x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria Capitalei a demarat toate procedurile legale pentru rezolvarea situaţiei Muzeului Literaturii Române

Primăria Capitalei a demarat toate procedurile legale pentru rezolvarea situaţiei Muzeului Literaturii Române

de Agerpres    |    10 Iun 2014   •   22:03

Primăria Capitalei a demarat toate procedurile legale pentru rezolvarea situaţiei în care se află Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), care riscă să fie evacuat din imobilul de pe bulevardul Dacia.

'Comisia Primăriei Municipiului Bucureşti continuă negocierile cu proprietarul clădirii. Precizăm că la acest moment nu există formă legală de plată a unei chirii. Nu există nicio hotărâre judecătorească irevocabilă care să stabilească un cuantum al chiriei. Mai mult decât atât, conform legii, Primăria Municipiului Bucureşti nu poate plăti chiria retroactiv', relevă un comunicat al municipalităţii.

În 1999, Emanoil Nicolae Rudeanu a chemat în judecată CGMB şi MNLR, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce va pronunţa să oblige pârâţii să-i lase în proprietate şi posesie imobilul de pe bulevardul Dacia. În cauză a formulat cerere de intervenţie în interes propriu Emanuela Kretzulescu.

Printr-o sentinţă civilă din 1 aprilie 2003 pronunţată de Tribunalul Bucureşti s-a admis acţiunea în revendicare a reclamantului şi intervenientei, iar municipalitatea a fost obligată să le lase acestora în proprietate şi posesie imobilul. Pe 20 septembrie 2007, reclamantul şi intervenienta au fost puşi în posesia clădirii.

Totodată, obiectul unui dosar din 2012 aflat pe rolul Judecătoriei sector 1 în care părţile au fost municipalitatea, CGMB, MNLR în calitate de pârâţi şi Mihai Sturdza ca reclamant, proprietar al unei cote din imobilul situat pe bulevardul Dacia, l-a constituit obligarea pârâţilor în solidar la plata chiriei pentru 36 luni calendaristice începând din 1 martie 2009 şi până pe 29 februarie 2012.

Reclamantul şi-a precizat pretenţiile la 20.000 de euro pentru fiecare dintre cele 36 luni calendaristice cuprinse în intervalul 1 martie 2009 - 29 februarie 2012.

Pe 6 decembrie 2012, reclamantul a precizat că solicită plata chiriei doar pentru martie 2009. Pe 24 ianuarie 2013 acesta a solicitat proba cu expertiza contabilă. Instanţa a dispus efectuarea unei expertize cu rolul de a stabili chiria, iar în urma efectuării sale s-a stabilit o chirie de 14.525 de euro pe lună.

La apărările municipalităţii, raportul de expertiză a fost anulat, iar expertul a întocmit un alt raport prin care a stabilit aceeaşi chirie de 14.525 de euro pe lună.

La acest raport de expertiză, municipalitatea a formulat obiecţii la care expertul urmează să răspundă. Următorul termen de judecată s-a stabilit pe 12 iunie.

Într-un alt dosar din 2008 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti părţile au fost CGMB, MNLR şi Emanoil Rudeanu în calitate de intimat-reclamant, proprietar al unei cote din imobilul de pe bulevardul Dacia.

Printr-o sentinţă civilă din 2012 instanţa a obligat MNLR să plătească reclamantului 15.000 de euro echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii reprezentând contravaloare lipsă folosinţă pentru jumătate din imobilul de pe bulevardul Dacia şi la plata cheltuielilor de judecată de 3.865 de lei.

Împotriva acestei sentinţe muzeul a formulat apel, iar Tribunalul Bucureşti a admis apelul şi a respins cererea reclamantului Emanoil Rudeanu.

Acesta a formulat recurs, care a fost admis de Curtea de Apel Bucureşti, dosarul fiind trimis în rejudecare. Instanţa a admis apelul şi a respins cererea lui Emanoil Rudeanu drept neîntemeiată. Împotriva acestei decizii Rudeanu a formulat recurs care va fi soluţionat pe 16 septembrie.

×
Subiecte în articol: muzeul literaturii române