x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premierul Ungureanu la Antena 3: "Şefii ANAF şi CNAS nu vor fi demişi datorită presiunii mediatice"

Premierul Ungureanu la Antena 3: "Şefii ANAF şi CNAS nu vor fi demişi datorită presiunii mediatice"

13 Mar 2012   •   19:56
Premierul Ungureanu la Antena 3: "Şefii ANAF şi CNAS nu vor fi demişi datorită presiunii mediatice"

Invitat in emisiunea Sinteza Zilei, realizata de Mihai Gadea la Antena 3, premierul Mihai Razvan Ungureanu a sustinut ca nu i-a facut "lenesi" pe sinistratii din judetele Buzau si Vrancea care nu ii ajutau pe militari la deszapezire si ca nu este cazul sa isi ceara scuze, afirmand insa in acelasi timp ca lipsa de spirit civic nu poate fi cautionata.

"Primul-ministru nu are obrazul atat de gros incat sa ii certe pe oameni. Nu i-am facut pe oameni lenesi, dar trebuie inteleasa revolta unui om care a crescut pe forte proprii, vazand oameni dezinteresati de curatarea propriului loc. Cei care au, pot si nu muncesc nu intra neaparat in etica mea", a spus Ungureanu marti seara, admitand ca ii pare rau totusi pentru cei care merita si asteapta, iar Guvernul nu reuseste sa le faca viata mai buna.

Premierul a mai spus ca sefii de deconcentrate sau diferite autoritati ale statului, precum CNAS si ANAF, nu vor fi demisi ca raspuns la presiunea mediatica, ci doar daca nu performeaza in termenele stabilite. "Exista o diferenta intre a judeca administratia stand la peluza si aratand cu degetul si a reforma din interior", a declarat Ungureanu la Antena 3, reamintind ca a stabilit niste termene in care trebuie respectati anumiti indicatori de performanta si a asigurat din nou ca va dispune "actiunile administrative necesare" daca sefii autoritatilor guvernamentale nu se incadreaza in aceste termene.

Pe de alta parte, Ungureanu nu crede ca infiintarea liniilor cu predare in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie din Tg. Mures reprezinta un compromis din partea Executivului, deoarece Cabinetul lucreaza tehnic si nu este un mediator intre partidele aflate la guvernare, sustine premierul Mihai Razvan Ungureanu

Premierul sustine ca intre el si presedintele Traian Basescu nu exista o contradictie privind "reintregirea" salariilor pentru bugetari si reducerea CAS, afirmand ca problema salariala era oricum "in mintea" guvernantilor, iar mesajul privind scaderea CAS a fost doar unul de "incurajare".

"Tentatia este sa privesti cele doua optiuni in contradictie, cand de fapt se succed in modul in care au fost expuse", a afirmat Mihai Razvan Ungureanu, la postul Antena 3.

El a aratat ca recuperarea salariala era primul punct din programul de guvernare, "un scenariu care exista oricum in mintea noastra cand am preluat guvernarea", in timp ce reducerea contributiilor de asigurari sociale s-a dorit a fi un semnal de incurajare catre mediul privat, fara o data certa de aplicare.

"Am simtit nevoia unui mesaj de incurajare catre mediul privat, fara a spune ca acest lucru se va intampla peste noapte. Am spus ca ma intereseaza acest lucru, dar nu am dat un termen", a sustinut premierul.

El a aratat ca reducerea CAS ar avea un impact foarte mare asupra deficitului structural "gravisim" al bugetului de pensii, admitand insa in acelasi timp ca si majorarea salariilor poate avea un impact serios.

"Ne intereseaza insa oportunitatea, capacitatea de aplicare in functie de spatiul fiscal si repornirea economiei prin consum", a adaugat Ungureanu.

Ungureanu ia in calcul candidatura la Presedintie doar daca performeaza in functia de Premier
Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca ia in calcul o candidatura la alegerile prezidentiale daca va obtine rezultate in calitate de prim-ministru, aratand ca in lipsa performantei la Guvern nu poate analiza o astfel de varianta.

"Am de dovedit performanta in ceea ce fac acum. Indiferent de cum m-as vedea in viitor, daca as spune ca ma vad acolo, ar fi o lipsit de bun-simt si de realism", a spus Ungureanu la Antena 3.

Ungureanu: Am vorbit la telefon cu Ponta pentru o intalnire, cu Antonescu inca nu am apucat sa discut
Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca a avut, in cursul zilei de marti, o discutie telefonica cu liderul PSD, Victor Ponta, in care i-a comunicat faptul ca Guvernul va aproba legi importante, la dezbaterea carora opozitia ar trebui sa vina in Parlament, adaugand ca nu a "apucat" sa aiba o discutie si cu presedintele PNL, Crin Antonescu.

"Am avut o discutie cu Ponta, pentru nevoia unei intalniri privind prioritatile legislative. Cu Crin Antonescu nu am apucat sa vorbesc, dar il voi suna", a afirmat Ungureanu, la Antena 3.

Ungureanu: Accept dialogul cu reprezentanti ai protestatarilor din Piata Universitatii
Referitor la protestele ce continua in Piata Universitatii, Mihai Razvan Ungureanu a declarat este dispus unui dialog cu reprezentanti ai manifestantilor, pe tema solicitarilor acestora.
"Astept oricand sa stau de vorba cu trei reprezentanti ai celor care protesteaza in Piata Universitatii. Eu cred in virtutea dialogului. Folosesc acest prilej ca sa va spun ca nu exista doar disponibilitate, ci si dorinta. Nu am nici o problema in a face acest lucru catusi de putin", a declarat Ungureanu la Sinteza zilei.

Ungureanu: Nu am fost niciodata in stare de incompatibilitate
Incercand sa clarifice starea de incompatibilitate generata de colaborarea sotiei sale cu societatea OMV, Ungureanu a precizat ca aceasta incompatibilitate nu exista si ca acest fapt a fost certificat in mod oficial chiar de ANI.
"Nu am fost niciodata in incompatibilitate. Am primit un raspuns oficial, in acest sens, de la Agentia Nationala de Integritate, care a verificat acest lucru in toate capacitatile pe care le-am avut", a precizat Ungureanu.

Incercand sa ofere o imagine clara a colaborarii sotiei sale cu OMV, Ungureanu a fost destul de ambiguu precizand ca aceasta colaborare are doua aspecte: statutul de membru al unui Consiliu de Administratie al unei societati afiliate Petrom, care se ocupa de derularea unui proiect social care vizeaza sprijinirea persoanelor incapabile sa-si asigure din resurse proprii asistenta medicala, post neremunerat. Despre cealalta latura a colaborarii sotiei sale, Daniela Ungureanu, cu OMV, Premierul a declarat ca aceasta are un caracter strict profesional, fiind incheiat un contract de consultanta in domeniul medical, direct cu OMV - Wien.

×