x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele Înaltei Curţi: Să induci ideea, ca premier, că dosarele se judecă în raport de culoarea politică, este extrem de grav

Preşedintele Înaltei Curţi: Să induci ideea, ca premier, că dosarele se judecă în raport de culoarea politică, este extrem de grav

16 Ian 2014   •   10:25
Preşedintele Înaltei Curţi: Să induci ideea, ca premier, că dosarele se judecă în raport de culoarea politică, este extrem de grav
Sursa foto: OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, a declarat, în această dimineaţă, că este extem de grav faptul că oameni politici care deţin funcţii în stat fac afirmaţii ce urmăresc decredibilizarea sistemului judiciar şi că premierul a indus ideea că celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor.

"Este extrem de grav că oameni politici care deţin importante funcţii în stat - şi cu atât mai grav este pentru aceştia - fac afirmaţii de-a dreptul incredibile pentru noi, care nu urmăresc decât, în primul rând, decredibilitarea sistemului judiciar", a spus preşedintele ICCJ, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Stanciu a mai spus că este extrem de grav şi că premierul a afirmat că celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor. "Faptul că premierul României - şi îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, pentru că nu m-am aşteptat -, sigur, poate în calitatea domniei sale de preşedinte al PSD ar fi putut să facă diverse afirmaţii, dar ca premier al României, să induci ideea că, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor, este extrem de grav", a adăugat Livia Stanciu.

Ea a precizat că l-a auzit pe premier spunând şi inducând "o idee gravă", aceea că la Înalta Curte aceiaşi judecători pronunţă într-o fază procesuală, în unanimitate, o soluţie de achitare, după care, aceiaşi judecători ai Secţiei penale, tot în unanimitate, pronunţă o soluţie de condamnare. "Este extrem de gravă o astfel de afirmaţie. De ce spun aceasta? Pentru că de esenţa actului de justiţie, a activităţii de judecată este şi exercitarea căilor de atac prevăzute de lege şi pronunţarea, după ce acel complet examinează motivele de recurs invocate de către părţi, a unei soluţii într-un sens sau altul", a mai spus preşedintele ICCJ.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 8 ianuarie, Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta atât despre condamnarea lui Adrian Năstase, cât şi despre celeritatea soluţionării unor sesizări penale.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

El a spus, la România TV, că sentinţa dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala ţintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate şi a amintit că pentru sesizările de ilegalităţi transmise de Guvern pentru acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există niciun răspuns din partea Parchetului.

Mai mult, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko. "Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de după 1989, dar şi cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu şi cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko", a mai spus Ponta.




×