x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria Capitalei: “ASPA nu a aplicat măsura privind eutanasierea câinilor fără stăpân”

Primăria Capitalei: “ASPA nu a aplicat măsura privind eutanasierea câinilor fără stăpân”

de Iulia Barbu    |    09 Ian 2014   •   18:51
Primăria Capitalei: “ASPA nu a aplicat măsura privind eutanasierea câinilor fără stăpân”
Sursa foto: Dan Blanaru/Intact Images

Potrivit Primariei Generale a Capitalei, Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor nu a aplicat masura privind eutanasierea cainilor fara stapan. Astfel, in conformitate cu planul de gestionare a cainilor fara detinator, elaborat de Primaria Municipiului Bucuresti, pasii pentru reducerea numarului de caini de pe strazi sunt capturare, sterilizare, adoptie si in ultima instanta eutanasiere.
“Precizam ca ASPA nu a aplicat masura eutanasierii. In acest  moment, Primaria Municipiului Bucuresti a extins capacitatea de adapostire a cainilor fara detinator cu 1.600 de locuri”, se arata in comunicatul Primariei Capitalei.

In ceea ce priveste incheierea unor contracte cu cabinetele medicale veterinare, Primaria Capitalei a precizat urmatoarele: „Conform normelor de aplicare a legii nr. 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a incheiat contracte cu cabinete veterinare in vederea tuturor activitatilor medicale specifice. Si asta din cauza ca art. 4 din normele de aplicare ale OUG 155/2001, prevede ca “personalul veterinar incadrat in serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan are urmatoarele competente: supravegherea animalelor capturate si adapostite; colectarea documentelor intocmite de personalul implicat in capturarea, manipularea si transportul animalelor”.

Astfel, conform OUG 155/2001, modificata prin Legea 258/2013, la art.2, alin. 3 “Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti au obligatia de a asigura prin servicii specializate asistenta medicala veterinara, efectuarea unor actiuni sanitar - veterinare prevazute de legislatia sanitar - veterinara, precum si identificarea si înregistrarea câinilor fara stapân exclusiv cu medicii veterinari de libera practica, organizati în conditiile legii.”

Cainii cu detinator vor fi inregistrati de Colegiul Medicilor Veterinari
Odata cu prevederile Legii nr. 258/2013. pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, ASPA nu mai are competenta inregistrarii cainilor cu detinator, asa cum era prevazut in HCGMB nr.145/2013.
Conform Legii 258/2013, “Registrul de evidenta a cainilor cu stapan este gestionat de catre Colegiul Medicilor Veterinari”.

Primaria Capitalei anunta insa ca va continua sterilizarea gratuita a acestora.

ASPA va derula in continuare programul de sterilizare gratuita a cainilor cu detinator, prin 23 de cabinete veterinare. “Sterilizarea cainilor cu detintor reprezinta una dintre componentele principale ale Planului pentru gestionarea cainilor din Municipiul Bucuresti” a declarat Razvan Bancescu, coordonator proiect ASPA.

Noile reglementari in cazul cainilor cu detinator
“Proprietarii, detinatorii temporari ai cainilor, persoane fizice si persoane juridice de drept public sau de drept privat, adaposturile publice si ale asociatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor care dau spre revendicare si adoptie caini au obligatia sa ii inregistreze in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan”, potrivit Legii 258/2013. Mai apoi, “unitatile medical-veterinare inregistrate, care efectueaza actiunea de microcipare a cainilor, au obligatia de a comunica Registrului de evidenta a cainilor cu stapan, in termen de 5 zile de la data implantului, numarul de microcip.” Prevederile mai arata ca “Numarul microcipului este trecut de catre medicii veterinari, in mod obligatoriu, in carnetul de sanatate al cainelui si in pasaportul cainelui, dupa caz, ambele documente avand serii si numere unice, conform normelor stabilite de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor”.  Mai apoi, potrivit Legii 258/2013, registrul de evidenta a cainilor cu stapan este gestionat de catre Colegiul Medicilor Veterinari, iar “identificarea cainilor cu stapan este obligatorie si se suporta de catre apartinator”.

×