x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presedintele promite "ocaua lui Basescu"

Presedintele promite "ocaua lui Basescu"

24 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
ANIVERSARE - La 146 de ani de la Unirea Principatelor Romane Ieri s-au sarbatorit in toata tara 146 de ani de la Unirea Principatelor Romane, infaptuita de Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859. Traian Basescu a ales sa fie prezent la Iasi, unde a pozat din nou in presedintele apropiat de omul de rand.
MIRELA CIMPOI

"DEFILARE". Traian Basescu a fost asaltat de tineret in drum spre Piata Unirii din Iasi
Sute de ieseni au participat in Piata Unirii la ceremoniile dedicate aniversarii a 146 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

ASIGURARI. Manifestarile au inceput la ora 11:30. Prezent la Iasi, seful statului, Traian Basescu, a reiterat sprijinul pe care Romania il va acorda Republicii Moldova in vederea integrarii in UE. "Romania si Republica Moldova sunt doua state independente si suverane, dar au acelasi popor. Avem acelasi drum spre Europa. Marele Cuza ne obliga sa ne gandim si la romanii din Republica Moldova. Va garantez ca vom face totul ca cealalta parte a poporului roman sa vina in UE. Avem un trecut si o istorie comune, trebuie sa avem si un viitor comun", a spus liderul de la Cotroceni, Traian Basescu, in aplauzele multimii adunate la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Piata Unirii.

PROMISIUNI. Presedintele Romaniei a evocat importanta momentului de la 1859: "Avem obligatia sa ne intoarcem la ziua Unirii cu speranta intr-un viitor mai bun. Trebuie sa recunoastem ca Romania are nevoie de respectarea legii si de dreptate. Va asigur ca le vom face pe toate. Daca din ’89 incoace avem probleme cu ocaua mica, in viitorii doi ani va garantez ca legea va domni in statul roman. Nu mai trebuie sa asteptam sa ni se spuna ce trebuie sa facem. Integrarea in Europa se va face la noi acasa", a declarat Basescu. Discursul prezidential a durat aproape zece minute. "Va multumesc, moldoveni, pentru ce ati dat istoriei si pentru ce veti da viitorului". Astfel si-a incheiat presedintele Romaniei cuvantarea in fata celor aproape o mie de ieseni din Piata Unirii.

FLORI. Dupa depunerea coroanelor de flori la statuia domnitorului Cuza, coloana oficiala a mers pe jos pana la Biserica "Trei Ierarhi", unde Traian Basescu a asistat la o slujba religioasa oficiata de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, dupa care a depus o jerba la mormantul lui Alexandru Ioan Cuza. In drum spre "Trei Ierarhi", fortele de ordine au facut cu greu fata iesenilor care s-au inghesuit sa-l atinga pe presedintele tarii. Din cauza programului incarcat al presedintelui, vizita la palatul de la Ruginoasa, al domnitorului Cuza, a fost anulata, plecarea spre Bucuresti fiind programata pentru ieri, la ora 14:00.

HORA UNIRII LA CLUJ
Mai multi reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene din Cluj s-au prins ieri dimineata intr-o Hora a Unirii, in fata bustului lui Alexandru Ioan Cuza, din fata Prefecturii judetului, pentru marcarea aniversarii a 146 de ani de la Unirea Principatelor Romane.
Un sobor de preoti, in frunte cu PS Irineu Bistriteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, a oficiat o slujba religioasa. Manifestarile organizate de Prefectura Cluj s-au incheiat in cursul serii cu un foc de artificii. Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca a gazduit aseara un spectacol folcloric oferit pensionarilor clujeni, cu ocazia sarbatoririi Unirii Principatelor Romane. Si in Harghita s-au desfasurat ieri manifestari dedicate sarbatoririi Unirii. Toplitenii s-au prins seara in Hora Unirii in Parcul Central al orasului, unde s-a desfasurat un spectacol cultural, in vreme ce la Miercurea Ciuc, elevii scolilor romanesti au sustinut un program artistic, inainte ca prefectul Constantin Strujan sa invite pe toata lumea la Hora Unirii pe platoul din fata Palatului Administrativ.

CRAIOVA
Parlamentari de Dolj, autoritati judetene si locale, reprezentanti ai Garnizoanei Craiova, cadre militare in rezerva si retragere, reprezentanti ai partidelor politice, ai serviciilor deconcentrate au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fata Primariei Craiova si s-au prins in Hora Unirii. Cu acest prilej, prefectul Nicolae Giugea a vorbit despre semnificatia istorica a zilei de 24 ianuarie 1859, subliniind ca "Unirea celor doua Principate Romane a reprezentat pentru poporul roman un test de maturitate politica, trecut cu succes de clasa politica si natiunea romana in pragul modernitatii". Manifestarile dedicate Zilei Unirii Principatelor s-au incheiat cu un spectacol de muzica populara, sustinut de interpretii Ansamblului Folcloric "Maria Tanase", din Craiova.

GALATI
Ziua Unirii a fost sarbatorita cu fast in majoritatea oraselor din tara, oamenii incingand Hora Unirii, la fel ca in 1859. Galatenii au participat alaturi de oficialitatile locale la manifestarile dedicate Zilei Unirii organizate la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Festivitatile au inceput cu onorul Garzii Militare si intonarea Imnului National al Romaniei. Reprezentantii administratiei publice si ai partidelor politice au depus apoi coroane de flori. Dupa defilarea garzii de onoare, galatenii au incins Hora Unirii si au asistat la recitarea unui fragment din piesa "Cuza Voda" de Mircea Stefanescu si la un program artistic sustinut de ansamblul "Doina Covurluiului". Manifestarile au continuat la Casa Cuza, locul unde a stat parcalabul de Galati. (Erik Hoosz)
×