x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Previziuni - Lideri la porumb modificat genetic

Previziuni - Lideri la porumb modificat genetic

de Anca Aldea    |    28 Dec 2006   •   00:00
Previziuni - Lideri la porumb modificat genetic

Aderarea la Uniunea Europeana ar trebui sa aduca, cel putin la nivel teoretic, un beneficiu pentru agricultura Romaniei. Asta numai daca autoritatile de la Bucuresti vor realiza ca Romania ar putea pierde exporturile de porumb in conditiile mentinerii culturilor modificate genetic, se arata intr-un document Greenpeace.

Greenpeace cere Guvernului Romaniei sa relationeze mai eficient cu natura. Aderarea la Uniunea Europeana ar trebui sa aduca, cel putin la nivel teoretic, un beneficiu pentru agricultura Romaniei. Asta numai daca autoritatile de la Bucuresti vor realiza ca Romania ar putea pierde exporturile de porumb in conditiile mentinerii culturilor modificate genetic, se arata intr-un document Greenpeace.

"Guvernul Romaniei nu a demonstrat pana in prezent ca este capabil sa controleze organismele modificate genetic pe intreg lantul de productie", sustin expertii organizatiei neguvernamentale Greenpeace, care sustin stoparea temporara a cultivarii plantelor modificate genetic.

Intr-o scrisoare trimisa Guvernului Romaniei, Greenpeace arata ca, odata cu integrarea in Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria vor cultiva organismele modificate genetic (OMG) autorizate in UE, dar introducerea lor deliberata nu trebuie acceptata automat. Motiv pentru care este nevoie de o reevaluare a riscurilor acestor OMG, Romania avand totodata dreptul sa solicite interzicerea temporara a varietatilor de porumb modificat genetic (MG) MON810. Aceste soiuri sunt autorizate pentru cultivare in UE, dar in cazul Romaniei nu au fost efectuate studii de evaluare a impactului asupra mediului pentru ecosistemele specifice tarii noastre, cu totul noi pentru spatiul comunitar, se mai arata in scrisoare.

30.000 DE KILOMETRI PATRATI. In contextul in care cultiva anual intre 2,5 milioane si 3 milioane de hectare (circa 30.000 de kilometri patrati) cu soiuri conventionale si ecologice de porumb, Romania ar putea deveni, dupa 1 ianuarie 2007, liderul european la aceasta cultura. Dar - apreciaza Greenpeace - Bucurestiul va trebui sa joace mai hotarat decat pana in prezent. "Nu numai ca Romania nu a elaborat in timp util legislatia specifica cu privire la coexistenta culturilor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice in conformitate cu recomandarile Comisiei Europene, dar coexistenta s-a dovedit deja imposibila", apreciaza Greenpeace. Potrivit organizatiei, controlul asupra plantelor de soia MG cultivata in scopuri comerciale incepand cu 1999 pe suprafate care nu au depasit 130.000 de hectare anual a ridicat probleme majore autoritatilor competente in conditiile in care soia este o planta autogama. Porumbul, o planta care polenizeaza incrucisat, duce inevitabil, daca este modificat genetic, la contaminare.

MIZA. OMG constituie o controversa peste tot in Europa. Majoritatea statelor membre UE si majoritatea consumatorilor comunitari considera ca introducerea in culturi si pe piata a plantelor transgenice reprezinta, de fapt, o extindere a puterii politice americane in Europa, in contextul in care cei mai mari producatori in domeniu sunt doua companii din Statele Unite - Monsanto si Pioneer. In timp ce organismele transgenice au iscat, in ultimii ani, o serie de polemici la nivel european, autoritatile de la Bucuresti de-abia in ianuarie 2006 au reactionat, adoptand decizia de a interzice cultivarea soiei modificate genetic.
In Austria
"O masura similara a fost luata recent in cazul Austriei. Ministrii Mediului din Uniunea Europeana au refuzat, pentru a doua oara, propunerea Comisiei Europene care forta Austria sa isi ridice interdictia asupra cultivarii porumbului MG MON810 al companiei Monsanto si T25 produs de AgrEvo", sustine Martina Holbach, consilier OMG al Greenpeace European Unit.
×
Subiecte în articol: observator genetic greenpeace