x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul Falcă, in instanţă

Primarul Falcă, in instanţă

de Violeta Fotache    |    Andrei Ando    |    26 Oct 2007   •   00:00
Primarul Falcă,  in instanţă
Sursa foto: CONSTANTIN DUMA/

Ancheta de presă publicată de Jurnalul Naţional in urmă cu mai bine de un an despre abuzurile primarului Aradului, Gheorghe Falcă, a fost confirmată ieri prin rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.


Ancheta de presă publicată de Jurnalul Naţional in urmă cu mai bine de un an despre abuzurile primarului Aradului, Gheorghe Falcă, a fost confirmată ieri prin rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.

Gheorghe Falcă, primar al municipiului Arad, a fost trimis ieri in judecată de procurorii anticorupţie, sub acuzaţiile de luare de mită, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave.


SCHIMB CU CĂNTEC. Potrivit comunicatului DNA, in cursul lunii martie 2005, primarul Falcă "a primit de la inculpaţii Demeter Francisc şi Vasile Radu, reprezentanţii SC ELECON PLUS SRL, un imobil mai valoros cu 111.550 euro decăt apartamentul dat la schimb. Această tranzacţie s-a efectuat pentru ca, in schimb, primarul Falcă Gheorghe să-i favorizeze pe cei doi mituitori in obţinerea la un preţ subevaluat a unui teren aparţinănd Consiliului Local Arad, situat in centrul oraşului". Mai exact, Falcă a primit de la cei doi o casă cu o suprafaţă de 242 mp in centrul municipiului Arad, dăndu-le in schimb un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafaţă de 90 mp, situat la etajul 9. Anchetatorii au stabilit că, de fapt mituitorii nu au fost interesaţi de apartamentul dobăndit, pe care l-au şi văndut cu suma de 80.000 de euro după trei săptămăni.


Adevăratul interes pentru care au dat mită Francisc Demeter şi Vasile Radu era dobăndirea unui teren situat in zona centrală a municipiului Arad, in suprafaţă de 52.434 mp, teren pe care fusese amplasată fosta fabrică SC Zahăr SA Arad. Falcă a şi executat dorinţele "binefăcătorilor" săi. Conform DNA, incălcănd legea, edilul "a constituit o comisie de negociere, special pentru atribuirea acestui teren şi s-a numit preşedinte al comisiei" (din care făcea parte şi Florica Popa, şef Serviciu administrare patrimoniu in cadrul Primăriei Arad). Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilită la 838.944 euro, sumă cu care firma ELECON PLUS a cumpărat terenul de la Consiliul Local Arad. La doar o zi după incheierea tranzacţiei, cei doi afacerişti-mituitori au văndut terenul la un preţ mai mare de trei ori şi jumătate, obţinănd un "profit" de peste două milioane de euro. Această diferenţă dintre preţul de achiziţie de la stat şi preţul de vănzare a terenului către altă firmă reprezintă prejudiciul in dauna Consiliului Local Arad şi totodată avantaj patrimonial obţinut de cei doi mituitori.


SECHESTRU. In boxa acuzaţilor vor compărea şi cei doi afacerişti pentru dare de mită şi complicitate la abuz in serviciu, precum şi funcţionara Florica Popa, pentru abuz in serviciu, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. Pentru recuperarea prejudiciului, au fost puse sub sechestru bunurile mobile şi imobile ale celor patru inculpaţi.


August 2006

Ancheta ziarului nostru referitoare la afacerea cu terenuri din Arad a fost finalizată de DNA după mai bine de un an. "Golănie de 2,5 milioane de euro" titra Jurnalul Naţional, in august 2006, revenind apoi cu precizări ample legate de vănzarea unui teren de peste 5 hectare prietenilor primarului Falcă. In urma tranzacţiei, finul preşedintelui Traian Băsescu este acuzat de procurori de luare de mită şi abuz in serviciu cu consecinţe deosebit de grave. De altfel primarul a susţinut mereu, la Arad, că anchetarea sa este rezultatul articolelor din Jurnalul. Dacă de-a lungul timpului primarul Falcă a negat că ar fi urmărit penal, pus in faţa comunicatului de ieri al DNA, primarul a precizat că a solicitat pe tot parcursul audierilor să fie trimis in judecată!

×
Subiecte în articol: observator arad primarul falcă falc