x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele Iohannis, la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia: PSD legiferează defectuos

Preşedintele Iohannis, la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia: PSD legiferează defectuos

24 Apr 2019   •   16:00
Preşedintele Iohannis, la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia: PSD legiferează defectuos

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), context în care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile Penale, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

"Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv şi creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiţie", arată Administraţia Prezidenţială. 

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că, deşi Curtea Constituţională a României a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a Codurilor Penale, "Parlamentul nu şi-a învăţat lecţia şi le-a rediscutat în aceeaşi manieră foarte rapidă, superficială şi netransparentă". 

"Majoritatea PSD a ignorat din nou, cu bună ştiinţă, opoziţia parlamentară, instituţiile, asociaţiile de magistraţi şi chiar opinia Comisiei de la Veneţia referitoare la aceste modificări", precizează Administraţia Prezidenţială. 

Potrivit sursei citate, Comisia de la Veneţia se află în această perioadă în România pentru a discuta evoluţiile legislative din domeniul justiţiei generate de adoptarea, de către Guvernul României, a celor cinci ordonanţe de urgenţă începând cu luna septembrie 2018 - OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 şi OUG nr. 12/2019. 

Administraţia Prezidenţială menţionează că, referitor la tema ordonanţelor de urgenţă, a fost evidenţiată folosirea în exces a acestui instrument legislativ în domenii foarte sensibile, unde este necesară o dezbatere serioasă, aprofundată şi deplin transparenta. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că "România se află acum în situaţia în care Guvernul legiferează şi Parlamentul doar ia act". 

"Preşedintele României a arătat că ordonanţele de urgenţă au fost prevăzute de Constituţie ca instrumente puse la dispoziţia Guvernului pentru a-i da posibilitatea să intervină doar în situaţii extraordinare şi cu adevărat urgente în legiferare. În timp, însă, guvernele care s-au succedat au folosit ordonanţele excesiv, fapt care a devenit o problemă serioasă. În ceea ce priveşte domeniul justiţiei, ordonanţele de urgenţă adoptate după modificarea legilor justiţiei au generat instabilitate în sistemul judiciar, iar măsurile din conţinutul acestora nu numai că nu răspund recomandărilor Comisiei de la Veneţia din octombrie 2018, dar au creat noi vulnerabilităţi la adresa independenţei sistemului judiciar", menţionează Administraţia Prezidenţială. 

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că adoptarea de măsuri cu un impact direct asupra sistemului judiciar, fără consultări publice şi fără a ţine cont de opinia sistemului judiciar, vulnerabilizează însăşi funcţionarea acestui domeniu vital pentru democraţia românească. 

"Preşedintele României a subliniat că, având în vedere toate aceste argumente, a decis declanşarea referendumului din 26 mai. Independenţa justiţiei este o temă care preocupă intens cetăţenii români, iar opinia acestora trebuie să se faca auzită prin vot", mai precizează Administraţia Prezidenţială. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis