x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa belgiană: În România, criza ciunteşte concediul parental

Presa belgiană: În România, criza ciunteşte concediul parental

de Marina Constantinoiu    |    18 Apr 2012   •   15:50
Presa belgiană: În România, criza ciunteşte concediul parental

Din 2010, Uniunea Europeana s-a dotat cu un concediu parental minim de patru luni. In timp ce Belgia a fost nevoita sa prelungeasca termenul cu o luna, Romania, din cauza crizei, a modificat in aceeasi perioada (prin reducere) conditiile de acordare a acestuia, comenteaza site-ul belgian RTBF.

Noua lege, votata rapid la sfarsitul lui 2010 si intrata in vigoare la inceputul lui 2011, impune ca de acum inainte cel interesat sa faca alegerea intre un concediu de 12 luni, cu plata a 85% din salariu, si un concediu de 24 de luni, cu o alocatie de 150-300 de euro lunar, calculata in functie de salariu, reaminteste RTBF, care comenteaza ca rezultatul masurii a fost ca tinerele mame din Romania (sau tatii, in functie de caz) nu mai pot profita de un concediu la fel de lung ca inainte. "Multi dintre tinerii parinti au fost nevoiti sa aleaga. Si multi au optat pentru un singur an de concediu, regretand vechiul sistem, care le permitea sa-si petreaca doi ani cu copiii, fara a le fi plafonate sumele de bani', remarca RTBF.

Fara dezbatere publica
Sefa asociatiei romane "Mame pentru mame', Ana Maita, a explicat pentru RTBF ca legea nu a trecut de pe o zi pe alta fara dezbatere publica, ci s-au schimbat regulile jocului in timpul cursei. "In ciuda avertismentelor noastre catre Guvern, nu a fost prevazuta nicio perioada de tranzitie', a declarat aceasta. RTBF adauga ca, in ciuda protestelor asociatiei, Guvernul nu a modificat noua lege si nimic nu o va modifica. "Pentru clasa medie, pentru parintii responsabili, optiunea lunga se dovedea, brusc, mult mai putin interesanta. Iar pentru cei care deja concepusera copilul, surpriza era chiar proasta. O perioada de tranzitie de cel putin noua luni ar fi putut evita acest lucru. Castigul in termenii economiilor la alocatii nu a avut impact asupra bugetului de stat', comenteaza RTBF. "Pentru familiile cu veniturile cele mai modeste, noua lege nu a schimbat mai nimic, in schimb s-a inregistrat o scadere a natalitatii', adauga jurnalistii belgieni.

Masuri extreme din partea populatiei
"Ziua schimbarii legislatiei era 1 ianuarie 2011. Aceasta masura extrema din partea Guvernului a atras dupa sine o reactie extrema din partea populatiei. S-au petrecut lucruri oribile: femei care se apropiau de data la care ar fi trebuit sa nasca, in decembrie 2010, le-au cerut ginecologilor sa le provoace nasterea, pentru a se incadra in termenul de pana la 1 ianuarie 2011 si a profita de vechea legislatie', a declarat Ana Maita, potrivit RTBF.

"Singura reactie a Guvernului roman este un proiect de restrictionare a dreptului la avort, legal, pentru moment, in Romania, o idee care le reaminteste romanilor de politica de crestere fortata a natalitatii impusa de fostul regim comunist in Romania', concluzioneaza RTBF.

×