x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele trebuie să înceteze să învrăjbească cetăţenii

Preşedintele trebuie să înceteze să învrăjbească cetăţenii

de Elena Stan    |    24 Iun 2013   •   22:17
Preşedintele trebuie să înceteze să învrăjbească cetăţenii
Sursa foto: Sorin Lupşa/Administraţia Prezidenţială

Traian Băsescu este acuzat de Romani Criss şi Centrul de Resurse Juridice că instigă la disciminare
Declaraţiile rasiste, sexiste, clasiste şi naţionaliste ale Preşedintelui Traian Băsescu la adresa femeii rome fac obiectul unei plângeri ce va fi depusă la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen- FILIA, E- Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) şi Romano ButiQ urmează să depună , online, o petiţie la CNCD prin care reclamă disciminarea făcută de Băsescu prin declaraţiile făcute.
“Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă”. “Recentele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu sunt romofobe, sexiste şi naţionaliste. Se pare că Băsescu a dezvoltat o fobie atunci când vine vorba de femeia romă deoarece a folosit acest termen de mai multe ori în discursurile sale. Este foarte îngrijorător faptul că în 2013 asistăm la al treilea caz public în care reproducerea în rândul femeilor rome şi natalitatea în rândul acestora este adusă în discuţii. Depunem mâine la CNCD petiţia online împotriva Preşedintelui Traian Băsescu”, ne-a declarat Carmen Gheorghe, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Femeilor Rome.

Maniera lui Băsescu este misogină şi şovină

În apărarea femeilor şi a drepturilor omului au sărit şi cei de la Romani Criss şi Centrul de Resurse Juridice, care au transmis zilele trecute o scrisoare deschisă Preşedintelui Traian Băsescu. Acestea au transmis, astfel, Preşedintelui că a “făcut afirmaţii care discriminează şi jignesc femeile rome şi românce deopotrivă, atunci când a vorbit despre problema natalităţii”.
"Aţi abordat problema scăderii natalităţii în România de o manieră şovină şi misogină, ofensând şi discriminând. Argumente de tipul «femeilor de etnie română, aveţi datoria patriotică de a face copii dat fiind că etnicii romi fac mai mulţi copii ca voi şi se va schimba structura populaţiei» se încadrează în categoria afirmaţiilor cu darul de a instiga la discriminare. Ignoraţi faptul că în urmă cu doar câteva luni, în Timişoara şi în Albă Iulia au fost propuse şi susţinute soluţii de sterilizare a femeilor rome, plecând de la ideea că acestea ar face prea mulţi copii. Chiar dacă dumneavoastră nu aţi propus această soluţie, este înfricoşător faptul că la conducerea statului român se află o persoană care rezonează cu preocupare din perspectivă structurii etnice a ţării la faptul că natalitatea celei mai discriminate minoriţi din România este mai mare", spun cele două asociaţii.
“În momentul de faţă, nu avem resurse umane şi nici financiare ca să facem faţă avalanşei de declaraţii la adresa romilor făcute de Preşedintele Traian Băsescu. Aceasta este a treia declaraţie publică de anul acesta care vizează femeia romă. Nu avem bani să plătim atâţia avocaţi de câţi am avea nevoie pentru toate aceste declaraţii”, ne-a declarat Marian Mandache, directorul executiv al Romani Criss.
Reprezentanţii celor două instituţii transmit astfel Preşedintelui că “învrăjbirea cetăţenilor trebuie să înceteze a fi o ocupaţie a Preşedintelui României”.
Preşedintelui i se reproşează că vede, în problema natalităţii, "o separare clară între români şi romi", de vreme ce consideră că "etnicele românce au datoria patriotică să facă mai mulţi copii, ca să menţină structura majoritar etnic română a României lui 2030".

ONG-urile aşteaptă scuze din partea Preşedintelui
"Încurajarea unui concurs de natalitate între romi şi români nu este o soluţie nici fezabilă, nici demnă de prestigiul demnităţii de preşedinte al României. Şi nici nu este compatibilă cu prevederile Constituţiei României. Nu numai că Preşedintele are datoria de a nu comite asemenea fapte de discriminare, dar Constituţia României precizează în clar că < Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării (art. 80)", mai spun ONG-urile, care îi solicită Preşedintelui să îşi ceară scuze pentru afirmaţiile făcute privind natalitatea şi să oprească de îndată "procesul de învrăjbire a cetăţenilor români împotriva cetăţenilor români". Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la o întâlnire cu femeile de succes organizată de revista Business Woman, că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030, iar structura se va schimba pentru că minoritatea romă este foarte productivă, menţionând că natalitatea este o misiune pentru femeile din ţara noastră.
Totodată, ONG-urile amintesc de Decretul 770/1966 care interzicea avortul cu aceleaşi argumente pe care le-ar fi adus şi Traian Băsescu femeilor de afaceri din România, "şi-anume că ar aduce prejudicii «natalităţii şi sporului natural al populaţiei»". "Acest decret a dus la mii de morţi ale femeilor din România şi la milioane de avorturi provocate, ca să nu mai vorbim de tragediile umane ce-au înconjurat fiecare astfel de istorie. Argumentul maternităţii ca misiune fundamentală a femeilor este, în acest context, nu doar un argument discriminator ce ofensează femeile reducându-le la funcţia lor reproductivă, ci şi un argument ce arată o lipsă de empatie, din nou, înfricoşătoare", se mai spune în scrisoare.




×