x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gest surprinzător al premierului Turciei faţă de Congresul evreiesc american, în urma conflictului din Fâşia Gaza

Gest surprinzător al premierului Turciei faţă de Congresul evreiesc american, în urma conflictului din Fâşia Gaza

de Alina-Elena Vasiliu    |    30 Iul 2014   •   17:39
Gest surprinzător al premierului Turciei faţă de Congresul evreiesc american, în urma conflictului din Fâşia Gaza
Sursa foto: Gest surprinzător al premierului Turciei faţă de Congresul evreiesc american, în urma conflictului din Fâşia Gaza

Premierul turc – Recep Tayyip Erdogan – renunţă la premiul pentru curaj, care i-a fost decernat, în 2004, de către Congresul evreiesc american, scrie AFP. Decizia a fost luată în contextul conflictului din Fâşia Gaza, care a dus la deteriorarea relaţiilor dintre Turcia şi Israel.

Mesajul a fost transmis preşedintelui Congresului, prin intermediul unei scrisori trimise de ambasadorul turc Serdar Kilic. În scrisoare, Kilic scrie că, „dată fiind poziţia apărată de conducătorul actual al Congresului evreiesc american faţă de atacurile împotriva civililor inocenţi din Gaza, vom fi fericiţi să vă restituim premiul atribuit în 2004”.

În mesajul ambasadorului, sunt denunţate atacurile, catalogate ca „inumane”, dar şi „politicile crude şi de ocupaţie” pe care Israelul le adoptă împotriva enclavei palestiniene din Fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă Hamas.

Erdogan a acuzat statul evreu de „terorism de stat” şi de „genocid” împotriva palestinienilor, în urma unei vaste operaţiuni militare, lansate de Israel în Fâşia Gaza, pe 8 iulie. Această intervenţie s-a soldat cu pierderea vieţii a peste 1.100 de palestinieni, cei mai mulţi – civili, dar şi a peste cincizeci de soldaţi israelieni.

×