x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preot acuzat de agresiune

Preot acuzat de agresiune

de Elena Stanciu    |    03 Sep 2005   •   00:00
Preot acuzat de agresiune

O tanara novice de la Manastirea Rasca Transilvana, judetul Cluj, sustine ca preotul care slujeste in acest lacas de cult are un comportament agresiv fata de unele maicute.

Sora Alina a parasit manastirea clujeana in urma cu o luna pentru ca nu a mai rabdat regimul draconic din lacasul de cult. Fata are 20 de ani si a fost parasita de mama ei pe cand avea doar o luna. Cand a crescut, tanara s-a gandit ca si-ar putea gasi locul pe lume intr-o manastire. "Mi-am zis ca daca a vrut Dumnezeu sa nu am parte de dragostea parinteasca, poate ca am sa gasesc intelegere la parintele si la maica stareta. Si asa am ajuns la Rasca", spune Alina.

VIATA LA MANASTIRE. Tanara sustine ca a observat de la bun inceput ca ceva nu este cum trebuie, dar a explicat ca parintele Ionut Trambitasu, pe numele de calugarie Silion, se ferea de fetele nou-venite. Cu timpul, Alina si-a dat seama de un lucru: in loc de dragoste parinteasca, la manastire se primeste bataie. "Si pe mine m-a batut o data. Dar atunci a fost vina mea ca am ridicat vocea la parintele si i-am zis ca m-am saturat de minciuni. Si atunci m-a batut", povesteste Alina.

Ea mai spune insa ca cel mai adesea parintele Silion o altoia pe sora Cristina, din diferite pricini. "Fata era bolnava cu inima si cred ca avea si probleme la cap si uneori nu putea face treaba la bucatarie, sa care si sa ridice, si atunci parintele o batea. Mai mereu o vedeam vanata", povesteste sora Alina.

"O data au batut-o asa de tare, ca a zacut doua sap-tamani. Atunci stiu ca am mers la sora Cristina in chilie, ca nu ne lasau sa o ingrijim sau sa vedem de ea, si m-au parat la parintele, de m-a tinut doar pe apa si paine zece zile", afirma Alina.

GONITA. Sora Cristina a fost data afara de la manastire asta-primavara si, din cele povestite de Alina, a bantuit primprejur trei zile, pentru ca nu avea unde sa se duca. "Parintele a dat-o afara. Apoi nu am mai auzit nimic de ea, numai ca a luat-o un alt parinte la el la manastire, dar nu stiu unde."

PLANGERE. "Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu nu stie nimic din toate astea si io m-as fi dus la el, dar mi-e teama. Ca maica stareta se duce adesea si i-ar fi putut spune. Dar ea se duce asa de smerita, ca mi-e teama ca Inaltul nu o sa ma creada. Am stat si m-am gandit si mi-am spus ca trebuie sa vorbesc, chiar daca am plecat de la manastire, pentru ca nu este vorba doar de mine. Mai sunt chinuite si alte fete."

Din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului nu am putut obtine deocamdata o pozitie, deoarece purtatorul de cuvant al institutiei, parintele Bogdan Ivanov, afirma ca nu s-a stiut despre cazul de la Rasca Transilvana pana ieri, cand intamplarile au fost aduse la cunostinta Inalt Prea Sfintiei Sale Bartolomeu Ananaia. Parintele Ivanov a declarat ca "urmeaza a se efectua toate cercetarile care se impun in astfel de cazuri".

PRECEDENTUL TANACU
In vara acestui an, opinia publica a fost zguduita de moartea maicutei Irina de la Manastirea Tanacu, judetul Vaslui, al carei caz i-a determinat pe multi sa spuna ca Romania inca mai traieste in plin Ev Mediu. Parintele Daniel Corogeanu a fost anchetat de procurori, impreuna cu alte patru maicute, deoarece s-a suspectat faptul ca maicuta Irina Cornici ar fi murit in urma unui tratament de exorcizare. In timpul ritualului, tanara a fost tinuta legata de o cruce improvizata, fara apa si fara mancare, timp de trei zile.
×
Subiecte în articol: observator părintele alin