x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Previziuni - Zapada va veni abia in ianuarie

Previziuni - Zapada va veni abia in ianuarie

de Dana Purgaru    |    29 Oct 2005   •   00:00
Previziuni - Zapada va veni abia in ianuarie

Sezonul rece nu ne va aduce prea multa zapada, potrivit perspectivei emise de meteorologii romani. Temperatura aerului va oscila destul de mult, intre 20°C si -20°C, si strat de nea vom avea, pana la finele anului, doar la munte si in centrul tarii.

Luna ce sta sa inceapa va alterna temperaturile de 20°C cu fulgii de zapada. La inceputul lui decembrie va ninge, apoi vor fi 14°C. Iarna se va instala insa de-a binelea abia la finele lui ianuarie.

Potrivit perspectivei meteorologice pentru trei luni emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), noiembrie va fi o luna de tranzitie, in care se vor succeda zile de toamna frumoasa cu cele mohorate si reci. Cantitatile de precipitatii vor fi abundente in nordul, centrul si local in sudul tarii, iar in rest vor fi normale. Temperaturile se vor situa in limite obisnuite, cu exceptia regiunilor din nord si est, unde vor fi ceva mai scazute. Maximele, care in mod normal sunt cuprinse intre 4°C si 14°C, pot urca spre 20°C, in sudul tarii, in zilele calde si frumoase, iar minimele vor fi cuprinse intre - 4 si 4°C, mai coborate in depresiunile din nord si centru, pana spre - 10°C. Acest lucru va duce la aparitia inghetului. In a doua parte a lunii este posibil sa ninga viscolit.

DECEMBRIE. In regiunile din nord-vestul si estul tarii, valoarea temperaturii va fi destul de scazuta. Astfel, in conditiile in care valorile normale ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre - 1°C si 9°C, cele mai ridicate temperaturi vor putea urca spre 14°C, in vest si sud.

De asemenea, in noptile cele mai reci, "minimele" vor putea cobori pana aproape de - 20°C, in zonele din centru si nord. Precipitatiile vor fi in general normale, cu unele excedente in nord-vest si va fi posibila formarea stratului de zapada, mai ales in prima parte a lunii. In plus, alternanta unor intervale geroase cu intervale mai blande va favoriza producerea poleiului, in ultima.

IANUARIE. Anul 2006 va incepe cu o vreme destul de nehotarata - meteorologii se asteapta la fluctuatii termice importante. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre - 4°C si 6°C, mai ridicate in sudul tarii, unde vor putea depasi 10°C, iar minimele se vor incadra intre - 14°C si - 4°C, mai coborate in centru si nord, pana spre - 25°C. Totusi vestea buna este ca nu vom avea parte de precipitatii in exces. In a doua parte a lunii, in zonele din sud-est si est vor fi posibile ninsori viscolite. De asemenea, se va produce polei, iar ceata, insotita de chiciura, va fi mai frecventa in regiunile sudice si estice.

×
Subiecte în articol: observator