x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria Capitalei a câştigat procesul cu Sedesa

Primăria Capitalei a câştigat procesul cu Sedesa

de Monica Andrei Capatos    |    02 Iul 2010   •   00:00

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României a dat verdictul în cazul litigiului juridic dintre societatea Sedesa Obras y Servicios SA şi Primăria Capitalei. Mu­ni­cipalitatea a avut câştig de cauză, fir­ma spaniolă fiind obligată să re­tur­neze cele şase milioane de euro, bani daţi în avans pentru începerea lucrărilor în Centrul Istoric.

"Am câştigat, Curtea de Arbitraj Internaţional a respins toate capetele de acuzare ale celor de la Sedesa. Spa­niolii se mai pot duce la Curtea de Ar­bitraj de la Paris, dar asta nu ne împiedică să deblocăm lucrările din Centrul Istoric", ne-a declarat Bogdan Hreapcă, director al Direcţiei Generale de Dezvoltare, Investiţii din Primăria Capitalei.

Spaniolii au cerut să fie anulată decizia primarului general, Sorin Oprescu, de reziliere a contractului dintre municipalitate şi Sedesa. De asemenea, ei au avut foarte multe pre­tenţii financiare, şi anume au cerut următoarele sume: 6 milioane de euro pentru lucrări neachitate de Primăria Capitalei, 800.000 de euro - penalităţi, 480.000 de euro - costuri datorate către terţi, 150.000 de euro - lucrări suplimentare, 1 milion de euro - profitul pe care-l obţineau dacă nu erau suspendate lucrările, 3 milioane de euro - daune morale şi 2.500.000 de euro - daune materiale. Curtea de Arbitraj Internaţional nu le-a acceptat nici o solicitare, nu de alta, dar toate erau nejustificate.

În aceste condiţii, săptămâna viitoare vor începe demersurile în vederea organizării unei licitaţii pentru reînceperea lucrărilor în cea mai ve­che zonă a Capitalei. "Pentru a termina cât mai repede, vom organiza o li­citaţie pentru patru module. Străzile care trebuie reabilitate vor fi împărţite în module, astfel încât unei firme să-i revină un mo­dul, ceea ce în­seam­nă cam două străzi. Societatea are obli­gaţia să termine cât mai repede lu­cra­rea. Sperăm ca până în septembrie să finalizăm licitaţia şi imediat să în­ce­pem lucrările", a mai spus Hreapcă. Din 14 străzi cât erau în proiect, în patru ani au fost re­pa­­ra­­te doar patru. Până în noiembrie vor intra în şantier celelalte zece ar­tere.

Reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei a pornit din prima zi cu pro­bleme. În 2006, pe vremea când primar general era Adriean Videanu, fir­ma spaniolă Sedesa a câştigat licitaţia organizată de municipalitate pentru refacerea arterelor din cea mai veche zonă a Bucureştiului, suma pusă în joc fiind la început de 22 mili­oa­ne de euro. Descoperirea unor si­turi arheologice i-a făcut pe cei de la Sedesa să mai ceară municipalităţii încă opt milioane de euro pentru conservarea lor. Consiliul General a apro­bat cererea, aşa că bugetul a ajuns la 30 milioane de euro. Între timp, firma a primit şase milioane de euro pentru începerea lucrărilor pe patru străzi. Lanţul slăbiciunilor a continuat, în 2008, s-a suspendat totul, pe motiv de neplată a unor lucrări. Municipalitatea a refuzat să le achite, pentru că lucrările erau neconforme, iar cei implicaţi nu au putut să le justifice. La 2 octombrie 2009 a fost făcută o notificare de reziliere a contractului. Spre sfârşitul anului, Primăria Capitalei a început de­mer­surile pentru a ataca garanţiile fi­nanciare.

×
Subiecte în articol: observator