x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa străină: "Ar putea urma o coabitare ciudată şi controversată”

Presa străină: "Ar putea urma o coabitare ciudată şi controversată”

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    29 Iul 2012   •   15:49
Presa străină: "Ar putea urma o coabitare ciudată şi controversată”

"Romania se pregateste pentru un referendum crucial, coalitia la putere indemnandu-i pe romani sa se prezinte la urne, iar presedintele suspendat si PDL cerandu-le sa boicoteze destituirea lui Traian Basescu, in urma unei campanii foarte tensionate', scrie presa internationala.

"In urma criticilor UE cu privire la atingerile aduse statului de drept, romanii vor decide duminica daca aproba sau nu destituirea presedintelui aflat la putere de opt ani, Traian Basescu, ai carui simpatizanti au indemnat la boicotarea referendumului, scrie agentia France Presse intr-un material de prezentare intitulat "Romania se pregateste sa voteze destituirea presedintelui".

"Aproximativ 18 milioane de cetateni sunt chemati sa voteze atat in Romania, cat si in strainatate, mai ales in Spania si Italia, unde traiesc sute de mii de emigranti romani. Participarea este cruciala, avand in vedere ca aceasta consultare va fi validata doar cu 50 la suta plus unul din numarul alegatorilor inscrisi pe liste, conform unei decizii a Curtii Constitutionale', continua agentia franceza. "Este un prag dificil de atins, potrivit analistilor politici, intr-o tara in care absenteismul bate recorduri, pe fondul deziluziei fata de o clasa politica acuzata de neglijarea bunului public si clientelism', subliniaza France Presse.

La randul sau, cotidianul german Tageszeitung noteaza: "A disparut increderea lui Basescu in victorie. Dupa ce si-a mobilizat simpatizantii sa mearga la vot, presedintele Traian Basescu s-a razgandit. Si-a pierdut increderea in sansele victoriei sale si indeamna la boicot. Nu intamplator, fiindca un ultim sondaj arata ca 72,08% dintre cei care vor vota, o vor face impotriva sa'.

Tot in Germania, SudWestRundfunk anunta: "Portretul presedintelui Romaniei Trajan Basescu - un capitan intr-o mare tulbure. Rolul de presedinte-jucator i-a adus presedintelui pierderi mari de simpatie in randul romanilor. Basescu a intervenit ca frumoasa, dar putin calificata lui fiica, Elena, sa ajunga europarlamentar cu ajutorul voturilor soldatilor loiali din partid'.

Televiziunea germana ARD sublinia: "Romanii decid soarta presedintelui. Foarte multi il considera pe Traian Basescu vinovat pentru politica de austeritate din ultimii ani si vor sa voteze pentru destituirea sa'.

Postul paneuropean de televiziune Euronews se intreba: "Ramane Traian Basescu presedintele Romaniei? 15 milioane de romani pot lua decizia asupra viitorului presedintelui suspendat. La referendum se va dovedi daca Traian Basescu a reusit sa ii convinga pe romani ca de viitorul sau depinde si viitorul Romaniei in Europa'.

Totodata, Euronews a prezentat sambata un interviu cu presedintele Traian Basescu, in care acesta i-a indemnat pe romani sa boicoteze consultarea populara de duminica. In interviu, presedintele suspendat afirmat despre parlamentarii Romaniei care au votat pentru suspendarea sa ca sunt "o haita de hiene' care au incercat sa dea o "lovitura de stat'. "Este imposibil ca romanii sa nu inteleaga efectele unei lovituri de stat confirmate", a declarat Basescu. "Eu cred ca romanii vor Romania in Europa", a adaugat el. Intrebat daca Romania este, in opinia sa, o democratie europeana, acesta a raspuns ca "democratia romaneasca trebuie sa fie confirmata ca europeana - la 29 iulie".
Svobodanews.ru anuntau chiar in ziua referendumului ca "referendumul va avea putere legala doar daca la acesta vor participa peste 50% dintre alegatori. Daca in urma referendumului nu se va reusi demiterea din functie, Traian Basescu va reveni la conducerea statului pana in anul 2014, cand expira mandatul sau prezidential. In caz contrar, peste trei luni de zile vor fi organizate alegeri prezidentiale'.

Agentia de presa sarba BETA noteaza ca "Basescu, inca presedinte, este nepopular pentru majoritatea cetatenilor romani, din cauza masurilor de austeritate drastice, care au lovit cele mai vulnerabile categorii sociale, din cauza amestecului lui in activitatile tuturor institutiilor de stat si in actele de coruptie ale politicienilor din partidul sau si ale clientelei sale. Protestele cetatenilor fata de Basescu, care au avut loc in ianuarie si februarie in Bucuresti si in alte orase, in care s-a scandat "Jos Basescu!", "Demisia!", l-au fortat pe presedintele tarii sa-l schimbe pe premierul Emil Boc si sa-l numeasca pe Mihai Razvan Ungureanu, al carui guvern s-a mentinut doar 78 de zile'.

Radio Deutschland anunta: "Referendumul este o lupta amara pentru putere intre partidele din Romania'.

Pentru Deutsche Welle, "Basescu lupta pana la sfarsit. Presedintele nu oboseste in a face apel simpatizantilor sai sa nu se prezinte la referendum. In lupta pentru putere romanii nu rateaza nici un bluf. In Romania continua inscenarile si jocurile politice'.

Portalul de stiri Cicero.de incearca sa explice situatia de la votul de duminica: "Cvorumul de 50%+1 necesar pentru validarea referendumului din Romania este de fapt de 65-70%. Un numar de 9,1 milioane de romani trebuie sa se prezinte la vot ca sa se valideze referendumul insa, in realitate, in Romania mai sunt doar vreo 15 milioane de romani cu drept de vot, iar cvorumul necesar reprezinta peste 65% din numarul acestora. Insusi Basescu este convins ca majoritatea romanilor va vota impotriva sa, insa mizeaza pe imposibilitatea de a se atinge cvorumul necesar. Atat pentru Basescu, cat si pentru Ponta, democratia este un pretext pentru lupta pentru putere in Romania'.

Pentru Tagesspiegel este: "Duelul imprevizibililor. Indiferent de rezultatul referendumului, Basescu si Ponta vor ramane dusmani de moarte'.

Austriacul Die Presse comenteaza: "Ultima sansa a Romaniei. Daca fostul comunist si capitan de vas Traian Basescu va fi destituit la referendum, Romania poate miza pe o slabire a masurilor de austeritate'.

Der Standard si Tageszeitung prezinta opinia redactorului revistei culturale Idea, Raluca Voinea, despre evenimentele din Romania. "Coruptia este marea noastra problema. Tocmai de aceea voi vota pentru destituirea lui Traian Basescu. Nu este un vot in favoarea lui Victor Ponta, deoarece asa am trait in ultimii 20 de ani, alegand mereu raul mai mic, in detrimentul unuia mai mare', spune Voinea.

Cotidianul ungar Magyar Hirlap reaminteste ca "premierul ungar Orban Viktor l-a sustinut pe Traian Basescu'. "Sa decidem prin a nu decide, a spus Orban la Universitatea de vara Tusvanyos', noteaza publicatia citata.

Agentia de presa ungara MTI anunta, de altfel, duminica dupa-masa, ca "o cincime din electoraltul roman a votat la referendum pana la primele ore ale dupa-amiezii'.

Cotidianul Nepszabadsag reamintea ca "Basescu mizeaza pe absenteism. Referendumul s-ar putea dovedi vital pentru soarta presedintelui suspendat'.

Inforadio din Ungaria a anuntat ca "sambata, la Baile Tusnad, premierul ungar Viktor Orbán a indemnat cetatenii Romaniei sa ia o decizie buna la referendumul de duminica. In ultima zi a celei de a 23-a editii a Universitatii libere de vara de la Bálványos, el s-a referit la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, declarand ca: 'Este o decizie buna, de exemplu, daca nu se ia o decizie'. Premierul a repetat astfel pozitia sa, comuna cu a presedintelui Consiliului National Maghiar din Transilvania, László Tokés, atunci cand acesta i-a indemnat pe maghiarii din Transilvania sa nu participe la vot. Seful Executivului ungar a subliniat, de asemenea, ca nu se poate implica in treburile interne ale Romaniei, dar este ingrijorat de evolutiile din ultima perioada. In discursul sau despre gestionarea crizei, Viktor Orbán a apreciat ca Europa Centrala a avut mai mult succes in gestionarea crizei decat celelalte state ale UE'.

Cotidianul ungar Nepszava noteaza, la randul sau: "Daca nu vor reusi sa il demita pe Basescu, nu doar scaunul lui Ponta se clatina, ci si cele doua-treimi pe care miza USL la alegerile parlamentare din toamna. Partidul lui Basescu a facut apel la boicotarea referendumului, in timp ce parerile partidelor maghiare au fost impartite. UDMR a militat pentru prezenta la vot, PCM si PPMT au sustinut absenteismul'.

"Romanii il percep pe Traian Basescu ca pe omul politic care trebuie sa fie doborat, principalul responsabil al crizei economice si sociale prin care trece tara, scrie si cotidianul francez Liberation, intr-un comentariu intitulat "Romani pe calea destituirii".

"Referendumul si rezultatul sau reprezinta un motiv de ingrijorare pentru multe capitale, in care Basescu este perceput ca un presedinte indraznet in lupta impotriva coruptiei, atacat de unele interese economice si politice care incearca sa submineze agenda «sa» reformista prooccidentala si sa privatizeze sistemul judiciar", scrie vineri fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu, intr-un material semnat publicatia electronica EUROPEAN VOICE, intitulat "O criza marca Basescu".

"Povestea adevarata este alta", continua Tariceanu, acuzandu-l pe Basescu ca in timpul presedintiei sale "neindemanatice" a creat o "instabilitate prelungita intr-un sistem politic complex care necesita o abordare delicata", insistand asupra personalitatii "polarizante" a acestuia si "refuzului (sau) de a acepta o coabitare democratica cu o majoritate". Fostul premier al lui Basescu respinge totodata acuzatiile presedintelui cu privire la o lovitura de stat, dar si opiniile potrivit caroa Romania se indreapta in aceeasi directie cu Ungaria.

In opinia sa, Basescu este un "lider esuat", "incapabil sa coopereze cu institutiile statului pentru ca Romania sa poata functiona din punct de vedere politic".

"Daca Basescu va ramane in functie dupa referendum, ar putea urma o coabitare ciudata si controversata cu Ponta, a carui alianta este favorita in alegerile parlamentare din noiembrie, in contextul in care mandatul presedintelui suspendat se incheie in 2014', scrie Wall Street Journal intr-un material intitulat "Un referendum cu valoare de test in Romania". (deak.istvan@jurnalul.ro / marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×