x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preţurile la legume şi fructe riscă să sară în aer

Preţurile la legume şi fructe riscă să sară în aer

de Monica Andrei Capatos    |    23 Apr 2010   •   00:00

Primăria Sectorului 1 cere Guvernului abrogarea Ordonanţei nr. 44/2008 care obligă micii producători să-şi fiscalizeze activitatea.

În plus, Primăria Sectorului 1 adresează un apel organelor statului să nu dea dovadă de exces de zel în următoarele zile şi să sancţioneze micii producători care nu s-ar conforma unui act normativ ambiguu, birocratic şi generator de o creştere nejustificată a preţurilor.

Preţurile la legumele şi fructele aflate la vânzare în pieţe s-ar dubla dacă Guvernul menţine în vigoare acest act normativ, iar micii producători ar fi condamnaţi la faliment.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 (privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale), deşi obligă ţăranii să se transforme în minisocietăţi comerciale, nu abrogă vechea legislaţie: HG nr. 661/2001 privind eliberarea certificatului de producător şi HG nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice. Aceste acte normative încă în vigoare oferă micilor producători agricoli facilitatea de a-şi vinde produsele doar în baza certificatului de producător, fără alte obligaţii fiscale. Această măsură a permis ca preţul legumelor şi fructelor să rămână în zona suportabilităţii şi în an de criză.

Obligarea de către stat a micilor comercianţi de a-şi fiscaliza activitatea are ca efect majorarea preţurilor la produsele de bază, cu repercusiuni atât asupra veniturilor micilor producători, dar mai ales asupra populaţiei, obligând-o să achiziţioneze produse scumpe în plină criză. "Nu poţi obliga micii producători să dea bon fiscal pentru marfa pe care o comercializează în condiţiile în care legea este ambiguă şi există legislaţie în baza căreia ei îşi pot desfăşura activitatea fără a fi fiscalizaţi. Legislaţia care nu a fost abrogată este o măsură de protejare a acestei categorii de producători. În forma actuală, legea condamnă la sărăcie micii producători din România obligaţi să-şi vândă produsele la preţuri duble unei populaţii aflată în plină criză financiară, incapabilă să suporte o nouă creştere de preţuri", a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

×
Subiecte în articol: observator