschise, în anumite condiții, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie. Începe sezonul de vară cam în jurul datei de 15 iunie sau 1 iulie. Deci nu exludem varianta asta. E adevărat, riscul epidemiologic în spații deschise pentru restaurante, cafenele, este mai mic, dar trebuie să luăm măsurile specifice pentru a reduce riscul de răspândire a virusului”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, deplasările în afara localității vor fi permise numai pentru anumite motive.

„Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite categorii de motive, pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, la rude, la activitățile agricole. Dacă dăm drumul la alpinism, înseamnă că se pot duce la munte, adică va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților”, a mai declarat premierul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coronavirus România Ludovic Orban