x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa străină e preocupată de remanierea de la Bucureşti, Vocea Rusiei îi propune un interviu lui Băsescu

Presa străină e preocupată de remanierea de la Bucureşti, Vocea Rusiei îi propune un interviu lui Băsescu

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    07 Aug 2012   •   17:04
Presa străină e preocupată de remanierea de la Bucureşti, Vocea Rusiei îi propune un interviu lui Băsescu

Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a facut apel marti la autoritatile si partidele din Romania "sa respecte pe deplin independenta Curtii Constitutionale (CCR) si sa se abtina de la presiuni', conform textului unei declaratii publicate pe site-ul Consiliului Europei (CoE).

La randul sau, vice-presedinta Comisiei Europene insarciata cu Justitia, Viviane Reding, s-a alaturat Comisiei de la Venetia pentru a denunta continuarea presiunilor politice exercitate asupra Curtii Constitutionale, relateaza AFP. Reding a postat pe contul sau de la reteaua de socializare Twitter declaratia foarte critica a lui Gianni Buquicchio, Reding comentand:'Sunt de acord'.

Precizand ca a primit luni informatii suplimentare din partea Curtii Constitutionale privind continuarea presiunilor si amenintarilor asupra unor judecatori, presedintele Comisiei de la Venetia afirma ca este "surprinzator si chiar socant ca, pentru a doua oara intr-o perioada scurta de timp, aceasta institutie din Romania se simte obligata sa apeleze la Comisia de la Venetia pentru a-i proteja independenta'. El a reamintit ca la 4 iulie a transmis o alta declaratie prin care si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu incercarile de a exercita presiune asupra CCR si de a-i submina independenta.

"Fac apel la toate autoritatile statului si partidele politice din Romania sa respecte pe deplin independenta Curtii Constitutionale si sa se abtina de la a exercita presiuni', atrage atentia presedintele Comisiei de la Venetia.
Comisia Europeana pentru Democratie si Drept, cunoscuta sub numele de Comisia de la Venetia, este un organism consultativ al Consiliului Europei si este formata din experti independenti in domeniul legii constitutionale. Toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei sunt si membre ale Comisiei de la Venetia. Comisia va da publicitatii un aviz privind Curtea Constitutionala din Romania in octombrie, cu ocazia sesiunii sale plenare de la Venetia. Doua solicitari in acest sens au fost emise de secretarul general al Consiliului Europei si de catre premierul Romaniei.

Occidentul este preocupat inclusiv de remanierea Guvernului roman, comentand ca in Romania, criza politica a luat o noua intorsatura luni, dupa ce premierul Victor Ponta a inlocuit cinci membri ai Cabinetului, in timp ce lupta pentru destituirea presedintelui suspendat Traian Basescu continua. "Demisii de ministri: Ponta remaniaza Guvernul Romaniei", titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung, care comenteaza ca prin aceasta actiune premierul roman incearca sa faca fata criticilor interne si externe. Cotidianul spaniol El Pais noteaza ca "polemica referitoare la deficientele listelor electorale de la referendum, iscata de neobisnuita si instabila situatie politica in care se gaseste tara de la sfarsitul lunii iunie, a facut luni primele victime prin demisia ministrului de Interne, social-democratul Ioan Rus, si a adjunctului sau Paul Dobre. Stirea demisiei ministrului de Interne pe fondul controverselor legate de referendum si a remanierii guvernamentale care i-a urmat este preluata de numeroase cotidiene, precum El Mundo, Die Presse, Der Standard, Handelsblatt, To Vima, Nepszava, Hurriyet Daily News. "Premierul roman remaniaza Guvernul, iar Banca Centrala avertizeaza cu privire la buget", titreaza si New York Times, citandu-l pe guvernatorul Bancii Centrale, care a avertizat ca lupta dintre premier si presedinte ar putea slabi leul, facand astfel dificila finantarea bugetului.

"'N-ar fi mai simplu pentru Guvern sa dizolve poporul si sa aleaga un altul?', sugera candva Bertolt Brecht. Este, in fond, solutia aleasa de coalitia guvernamentala din Romania (USL)'. Asa isi incepe cotidianul francez Le Figaro, de dreapta, un amplu articol despre criza politica de la Bucuresti. "La o saptamana de la esecul referendumului de demitere a presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, USL refuza sa ingroape securea razboiului', scrie cotidianul francez. Scandalul politic s-a amplificat intr-atat de mult, incat ministrul de Interne Ioan Rus a preferat, in schimb, luni, sa renunte, invocand presiuni "inacceptabile', reaminteste sursa citata.

Cotidianul francez rezuma controversa din jurul cifrelor referendumului pentru demiterea presedintelui, notand ca Guvernul s-a dovedit a fi un "prost jucator', iar acum incearca "sa reinventeze' listele electorale, dupa cum a explicat eurodeputatul Cristian Preda. "In tara lui Eugen Ionesco, absurdul nu mai ucide...', constata Le Figaro. "Demisia ministrului de Interne a antrenat o remaniere guvernamentala, dar aceasta are putine sanse de a opri impotmolirea aberanta a clasei politice romanesti, conchide cotidianul francez.

Cotidianul Financial Times scrie, in sectiunea de bloguri dedicata Europei de Est, ca premierul Victor Ponta isi consolideaza puterea, desi remanierea guvernamentala la care a procedat luni va avea influenta redusa asupra politicilor, in conditiile in care are loc cu doar cateva luni inainte de alegeri. "Guvernul, se pare, nu-si va gasi linistea pana nu este indepartat Basescu', comenteaza FT. Presedintele, care de cand a fost ales, in 2004, s-a implicat in guvernare, este acuzat ca si-a depasit prerogativele constitutionale. Ponta a venit la putere in luna mai, dupa ce coalitia pro-Basescu s-a prabusit. "De atunci, Ponta a facut cateva miscari percepute ca o tentativa de concentrare a puterii executive si subminare a institutiilor independente, inclusiv Curtea Constitutionala', scrie FT. Ponta spune ca administratia sa doar incearca sa slabeasca dominatia lui Basescu asupra puterii. Cu toate acestea, Romania a fost condamnata la unison de organizatii internationale si de UE. Intre timp, economia, care tocmai incerca o revenire modesta, a fost trasa inapoi de scandalul politic, conchide Financial Times.

Nu in ultimul rand, Vocea Rusiei s-a autosesizat in legatura cu declaratiile presedintelui suspendat, care ar fi gasit "cauza principala a instabilitatii politice si, probabil, a lipsei sale de popularitate. Presedintele suspendat si-a gasit un inamic extern: postul de radio Vocea Rusiei. Judecand dupa declaratiile presedintelui, postul rus de radio ii instiga pe politologi si pe politicieni, pe economisti si pe investitori sa nu aiba incredere in stabilitatea economica si politica a Romaniei'. "La prima vedere, se poate spune ca redactia postului de radio s-ar putea mandri cu faptul ca presedintele unui stat suveran european a facut declaratii despre activitatea ei jurnalistica, insa in situatia actuala emotiile de acest fel ar fi nepotrivite. Traian Basescu a suferit o infrangere umilitoare la referendum. Peste 7,4 milioane de romani, 87% dintre cei prezenti la vot, doresc ca el sa fie demis. Acum, el cauta sa desemneze vinovati externi pentru esecurile sale politice. Nu este nimic surprinzator in decizia lui Traian Basescu de a nu vedea erorile comise in plan economic, de a refuza sa-si ceara scuze pentru agresiunea impotriva jurnalistilor incomozi si de a ignora demonstratia electorala a faptului ca majoritatea alegatorilor doreste sfarsitul cat mai grabnic al carierei politice a domniei sale', scrie Vocea Rusiei.

"In ciuda declaratiilor acuzatoare si agresive ale presedintelui suspendat, Vocea Rusiei este dispusa sa-i ofere posibilitatea de a-si exprima opinia. Presedintele companiei de radio, Andrei Bistritki, i s-a adresat lui Traian Basescu cu o invitatie la dialog. 'Noi garantam autenticitatea si exactitatea prezentarii punctului sau de vedere'", scrie, in incheiere site-ul Vocii Rusiei.

(deak.istvan@jurnalul.ro , marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×