x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa străină: Traian Băsescu, fostul căpitan de marină care ar putea pierde cârma ţării

Presa străină: Traian Băsescu, fostul căpitan de marină care ar putea pierde cârma ţării

de Istvan Deak    |    05 Iul 2012   •   15:49
Presa străină: Traian Băsescu, fostul căpitan de marină care ar putea pierde cârma ţării

Declansarea procedurilor in vederea suspendarii presedintelui Traian Basescu de catre coalitia guvernamentala USL ocupa spatii importante in relatarile agentiilor de presa straine, miercuri si joi, preluate de numeroase publicatii si posturi de televiziune.

Editia online a cotidianului ungar Nepszabadag, nol.hu, a postat o pozitie a redactiei fata de evenimentele care au loc in Romania. "De la alegerea lui Traian Basescu in 2004, democrat-liberalii s-au aflat de doua ori la guvernarea tarii, desi nu au castigat niciodata alegerile. Pur si simplu presedintele nu a acordat sansa partidului invingator sa formeze un Guvern. Si-a permis acest lucru, fiindca se bucura de simpatia poporului si nu se temea de inlaturarea sa din functie. Acum, dupa doi ani de guvernare catastrofala, are tot dreptul sa se teama. Plutea in aer, insa a fost surprinzatoare viteza cu care Guvernul USL, instalat la inceputul lunii mai, a reusit sa grabeasca demersurile pentru suspendarea presedintelui. Pentru tentativa esuata din 2007 a fost nevoie de trei luni de pregatiri, pentru cea de acum trei zile au fost suficiente. Grabirea procedurii de suspendare dovedeste ca USL nu este dispusa sa ii acorde nici o sansa celui mai creativ politician al Romaniei postdecembriste. Sustinatorii presedintelui il apara pe acesta, motivand ca in ultimul timp nu a comis greseli care sa necesite suspendarea si acuza social-liberalii ca ii reproseaza greseli din trecut. Este evident ca din luna mai presedintele a fost mai precaut, insa asa cum subliniau mai multi observatori, Basescu merita suspendat pentru intreaga sa cariera politica', noteaza redactia cotidianului Nepszabadsag.
Presa ungara relateaza despre situatia de la Bucuresti, titlurile folosite fiind sugestive pentru parerea pe care jurnalistii ungari o au despre evenimentele in derulare. Televiziunea ATV: "Exemplul roman: Asa trebuie inlaturat un presedinte', Nepszava: "Va fi indepartat Basescu?', Magyar Hirlap: "Iluzii social-democrate in Romania. Puterile Curtii Constitutionale au fost limitate in asa fel incat suspendarea lui Traian Basescu sa fie posibila. S-a dezlantuit iadul politic in Romania, presa vorbeste de o lovitura de stat a guvernarii social-liberale', Klubradio: "Situatie incinsa in Romania', Stop.hu: "Basescu nu cade in plasa. Presedintele a prezentat in fata Parlamentului versiunea sa despre tentativa de suspendare', Hvg.hu: "Suspendarea lui Basescu bate la usa', Magyar Nemzet/Hirtv: "Pozitia UDMR este inca sub semnul intrebarii. Kelemen Hunor a marturisit ca sunt multe argumente pentru a vota suspendarea presedintelui, insa o decizie finala se va lua abia in cursul zilei de vineri. Sigur este faptul ca parlamentarii UDMR isi vor exprima votul vineri. Cat despre posibilitatea ca Basescu sa isi dea demisia, ziua potrivita pentru acest demers ar fi fost cea de astazi (n.r joi)'.

Scriind despre "Doua luni de criza politica', agentia France Presse relateaza, in ample materiale de sinteza de la Bucuresti, despre lansarea procedurii de destituire a presedintelui Basescu de catre coalitia de centru-stanga la putere, "dupa doua luni de coabitare conflictuala'. Pentru AFP, procedura este accelerata, in timp ce ONG-urile denunta un atac la adresa institutiilor democratice, fara egal de la caderea comunismului, in 1989. France Presse ii realizeaza si un portret lui Basescu, "fost capitan de marina comerciala, pe care majoritatea de centru-stanga vrea sa-l destituie, care s-a prezentat drept aparator neobosit al reformelor inca de la primul mandat, in 2004, este apreciat drept un tiran de oponenti'. "La 60 de ani, acest barbat care se descrie drept un luptator si adora baile de multime, sustine ca a determinat progrese in reforma justitiei, in conformitate cu exigentele UE. Diplomatii straini recunosc faptul ca s-a angajat in favoarea luptei contra coruptiei si a bilantului sau pozitiv in materie de justitie'. Documentul ce vizeaza suspendarea presedintelui il acuza pe Basescu de "sabotarea democratiei" si "incalcarea separarii puterilor si independentei justitiei", scrie agentia franceza, care precizeaza ca presedintele roman a fost deja suspendat anterior, in mai 2007, la numai cinci luni de la aderarea Romaniei la UE.

In cazul in care Parlamentul voteaza pentru suspendarea presedintelui, urmeaza organizarea unui referendum, anunta BBC si CNN, care prezinta, ca si AFP, acest mecanism pus in miscare. De asemenea, RFE-RL scrie intr-un material amplu ca Occidentul vrea o Romanie stabila, apreciind totodata ca societatea civila a reactionat puternic. Postul de radio Voice of Russia, care citeaza publicatia Moscow Times, scrie in pagina online ca romanii nu au fost de acord, la referendumul din 2007, cu suspendarea presedintelui roman. Insa in prezent, Partidul Liberal-Democrat, care il sustine pe presedinte, a scazut la un nivel de 12% in sondaje, in urma aplicarii masurilor de austeritate recomandate de FMI si CE, comenteaza postul de radio.

In Germania, cotidianul Frankfurter Rundschau noteaza: "Basescu risca suspendarea. Parlamentul dezbate suspendarea presedintelui roman. Partidele guvernamentale ii reproseaza presedintelui incalcarea Constitutiei'. Potrivit Die Zeit, "Coalitia de centru-stanga condusa de Victor Ponta ii reproseaza lui Basescu grave incalcari ale Constitutiei. Basescu a fost reales pentru un al doilea mandat care expira in 2014. El respinge vehement acuzatiile. Daca majoritatea parlamentara va decide suspendarea sa, populatia va vota inlaturarea sau mentinerea presedintelui in functie intr-un referendum care va fi organizat in cel mult 30 de zile'. Berliner Zeitung subliniaza: "Analistii considera demersul Guvernului Ponta ca fiind la limita legalitatii. In ultimul demers de acest gen, Guvernul si Parlamentul au suspendat presedintele Senatului si pe cel al Camerei Deputatilor, si au limitat atributiile Curtii Constitutionale'.

Situatia politica din Romania a captat atentia principalelor ziare din Austria. Pe langa articolele corespondentilor din Romania, pozitia austriaca este intarita de editorialistii cotidianelor. Michael Laczynski scrie in Die Presse: 'Premierul interimar al Romaniei vrea sa cimenteze puterea social-democrata asupra statului. Asa usor ne putem insela: cand Victor Ponta a fost instalat premierul interimar al Romaniei, cei mai multi observatori au considerat ca si-a asumat o misiune ingrata. Asta avand in vedere ca mandatul lui Ponta este scadent in noiembrie si s-a confruntat cu serioase probleme in numirea unor ministri. Cine este dispus sa isi asume raspunderea pentru deciziile guvernarii anterioare si sa fie taxat de alegatorii nemultumiti? Dar Ponta nu s-a axat pe acest scenariu. Cu o ardoare maniaca, el vrea schimbare in Romania. Presedintii Parlamentului si a Curtii Constitutionale, avocatul poporului, peste tot unde ne uitam cad capete. Concluzia este simpla: urmatorul este presedintele Traian Basescu. Astfel s-ar asigura preluarea totala a puterii din partea social-democratilor, insa cu mijloace indoielnice. Nu este o surpriza ca situatia a devenit alarmanta si la nivel international - doar am avut de a face cu o situatie similara si in Ungaria. Insa comparatia cade. In primul rand, fiindca inlaturarea Puterii de la Budapesta s-a produs intr-un mod clar democratic si in al doilea rand, romanii au ocazia in toamna sa legitimeze prin vot actiunile politice ale lui Ponta. Sau tocmai sa nu o faca'.

Un ton asemanator adopta si editorialistul cotidianului Der Standard, Adelheid Wolfl. "Premierul Ponta vede conspiratii peste tot, insa el insusi construieste una. Vrea sa scape sistemul de oamenii rai si sa curete vechiul regim, asta spune Ponta extrem de deschis si o si exercita. Repopularea si recolorarea anumitor institutii relevante, incepand de la Parlament pana la televiziune si Curtea Constitutionala sunt elemente ale unei tactici agresive si rapide de a pune mana pe putere. Acesta actiuni duc la deteriorarea institutiilor statului. Ponta se urca dezinvolt deasupra statului de drept in momentul in care catalogheaza deciziile Curtii Constitutionale ca fiind motivate politic. Asta pune sub semnul intrebarii increderea in statul de drept si arata cat de normala este inca gandirea autoritara in Romania si ce lipsa de cetateni constienti exista in aceasta tara. Chiar si lui Ponta ii lipseste orice fel de legitimare a politicii sale. El nu a ajuns la putere in urma unor alegeri, ci printr-o motiune de cenzura. Copilul adoptat politic de Adrian Nastase se poarta ca si cum ar beneficia de sprijinul unei majoritati absolute. Scopul evident este inlaturarea presedintelui Traian Basescu. Lupta brutala pentru putere este rusinoasa pentru un stat european si ne aduce aminte de fosta schimbare a regimului, la care cetatenii romani au fost de asemenea exclusi din ecuatie', considera Wolfl.

Analistul economic Markus Piuk declara in cotidianul Wirtschaftblatt ca situatia actuala din Romania este alimentata de victoria clara a USL in alegerile locale. "In Romania s-a ajuns la un schimb de putere, prilejuit de victoria clara a USL in alegerile locale. In timp ce alegerile parlamentare au loc in toamna, mandatul presedintelui Basescu se incheie abia in 2014. USL este constienta ca presedintele Basescu da tonul politicii externe si de securitate. Cat priveste investitorii straini, acestia nu si-au pus niciodata sperantele intr-un ajutor concret din partea statului roman. Pentru proiectele de infrastructura in parteneriat cu statul roman, situatia este evident fatala, deoarece de la o luna la alta se schimba partenerii de discutie, iar proiectele raman in aer', spune Piuk.

"Guvernul roman incearca sa suspende mandatul presedintelui Traian Basescu" - titreaza si cotidianul spaniol El Mundo. "Traian Basescu s-a mai confruntat cu un proces de suspendare in 2007 - continua ziarul -, cand romanii s-au pronuntat impotriva revocarii sale din functie. Popularitatea sa se afla totusi la cote minime dupa cinci ani, Basescu aplicand cele mai dure politici de austeritate de pe continent si aratandu-se incapabil de a institui un Guvern stabil" - conchide El Mundo.

"Parlamentul roman urmeaza sa voteze o motiune pentru indepartarea presedintelui" - subliniaza si britanicii de la The Guardian, care sustin ca "o criza politica ce fierbea la foc mic in Romania a explodat ca urmare a faptului ca Parlamentul a inceput demersurile pentru indepartarea presedintelui". "Guvernul roman lanseaza o ofensiva vizand controlul institutiilor" - este de parere spaniolul El Pais si o citeaza pe comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, care s-a declarat ingrijorata fata de actuala situatie a justitiei romane.

"Pe fondul preocuparilor comunitatii internationale, in Romania se pune in scena o lupta politica si juridica foarte dura: de o parte Guvernul de centru-stanga al lui Victor Ponta, de cealalta parte presedintele conservator, Traian Basescu, si Curtea Constitutionala, gardianul Constitutiei nascute la sfarsitul regimului comunist. Este o lupta care a suscitat ingrijorari internationale, incepand cu cele ale Uniunii Europene', comenteaza si cotidianul italian La Repubblica. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×