x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa internaţională notează, la unison:”Test pentru USL”

Presa internaţională notează, la unison:”Test pentru USL”

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    11 Iun 2012   •   14:27
Presa internaţională notează, la unison:”Test pentru USL”

Rezultatele alegerilor locale din tara noastra nu au lasat indiferenta presa straina, care remarca, in relatarile sale de luni, ca “stanga aflata la putere in Romania a fost supusa primului test la alegerile locale", inaintea alegerilor legislative din toamna.

Coalitia de centru-stanga la putere in Romania, Uniunea Social-Liberala (USL) a obtinut victoria la alegerile municipale de duminica, la nivel de primari obtinand peste 50% dintre mandate, noteaza agentia franceza de stiriFrance Presse, care remarca faptul ca “principalul sau adversar, Partidul Democrat-Liberal (PDL), obtine doar sub 16%'.

“Aceste alegeri au fost un test pentru USL care tocmai a ajuns la putere de o luna si ceva dupa ce a fost indepartat Guvernul de centru-dreapta, foarte lipsit de popularitate dupa cura de austeritate pe care a impus-o populatiei in ultimii ani', comenteaza France Presse. Agentia franceza remarca si faptul ca participarea la locale a fost ceva mai ridicata decat se prevazuse, cu sapte procente mai mare decat la precedentul scrutin local din 2008.

Cotidianul francez La Croix titreaza, la randul sau, ca “In Romania, centrul-stanga a fost consolidat de alegerile locale', reamintind ca aceste alegeri au loc la scurt timp dupa venirea la putere a USL si caderea Guvernului preedent, de centru-dreapta, foarte lipsit de popularitate din cauza curei de austeritate impuse din 2009, care a presupus in special o reducere cu 25% a salariilor bugetarilor.

Agentia Reuters remarca, fiind la randul ei preluata de mai multe publicatii occidentale, ca romanii i-au acordat noului Guvern condus de Victor Ponta “un sprijin puternic in alegerile locale de duminica, pe fondul masurilor de austeritate adoptate in contextul crizei economice'. “Aceste rezultate plaseaza Uniunea Social-Liberala (USL) pe calea spre victorie la alegerile legislative din toamna', adauga Reuters, notand ca majoritatea candidatilor au promis rezolvarea problemei cainilor vagabonzi.

“Alegerile municipale spulbera dreapta romana si politicile sale de austeritate", titreaza agentia spaniola de presa EFE. Jurnalistii iberici relateaza si ca romanii au sanctionat politicile dure de austeritate aplicate de PDL. De altfel, alegerile locale de la noi au avut ecou si in China, unde Shanghai Daily, citand agentia de presa Xinhua, mentioneaza ca USL conduce in cursa pentru primariile marilor orase. Mai mult de jumatate dintre cei peste 18 milioane de alegatori s-au prezentat la urne, informeaza agentiaChina Noua, subliniind ca pentru prima data dupa 1989, alegerea primarilor se desfasoara intr-un singur tur. Scrutinul local este considerat un test inaintea alegerilor parlamentare din toamna.

Agentia italiana ANSA citeaza sondajele realizate la iesirea de la urne, potrivit carora candidatii USL au castigat cu peste 50 la suta din voturi in numeroase regiuni si mari orase din tara.

In Germania, agentia de presa DPA apreciaza ca rezultatele alegerilor vor confirma faptul ca romanii s-au saturat de austeritate si precizeaza de asemenea ca in toamna va avea loc scrutinul parlamentar.

“Romanii au ales duminica primarii, dar si membrii consiliilor locale si judetene. Alegerile locale au reprezentat un test pentru Guvernul social-liberal instalat de o luna in Romania. Acesta isi va da examenul la alegerile parlamentare din noiembrie', noteaza, la randul sau, cotidianul Die Welt. “Candidatul sustinut de USL, Sorin Oprescu, a castigat inca un mandat in fruntea Bucurestiului, dupa ce a obtinut 65% dintre voturile alegatorilor. Pe locul doi s-a clasat Silviu Prigoana, care a obtinut, surprinzator, doar aproximativ 15%', noteaza Die Welt. Sursa citata subliniaza, totodata, participarea la vot, care este mai mare cu cateva procente fata de cea inregistrata la alegerile din 2008. “Politia a analizat aproape 1.000 de plangeri legate de o eventuala fraudare a alegerilor. Dintre acestea, 345 au fost confirmate deja. S-a ajuns chiar la o retinere a unui candidat la Primaria din satul Curcani, care a distrus una dintre urnele de vot, pe motiv ca oponentul sau a fraudat alegerile', scrie si cotidianul Die Zeit.

“Cabinetul premierului socialist Victor Ponta a ajuns la Palatul Victoria dupa o motiune de cenzura care a dus la caderea Guvernului democrat-liberal. Motivul a fost o pierdere masiva a popularitatii democrat-liberalilor din cauza politicii de austeritate impuse de Fondul Monetar International (FMI) si de Uniunea Europeana (UE)', subliniaza Sud-West Presse, care reaminteste, in acest context, detalii despre noua lege a alegerilor intrata in vigoare la aceste locale. (deak.istvan@jurnalul.ro; marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×