x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa străină a descoperit şi ea termitele româneşti. Anchetele Jurnalului, promovate de media internaţională

Presa străină a descoperit şi ea termitele româneşti. Anchetele Jurnalului, promovate de media internaţională

12 Ian 2012   •   08:05
Presa străină a descoperit şi ea termitele româneşti. Anchetele Jurnalului, promovate de media internaţională

Dezvaluirile noastre despre jaful organizat caruia ii cad prada padurile romanesti au si ecou international. Pa­sivitatea autoritatilor de la Bu­curesti si voracitatea marilor procesatori si exportatori de lemn, austrieci si chinezi, au atras atentia ONG-urilor active in domeniul eco­logiei, dar si a unor prestigioase pu­bli­catii europene.

Anchetele noastre "In­ventarul termitelor", din 13.01.2011, si "Termitele chinezesti si austriece devoreaza padurile ro­ma­nesti. Presedintia si Guvernul, se­si­zate despre lacomia strainilor", din 5.01.2012, au fost preluate de Courrier International.

Ieri, un excelent articol publicat de Myeurop.info, sub semnatura lui Benjamin Leclercq, sintetizeaza vulnerabilitatile sistemice identificate de Jurnalul National pe parcursul intregii campanii. Sub titlul "Ro­ma­nia isi vinde padurile pe nimic", Myeurop.info atrage atentia asupra cartelizarii industriei forestiere ro­ma­nesti, politicilor de lobby, ex­ploa­ta­rii irationale, exporturilor ne­in­gradite, dar si asupra unor initiative legislative deosebit de nocive, concepute in folosul afaceristilor, precum aceea de scadere a varstei de ex­ploatare a masei lemnoase. Re­prezentantii ONG-urilor intervievati de jurnalistul francez, Doina Danciu (Greenpeace Romania), Gabriel Paun (Agent Green) si Costel Bucur (WWF Romania), au prezentat date exacte si au facut observatii va­loroase. (Valentin Zaschievici)

Romania nu a gasit inca raspuns la cum se poate exploata filonul economic al lemnului fara sa-si decimeze padurile. Sau poate ca se face ca nu stie. Romania, care se situeaza pe locul 8 in Europa dupa suprafata forestiera (6,7 milioane de hectare), isi vinde aproape pe nimic padurile, scrie site-ul myEurop.info.

Sectorul este dominat de un cartel de intreprinderi straine, mai ales austriece, care exploateaza fara niciun fel de scrupule acest filon. Puternice companii straine (din Austria si China) au incheiat intre ele un fel de "gentleman agreement" in Romania, explica pentru Myeurop Doina Danciu, coordonator al campaniilor Greenpeace Romania.

Acum cateva zile, Courrier International a preluat integral materialul din Jurnalul National, intitulat Termitele chinezesti si austriece devoreaza padurile romanesti . Presedintia si Guvernul, sesizate despre lacomia strainilor

"Ele isi impart influenta, se inteleg ca sa mentina preturi joase si fac lobby pe langa oficialii Ministerului Mediului si Padurilor ca sa-si impuna regulile. Ele controleaza si taierea copacilor si prelucrarea industriala a lemnului, dominand aceasta filiera, iar statul roman se arata ingaduitor. Romania isi sacrifica padurile!", atrage atentia Doina Danciu.

'Padurile romanesti se afla in mana cui nu trebuie", semnaleaza si Gabriel Paun, presedintele ONG-ului ecologic Agent Green, care da drept exemplu compania austriaca Schweighoffer, lider pe piata lemnului romanesc. "Compania Schweighoffer s-a implantat in Romania in 2003 si atunci a inceput dezastrul. Ea extrage 2,6 milioane de tone pe an", spune Paun, potrivit Myeurop, citat de Agerpres. "Contractul ei pe 10 ani cu regia nationala a padurilor Romsilva expira in 2013 si ei vor sa-l reinnoiasca ca sa exploateze 57,6 milioane de tone de lemn in urmatorii zece ani. Schweighoffer a cumparat cateva mii de paduri, adesea virgine, inclusiv in Retezat (care este rezervatie naturala) unde taie copaci si acum", continua Gabriel Paun.

Un semnal de alarma trage si Costel Bucur, coordonator al programului "Dunare-Carpati" in cadrul WWF Romania. "S-a lansat recent un proiect care ar putea sa modifice dreptul forestier si sa tina seama de cererile lor. Marii proprietari privati exercita presiuni pentru scaderea varstei de exploatare, care este in prezent de 120 de ani pentru majoritatea speciilor, la 90 de ani si chiar mai putin. Consecintele ar fi catastrofale pentru biodiversitate si echilibrul ecosistemului", avertizeaza Bucur.

Taierea ilegala ameninta padurile romanesti: Greenpeace a inventariat 30.000 de cazuri de taieri ilegale in perioada 2009 - 2011

"Nu s-a efectuat nicio actiune concreta pentru stoparea taierilor ilegale", mai spune Gabriel Paun, care subliniaza ca cele 218.500 de hectare de padure virgina sunt extrem de afectate. "Majoritatea actiunilor in justitie nu duc la niciun fel de sanctiuni impotriva vinovatilor. Cel mai ingrijorator este faptul ca exista o discrepanta intre legislatia nationala si cea a UE", precizeaza acesta.

De asemenea, exporturile de lemn spre China, o mare consumatoare de acest material si care nu mai dispune de astfel de resurse, aproape s-au triplat in perioada 2009 - 2010, mai scrie myEurop.info.

×
Subiecte în articol: defrisare