x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premierul ungar îndeamnă organizaţiile maghiarilor din România să-şi unească forţele

Premierul ungar îndeamnă organizaţiile maghiarilor din România să-şi unească forţele

de Istvan Deak    |    11 Mai 2012   •   15:01

Premierul Ungariei, Orban Viktor, a declarat, vineri, intr-un interviu acordat postului public de radio ungar MR1-Kossuth Radio, ca schimbarea guvernarii de la Bucuresti a creat o noua situatie la granita estica a tarii sale.

Premierul a lansat un apel catre organizatiile etnicilor maghiar din Romania, in sensul de a-si uni fortele si de a depasi rivalitatile politice, care sunt normale, dat fiind noul context politic romanesc, relateaza site-ul cotidianului Nepszabadsag.

Orban este ingrijorat nu doar de actiunile noii puteri de la Bucuresti indreptate impotriva liniei in limba maghiara de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, ci si de faptul ca, potrivit ultimelor informatii de care dispune, in Romania se doreste eliminarea din Legea Minoritatilor a acelor parti referitoare la autonomia culturala.

"Deci este o noua situatie la granitele de est ale Ungariei in ceea ce priveste chestiunea maghiara si de aceea fac un apel la organizatiile politice maghiare care functioneaza acolo sa incerce sa coopereze si sa stranga randurile', a spus premierul.

Orban a mai afirmat ca Europa ar trebui sa fie atenta "ca nu cumva aici, in zona sa centrala, sa se indrepte, brusc, intr-o directie a dusmaniei nationale'.


Totodata, secretarul de stat din cadrul Ministerului ungar al Afacerilor Externe, Zsolt Nemeth, a declarat ca recentele evolutii din Romania, inclusiv declaratiile Guvernului referitoare la legea privind dreptul de vot si Legea Minoritatilor, dar si chestiunea UMF Targu Mures, sunt "un motiv de ingrijorare pentru Ungaria'.

Zsolt Nemeth a reamintit ca in ultimii ani relatiile romano-ungare au fost bazate pe respect reciproc si recunoasterea intereselor reciproce, ceea ce s-a concretizat prin realizarea multor proiecte de succes. "Ar fi o greseala daca acest lucru ar inceta si ar fi o greseala nu doar in privinta celor doua tari, ci ar afecta si stabilitatea Europei Centrale, cresterea si prosperitatea', a mai spus acesta. Nemeth a adaugat, totusi, ca este inca posibila evitarea pericolului si Guvernul ungar are vointa politica sa faca acest lucru. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×
Subiecte în articol: romania Ungaria maghiari Viktor Orban